11.7 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τα τρία διαφορετικά τεστ για τον κορωνοϊό

Τα τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού αποδείχθηκαν κρίσιμο εργαλείο για την την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και για το σταδιακό «άνοιγμα» της αγοράς.
Παγκοσμίως πλέον αλλά και στην Ελλάδα κυκλοφορούν τα νέα τεστ αντισωμάτων, τα οποία έχουν μεγάλη ακρίβεια και μπορούν να δείξουν εάν κάποιος έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό ή εάν έχει περάσει την ασθένεια.

Αρχικά τα διαθέσιμα τεστ ήταν τα μοριακά, τα οποία ανιχνεύουν το DNA του κορωνοϊού από το σίελο του ασθενούς όταν ο ιός είναι σε έξαρση. Τα τεστ αυτά γίνονται με δείγμα από το λαιμό του ασθενούς, είναι ακριβά, ενώ στην αρχή της πανδημίας ήταν και δυσεύρετα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολος ο έλεγχος, ενώ ανιχνεύουν τον ιό μόνο όταν ο ασθενής νοσεί.

Τώρα πλέον έχουν δημιουργηθεί τεστ τα οποία ανιχνεύουν τα αντισώματα που παράγει ο οργανισμός όταν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, τα οποία είναι πιο απλά, πιο ακριβή αλλά και πιο φθηνά όπως εξηγεί ο πρόεδρος των Διαγνωστικών Εργαστηρίων «Κουκουλάρης Μικροβιολογικά», κ. Νίκος Κουκουλάρης.

Τα τεστα αυτά βασίζονται στην τεχνική της «χημειοφωταύγειας» που σημαίνει ότι στο δείγμα αίματος του εξεταζόμενου προστίθενται ορισμένα ειδικά αντιγόνα, τα οποία αλλάζουν χρώμα εάν έρθουν σε επαφή με τα αντισώματα που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός για να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό. Αυτή ή ένδειξη είναι και το σήμα ότι στον οργανισμό υπάρχει ο κορωνοϊός.
Το σημαντικό, σύμφωνα με τον κ. Κουκουλάρη, είναι ότι με τη μέθοδο αυτή εντοπίζονται δύο ήδη αντισωμάτων: Αυτά που παράγει ο οργανισμός όταν δεχθεί την επίθεση του κορωνοϊού, αλλά και εκείνα που παράγονται 12 μέρες μετά και παραμένουν στον οργανισμό. Επομένως τα τεστ αυτά δείχνουν όχι μόνο τους ασθενείς που νοσούν αλλά και ανθρώπους που έχουν περάσει την ασθένεια, ενδεχομένως και χωρίς συμπτώματα.

Τα τεστ αυτά παρήχθησαν αρχικά στην Κίνα αλλά τώρα παράγονται μαζικά και από τις μεγάλες δυτικές φαρμακευτικές, όπως η αμερικανική Abbot, η ελβετική Roche, ενώ αναμένονται στην αγορά και τα τεστ της Siemens.

Τα τεστ έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν και στην ελληνική αγορά και είναι διαθέσιμα σε νοσοκομεία και εξεταστήρια του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.Η εξέταση μπορεί να γίνει σε δομές και εργαστήρια που διαθέτουν αφενός τα τεστ αλλά και το ειδικά μηχανήματα (ανοσολογικό αναλυτή).

Η εξέταση γίνεται με δείγμα αίματος, με κανονική αιμοληψία και το αποτέλεσμα είναι διαθέσιμο σε περίπου δύο ώρες. Το ποσοστό επιτυχία είναι 99,6%, σύμφωνα με τον κ. Κουκουλάρη, ο οποίος επισημαίνει επίσης ότι και αυτό το 04% αντιστοιχεί σε ψευδή θετικά αποτελέσματα, όταν δηλαδή το τεστ ανιχνεύσει έναν άλλο ιό αντί για τον κορωνοϊο.

Έχουν επίσης αναπτυχθεί και «γρήγορα» τεστ αντισωμάτων (rapid) τα οποία γίνονται με μια σταγόνα αίματος και δίνουν αποτέλεσμα αμέσως, αλλά το ποσοστό επιτυχίας είναι μικρότερο.
Τα νέα τεστ αντισωμάτων είναι και αρκετά φθηνότερα από τα μοριακά. Οι τιμές στην ιδιωτική αγορά για τα νέα τεστ αντισωμάτων ξεκινούν από 20 ευρώ, ενώ για τα μοριακά τα ιδιωτικά εργαστήρια είχαν φτάσει να χρεώνουν και 200-250 ευρώ, ενώ η τιμή που χρέωνε το Ινστιτούτο Παστέρ είναι 70 ευρώ.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα