Σε δύο δέσμες μέτρων έχει καταλήξει η κυβέρνηση για την ελάφρυνση του βάρους από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος: Συγκεκριμένα, τον Μάιο και Ιούνιο παρατείνεται κι επεκτείνεται η επιδότηση των λογαριασμών και από τον Ιούλιο επιβάλλεται πλαφόν στην τιμή χονδρικής και καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής.
Η πρώτη δέσμη για το δίμηνο Μάιος-Ιούνιος
Η πρώτη δέσμη θα ανακοινωθεί σήμερα από τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια θα εξειδικευτεί από τους υπουργούς Ενέργειας και Οικονομικών, θα αφορά τη συνέχιση της επιδότησης κατά το δίμηνο Μάιος-Ιούνιος για καταναλώσεις έως 300 kwh σε κύριες κατοικίες καθώς και την επέκτασή της σε νοικοκυριά με κατανάλωση μεγαλύτερη από 300 kwh, με αναδρομικές ενισχύσεις, εφόσον αυτά τα νοικοκυριά πληρούν ορισμένα εισοδηματικά κριτήρια.
Τι αλλάζει μετά τον Ιούλιο
Από τον Ιούλιο, θα επιβληθεί πλαφόν στην τιμή χονδρικής και, κατά συνέπεια, θα καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής, ούτως ώστε η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να πέσει στα 15-16 σεντς ανά kwh -δηλαδή περίπου 40% πάνω από τον Αύγουστο 2021, όταν ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση.
Πρόκειται για σημαντική μείωση, παρόλο που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που καλλιέργησαν κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες και μέσα ενημέρωσης –εξ ου και, από χτες, το Μαξίμου επιχειρεί να μαζέψει τις υπερβολές που κυκλοφορούσαν. Απομένει να ολοκληρωθεί η τεχνική επεξεργασία του μέτρου, ώστε να μην τιναχτεί στον αέρα σε περίπτωση που, λόγω απρόβλεπτων εξελίξεων στο μέτωπο του πολέμου ή άλλες, οι τιμές φυσικού αερίου/πετρελαίου εκτιναχτούν σε νέα ύψη.
Κλείδωσαν τα μέτρα στην κυβερνητική σύσκεψη της Τετάρτης
Μετά και την τελευταία κυβερνητική σύσκεψη, χθες το απόγευμα, κλείδωσαν τα μέτρα τα οποία θα ακούσουμε να ανακοινώνει σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας το πολιτικό στίγμα και κάποια βασικά στοιχεία της παρέμβασης που αναμένεται να γίνει.
Το πρωί της Παρασκευής θα εξειδικευτούν τα μέτρα από τους συναρμόδιους υπουργούς. Σύμφωνα με το OPEN, τα κονδύλια έχουν βρεθεί ωστόσο επειδή είναι μία πολύ δύσκολη τεχνικά άποψη το πλαφόν θα αρχίσει να «τρέχει» από τον Ιούλιο. αφορά τόσο στο φυσικό αέριο όσο και στις άλλες τεχνολογίες, είτε δηλαδή η ηλεκτροπαραγωγή γίνεται από φυσικό αέριο, είτε γίνεται από λιγνίτη, είτε από υδροηλεκτρικά. Πρόκειται δηλαδή για παρέμβαση και στις τρεις πηγές και θα αρχίσει να «τρέχει» από τον Ιούλιο καθώς θα πρέπει να ενημερωθεί γι’ αυτή την πρόθεση της κυβέρνησης και να δώσει το πράσινο φως και η ευρωπαϊκή επιτροπή.
Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές
Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για μία πολύ δυναμική παρέμβαση η οποία θα δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα. Μάλιστα, όπως λένε κυβερνητικές πηγές θα διορθώσει και αδικίες για τη μεσαία τάξη η οποία δεν είδε η επιδότηση να έρχεται στο δικό της πορτοφόλι αφού η επιδότηση αφορούσε μόνο νοικοκυριά που κατανάλωναν μέχρι 300 κιλοβατώρες. Επίσης, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει την Ευρώπη και τις όποιες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στις 30-31 Μαΐου και σπεύδει να δώσει τώρα λύση στο πρόβλημα.
Σημειώνεται, τέλος, πως παραμένει στο τραπέζι το σενάριο της αναδρομικότητας κάτι που ακούγεται αρκετά έντονα αφού υπάρχουν λογαριασμοί σε συνταξιούχους πχ που δεν μπορούν να πληρωθούν.
Γιατί η κυβέρνηση πάτησε… γκάζι και προχωρά σε ανακοινώσεις
Όπως έγραφε νωρίτερα το ethnos.gr οι λόγοι για τους οποίους επιταχύνει η κυβέρνηση τις ανακοινώσεις είναι δύο:
Ο πρώτος και κυριότερος λόγος έχει σχέση με την κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, που απειλούνται με οικονομική «ασφυξία» από τους φουσκωμένους λογαριασμούς. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με έρευνα της Alco το 60% των ερωτηθέντων δηλώνει πως ανησυχεί περισσότερο για την ακρίβεια, ενώ η πορεία των τιμών εκτός από οικονομικό έχει και πολιτικό αντίκτυπο. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών η Νέα Δημοκρατία παραμένει καθαρά πρώτη αλλά με ψαλιδισμένα ποσοστά, γεγονός που απομακρύνει τον στόχο της αυτοδυναμίας.
Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με την ευρύτερη κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη, καθώς δεν φαίνεται να προκρίνονται τολμηρές αποφάσεις. Με ορατό το ενδεχόμενο και στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος Μαΐου να μην οριστικοποιηθεί το πακέτο μέτρων η κυβέρνηση προχωρά σε ένα εθνικό σχέδιο δράσης. Έτσι ακόμα και στην περίπτωση που οι ευρωπαίοι σπρώξουν πιο κάτω το τενεκεδάκι δεν θα μείνουν απροστάτευτα τα νοικοκυριά.
Η κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες δέχεται καταιγιστικά πυρά από την αντιπολίτευση για τους χειρισμούς της στο ενεργειακό πεδίο και τώρα επιδιώκει να περάσει σε μια «αντεπίθεση». Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα ενέργειας μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ.
Παράλληλα στο τραπέζι είναι και πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξήσεων σε βασικά προϊόντα. Ωστόσο, δεδομένο είναι πως η μερίδα του λέοντος θα διατεθεί για την απορρόφηση των κραδασμών που προκαλούν στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς οι αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος.
Τα σημεία «κλειδιά» των παρεμβάσεων
Ένα «μεικτό» σύστημα ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση για να βάλει φρένο στο ράλι των ανατιμήσεων στην ενέργεια. Το νέο σχέδιo θα απλώνεται μέχρι το τέλος του έτους και παράλληλα θα υπάρχει πρόβλεψη για εξάμηνη παράταση, εφόσον συνεχιστούν και το 2023 οι υψηλές τιμές στην ενέργεια.
Τα χρήματα αναμένεται να προέλθουν από τον προϋπολογισμό, από το ταμείο ενεργειακής μετάβασης και την φορολόγηση των όποιων υπερκερδών προσδιοριστούν από τη ΡΑΕ. Υπολογίζεται πως αν απαιτηθεί ετήσια παρέμβαση το κονδύλι μπορεί να φτάσει και τα 5 δισεκατομμύρια, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα χρειαστούν περίπου 2.5 δισεκατομμύρια.