Ταχυδρόμος τέλος;

Τι ετοιμάζουν τα Ελβετικά Ταχυδρομεία

Από τα ταχυδρομικά περιστέρια, στα ταχυδρομικά ελικοπτεράκια. Η τεχνολογία των λιλιπούτειων drones έχει φθάσει τα τελευταία χρόνια σε απίστευτα επίπεδα, επιτρέποντας πλέον και την εμπορική εκμετάλλευσή τους. Πρωτοπόροι σ’ αυτή τη νέα τεχνική είναι τα Ελβετικά Ταχυδρομεία, τα οποία σκοπεύουν να εγκαινιάσουν μία από την πιο προχωρημένη υπηρεσία σε όλον τον κόσμο, μέσα στα επόμενα χρόνια.

Όπως ανακοίνωσαν, βρίσκονται ήδη σε φάση δοκιμών για εμπορική χρήση των μικρών τηλεχειριζόμενων ελικοπτέρων. Η απόφαση πάρθηκε τον περασμένο Απρίλιο, σε συνεργασία με την εταιρία κατασκευής drones Μatternet με έδρα στην Καλιφόρνια. Το μοντέλο που ήδη δοκιμάζεται, με την ονομασία ONE, είναι ένα αυτόνομο ελικοπτεράκι με τέσσερις έλικες, το οποίο είναι σχεδιασμένο να ακολουθεί προσχεδιασμένες πτήσεις μέσω GPS. Ενώ είναι σε θέση να μεταφέρει μικρά δέματα βάρους έως και 1 κιλού σε απόσταση 16 χιλιομέτρων χωρίς να χρειάζεται επαναφόρτιση της μπαταρίας.

Πάντως, αν και η τεχνολογία υπάρχει και μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, τα Ελβετικά Ταχυδρομεία υποστηρίζουν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε ακόμη χρόνια δοκιμών πριν την τελική έγκριση για κανονικές πτήσεις. Προς το παρόν, μελετούν αυτήν την μέθοδο για εξειδικευμένες μεταφορές κυρίως σε περιπτώσεις ανάγκης ή όταν χρειάζεται άμεση παράδοση κάποιων ειδών (όπως φάρμακα κ.λπ.). Ενώ παράλληλα θα πρέπει να λυθούν και αρκετές νομικές επιπλοκές που υπάρχουν στο Ελβετικό δίκαιο σε σχέση με τις πτήσεις αυτών των μηχανών.

Σχετικά άρθρα