Σύμφωνα με τα νέα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 20 συστήματα γίνονται υποχρεωτικά από το 2024 για όλα τα καινούργια αυτοκίνητα που θα πωλούνται. Ας δούμε ποια είναι αυτά.
Οι νέες τεχνολογίες έχουν ως στόχο να μεγιστοποιήσουν το επίπεδο της ασφάλειας και, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τον Ιούλιο θα βρίσκονται σε όλα τα καινούργια αυτοκίνητα που παρουσιάζονται, ενώ μέχρι το 2024 θα πρέπει να τις λάβουν και όλα τα αυτοκίνητα που υπάρχουν ήδη.
Στόχος άλλωστε της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι με την υιοθέτηση των νέων αυτών συστημάτων μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2020 να έχουν μειωθεί στο μισό οι θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα, ώστε το 2050 να φθάσουμε στον απώτερο στόχο των 0 θανάτων στους δρόμους.
Ανάμεσα στις νέες τεχνολογίες που γίνονται πλέον υποχρεωτικές ξεχωρίζουν η νέα γενιά της αυτόματης πέδησης εκτάκτου ανάγκης, το περίφημο αλκοολόμετρο και το «μαύρο κουτί», η επίσης νέα γενιά του συστήματος που αναγνωρίζει την κόπωση του οδηγού (από το 2024 θα υπάρχει μια νέα κάμερα υπερύθρων), το νέο σύστημα προειδοποίησης από τη λωρίδα κυκλοφορίας με περισσότερη επέμβαση στο τιμόνι, αλλά και το νέο σύστημα που θέτει την ταχύτητα του αυτοκινήτου ανάλογα με τα επιτρεπόμενα όρια.
Τα νέα αυτά συστήματα θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά σε όλα τα αυτοκίνητα ανεξαρτήτως μεγέθους και αξίας, κάτι που σημαίνει ότι τα φθηνότερα εξ αυτών θα πρέπει να αυξήσουν τις τιμές τους.
Σε περίπτωση τώρα που κάποιο μοντέλο δεν μπορεί για λόγους που έχουν να κάνουν είτε με την κατασκευή του, είτε με το κόστος, να εφαρμόσει αυτές τις τεχνολογίες τότε αναγκαστικά θα σταματήσει τη διάθεσή του στην αγορά.
Αξίζει πάνω να σημειώσουμε ότι συνολικά, η λίστα των συστημάτων που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχουν τα σύγχρονα οχήματα (επιβατικά, επαγγελματικά ελαφρά και βαρέα, ακόμη και τα οχήματα των σωμάτων ασφαλείας) ξεπερνά τα 100 διαφορετικά, με τα 20 εξ αυτών να προστίθενται όπως είπαμε από το φετινό Ιούλιο και μετά.
Το θέμα του αυξημένου κόστους είναι κάτι που θα πρέπει το κοινό να αντιμετωπίσει, σε συνδυασμό και με το έξτρα κόστος που έχει η παράλληλη εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης, ώστε και πάλι να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πεδίο των ορίων των ρύπων.
Θυμίζουμε ότι όπως συμβαίνει και με τους θανάτους από τα τροχαία δυστυχήματα, η Ε.Ε. έχει θέσει και εδώ μηδενικό στόχο ρύπων από τα καινούργια αυτοκίνητα μέχρι το 2035, ώστε να η επιβαρυμένη ατμόσφαιρα των σύγχρονων μεγαλουπόλεων να «καθαρίσει».