Τα στρατιωτικά ρομπότ της Google (video)

Το τελευταίο video της Google που δείχνει το ανθρωποειδές στρατιωτικό ρομπότ της, εν ονόματι «Άτλας», το οποίο περπατά άνετα στο χιόνι, μπορεί να σηκώνει κουτιά και να τα τοποθετεί σε ράφια και σηκώνεται μόνο του όταν το σπρώχνει ο ερευνητής, ίσως προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία.

Το βίντεο βέβαια δεν λέει ότι αν ο Atlas κυνηγά, θα βρει και θα σκοτώσει το θήραμά του. Αλλά ο Courtney Hohne, από την κατασκευάστρια εταιρεία, Boston Dynamics, έγραψε ένα email που το περιέγραψε ως «τρομακτικό, έτοιμο να πάρει τις δουλειές των ανθρώπων».

Η Google σχεδιάζει τώρα να πουλήσει την Boston Dynamics

Η Boston Dynamics είναι μια από τις πλέον δραστήριες εταιρείες στον χώρο της ρομποτικής, και η απόκτησή της από την Google (Alphabet) θεωρείται πως αντιπροσώπευε ένα από τα σημαντικότερα βήματα του κολοσσού στον τομέα. Το ρομπότ «Atlas» της είναι μια από τις πλέον γνώριμες εικόνες των διαγωνισμών ρομποτικής- ωστόσο, στελέχη της Alphabet (της εταιρείας- ομπρέλας στην οποία υπάγεται η Google) θεώρησαν πως η Boston Dynamics δεν είναι πιθανό να παράξει ένα προϊόν το οποίο θα μπορούσε να βγει στο εμπόριο μέσα στα επόμενα χρόνια, και αποφάσισαν την πώλησή της.

Το δημοσίευμα επικαλείται δύο άτομα με γνώση γύρω από τα σχέδια της εταιρείας, και ως πιθανούς αγοραστές αναφέρει το Toyota Research Institute και την Amazon. Τόσο η Google, όσο και η Toyota και η Amazon απέφυγαν να προβούν σε σχόλια.

Η Google απέκτησε την Boston Dynamics στα τέλη του 2013, στο πλαίσιο μιας σειράς κινήσεων στον τομέα της ρομποτικής, των οποίων ηγήθηκε ο Άντι Ρούμπιν, πρώην επικεφαλής του τμήματος Android, που αποχώρησε τον Οκτώβριο του 2014. Μέσα στο επόμενο έτος, η πρωτοβουλία της εταιρείας στον χώρο, ονόματι Replicant, αντιμετώπισε προβλήματα, μεταξύ των οποίων αλλαγές ηγεσίας, αδυναμία συνεργασίας μεταξύ εταιρειών κλπ.

Ως λόγος αυτών των προβλημάτων φέρεται να ήταν η απροθυμία της Boston Dynamics να συνεργαστεί με άλλους μηχανικούς στην Καλιφόρνια και το Τόκιο, καθώς και η μη ανάπτυξη προϊόντων που θα μπορούσαν να διατεθούν βραχυπρόθεσμα.

Οι εντάσεις μεταξύ της Boston Dynamics και των υπολοίπων μελών του Replicant Group διέρρευσαν πιο έξω όταν λεπτομέρειες περί μιας συνάντησης και emails δημοσιοποιήθηκαν σε online forum που ήταν προσβάσιμο σε εργαζομένους της Google.

Σχετικά άρθρα