7.8 C
Thessaloniki
Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024

Τα πιο χοντρά παιδιά της Ευρώπης τα Ελληνάκια!

Η Ελλάδα, όπως και η Αίγυπτος, θα έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας έως το 2025. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας η χώρα μας θα είναι η πιο παχύσαρκη χώρα στην Ευρώπη.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι, το fast food και τα ζαχαρώδη αναψυκτικά αποτελούν ωρολογιακή βόμβα για την υγεία, με την παχυσαρκία, τον διαβήτη τύπου 2 και την υπέρταση να καραδοκούν.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι, έως το 2025, 49 εκατομμύρια παιδιά περισσότερα θα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα απ’ ότι το 2010 που ήταν 268 εκατομμύρια.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 36,7% των παιδιών στην Αίγυπτο και το 36% των παιδιών στην Ελλάδα θα είναι παχύσαρκα έως το 2025.

Το πρόχειρο φαγητό και τα αναψυκτικά που εμπεριέχουν ζάχαρη επιβαρύνουν σημαντικά την υγεία των παιδιών διεθνώς θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή τους.

Τα παιδιά που έχουν αρκετά παραπανίσια κιλά διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2 και υπέρταση, δύο ασθένειες που μέχρι τώρα εκδήλωναν μόνο οι ενήλικες.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως, για την τάση αυτή ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η προώθηση της κουλτούρας του fast food με τις υγειονομικές υπηρεσίες να αγωνίζονται για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Οι περιοχές με το υψηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας στον κόσμο είναι τα νησιά του νότιου Ειρηνικού, Κιριμπάτι, Σαμόα και Μικρονησία. Στη λίστα με τις πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου που βρίσκονται αντιμέτωπες μ’ έναν αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας του παιδικού πληθυσμού είναι εκτόςε από την Ελλάδα και η Αίγυπτος. Στη χώρα του στρατάχη Αλ- Σίσι, το 2013, πάνω από το 35,5% των παιδιών, ηλικίας πέντε έως 17 ετών, ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 31.4%, στη Σαουδική Αραβία, 30,5%, στις ΗΠΑ 29,3%, στο Μεξικό 28,9% και στη Βρετανία 27,7%.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, πάνω από 3,5 εκατομμύρια παιδιά έχουν εκδηλώσει σήμερα διαβήτη τύπου 2, μία ασθένεια η οποία ήταν άγνωστη σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία (5 έως 17 ετών) και μπορεί να οδηγήσει σε τρομερές επιπλοκές στη μετέπειτα ζωής τους, όπως ακρωτηριασμός και τύφλωση.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδιακή Παχυσαρκίας που συμπλήρωσε τα στοιχεία του 2013, προβλέπει ότι, ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να αγγίξει τα 4,1 εκατομμύρια έως το 2025. Τα στοιχεία της έρευνας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε πλούσιες αλλά και φτωχές χώρες.

Η Ομοσπονδία (WOF) προειδοποιεί επίσης πως ενώ οι πλούσιες χώρες καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να διαχειριστούν την τάση αυτή, οι φτωχές χώρες δεν έχουν επαρκή υγειονομικά μέσα.

«Έχουμε ζητήσει από τις κυβερνήσεις να λάβουν δραστικά μέτρα για να μειωθούν τα ποσοστά παχυσαρκίας έτσι ώστε να επιτύχουμε το στόχο μας: να μειώσουμε τα ποσοστά παχυσαρκίας στα επίπεδα του 2010 πριν το 2025», αναφέρεται στην έρευνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναγνωρίσει επίσημα την Παχυσαρκία ως νόσο από το 1997 και τη συμπεριέλαβε στη Διεθνή Ταξινόμηση Παθήσεων (International Classification of Diseases). Σε παγκόσμια επίπεδο, τα μισά παιδιά ηλικίας 7 και 9 ετών έχουν βάρος πάνω από το φυσιολογικό. Η 11η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα