Τα είπαν Τσακαλώτος-Σόιμπλε

Τι συζήτησαν οι δύο άνδρες

Σε… εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον ισχυρό άντρα της Γερμανίας και ουσιαστικό ηγέτη του Eurogroup Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο.

Αυτοί που αντιλαμβάνονται την σημασία της διπλωματικής γλώσσας και των αποχρώσεών της προκειμένου να επισημανθούν οι λεπτές ισορροπίες αρκεί να διαβάσουν την ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών μετά την συνάντηση των κυρίων Σόιμπλε και Τσακαλώτου στο Βερολίο και την αντίστοιχη που κοινοποίησαν οι συνεργάτες του Έλληνα υπουργού Οικονομικών μετά την συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του Παντοάν για να καταλάβουν… Η συνάντηση Τσακαλώτου-Παντοάν έγινε σε εξαιρετικό κλίμα, ενώ οι συνομιλίες του Γερμανού υπουργού Οικονομικών με τον Έλληνα ομόλογό του πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα… εποικοδομητικό.

Με απλά λόγια, ούτε σύμπτωση απόψεων διαπιστώθηκε ούτε συναντίληψη. Στη συνάντηση εργασίας, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών «ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε τον κ. Σόιμπλε για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και το ελληνικό πρόγραμμα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση».

Όπως αναφέρει η Αθήνα «διαπιστώθηκε ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται ικανοποιητικά, ενώ κοινή είναι η θέληση των δύο πλευρών να αντιμετωπιστούν τα τυχόν προβλήματα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα».

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνεται ότι οι κύριοι Τσακαλώτος και Σόιμπλε «συζήτησαν το προσφυγικό / μεταναστευτικό, τόσο ως προς τις δημοσιονομικές του επιπτώσεις, όσο και ως προς την αναζήτηση κοινών ευρωπαϊκών λύσεων με επαρκή χρηματοδότηση».

Στο τέλος της ανακοίνωσης του υπουργείου Οικονομικών οι συνεργάτες του Ευκλείδη Τσακαλώτου επιτίθενται στους δημοσιογράφους κατηγορώντας όσους μετέφεραν πληροφορίες περί δήθεν παρουσίας του Πόουλ Τόμσεν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην συνάντηση των κυρίων Σόιμπλε και Τσακαλώτου. « Καλό θα είναι οι επίδοξοι… Ισαάκ Ασίμωφ να μην φαντάζονται συναντήσεις, με Τόμσεν, που δεν υπάρχουν» επισημαίνεται από το υπουργείο Οικονομικών. Αν μη τι άλλο πάντως, η χρονική σύμπτωση της παρουσίας του διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών την ώρα της συνάντησης Τσακαλώτου-Σόιμπλε έχει μεγάλο ενδιαφέρον…

Οι προσεκτικοί παρατηρητές που έχουν αντιληφθεί πώς κινείται το Βερολίνο και τι σημασία έχουν οι διαρροές που γίνονται από τηνγερμανική πλευρά μόνο σαν τυχαίο δεν θα θεωρήσουν το μήνυμα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών μετά την συνάντηση Σόιμπλε-Τσακαλώτου.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν διεμήνυσε ότι δεν έχει αλλάξει η γερμανική θέση σε ό,τι αφορά την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Άλλωστε, όπως τόνισε η κυρία Φον Τισενχάουζεν, αυτό έχει συμφωνηθεί έτσι στην δήλωση του Eurogroup του Αυγούστου και σε συσκέψεις του ΕΜΣ και οι Έλληνες εκπρόσωποι επιβεβαίωσαν αυτή την θέση τον τελευταίο καιρό.

Σχετικά άρθρα