Ταϊλάνδη: Έτσι έζησαν τον εφιάλτη

Τα παιδιά και ο προπονητής αποκάλυψαν όσα πέρασαν

Φορώντας τις εμφανίσεις των «Αγριόχοιρων», της ομάδας όπου παίζουν ποδόσφαιρο και με τη χαρά ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, τα 12 παιδιά και ο προπονητής τους που συγκίνησαν τους πάντες στην Ταϊλάνδη με την περιπέτειά τους στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ, έκαναν σήμερα (18.07.2018) την πρώτη τους δημόσια εμφάνιση.

Λίγη ώρα πριν εμφανιστούν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τη συνέντευξη Τύπου (σ.σ. οι ερωτήσεις είχαν ήδη τεθεί και… εγκριθεί από τη χούντα), τα παιδιά και ο 25χρονος προπονητής τους είχαν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο. Εκεί βρίσκονταν, σε καραντίνα, από την ημέρα που όλοι τους βγήκαν σώοι από τη σπηλιά. Είχαν εγκλωβιστεί εκεί στις 23 Ιουνίου, όταν αποφάσισαν να πάνε εκδρομή μετά την προπόνηση. Τα ίχνη τους χάθηκαν έως τις 2 Ιουλίου, όταν τους βρήκαν οι Βρετανοί δύτες και άρχισε ο αγώνας δρόμου για την επικίνδυνη επιχείρηση διάσωσης.

Μια επιχείρηση που άφησε πίσω της δάκρυα χαράς για τον απεγκλωβισμό των παιδιών και δάκρυα λύπης για τον έμπειρο βετεράνο δύτη Σαμάν Κουνάν, που έχασε τη ζωή του ενώ οι αρχές αναζητούσαν τρόπο να σώσουν τα παιδιά.

Πέρασαν 17 μέρες αγωνίας, από τις 23 Ιουνίου όταν η βροχή από τους μουσώνες, εγκλώβισε τα παιδιά και τον προπονητή τους στο σπήλαιο, στη βόρεια Ταϊλάνδη, μέχρι τη διάσωσή τους. Πλέον, όλοι τους είναι ελεύθεροι και κυρίως υγιείς για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και στις αγκαλιές των οικογενειών τους.

Όπως αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, τα περισσότερα από τα 12 παιδιά που εγκλωβίστηκαν στο σπήλαιο ήξεραν κολύμπι, άλλα περισσότερο κι άλλα λιγότερο. Αυτό αποκάλυψε ο 25χρονος προπονητής τους, ο άνθρωπος που για πολλούς ήταν εκείνος που τα κράτησε ζωντανά μέχρι να τους βρουν οι δύτες.

Η δύναμη ή αντίθετα η αδυναμία των παιδιών δεν καθόρισε τη σειρά με την οποία βγήκαν από το σπήλαιο τα 12 παιδιά, είπε ο προπονητής τους. Ο 25χρονος αποκάλυψε επίσης ότι τα παιδιά θα χειροτονηθούν βουδιστές μοναχοί στη μνήμη του πρώην δύτη της Επίλεκτης Μονάδας SEAL του Ναυτικού της Ταϊλάνδης ο οποίος έχασε τη ζωή του στη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης.

Ο 14χρονος Αντούλ Σαμ-Ον ήταν το αγόρι που συνέβαλε τα μέγιστα στη συνεννόηση των παιδιών με τους διασώστες τους. Ήταν εκείνος που γνώριζε αγγλικά (μεταξύ άλλων) και μπορούσε να μεταφέρει όσα ήθελαν να πουν οι συμπαίκτες του. Ένα παιδί η προσωπική ιστορία του οποίου συγκίνησε τους πάντες όταν αποκαλύφθηκε. Ένα μικρό αγόρι που μόλις στα επτά του χρόνια έγινε μετανάστης, αφήνοντας την οικογένειά του στη Μιανμάρ για να βρει καλύτερη εκπαίδευση στην Ταϊλάνδη.

Ο φόβος και το νερό από τους σταλακτίτες

«Φοβόμουν ότι δεν θα επέστρεφα στο σπίτι μου, ότι θα με μάλωνε η μητέρα μου», είπε ένα άλλο παιδί. «Πίναμε νερό μόνο από τους σταλακτίτες», είπε από την πλευρά του ο 15χρονος Πορντσάι Καμλουάν διευκρινίζοντας ότι επί εννέα ημέρες τα παιδιά και ο προπονητής τους δεν έτρωγαν τίποτα και έπιναν το νερό της βροχής.

Τα 12 παιδιά, μετά την παραμονή τους στο νοσοκομείο, έχουν πάρει κατά μέσον όρο τρία κιλά, ενώ τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκαν ήταν «καλά» , σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου όπου νοσηλεύονταν.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου είπε, επίσης, ότι η ποδοσφαιρική ομάδα συμμετείχε σε «ασκήσεις καλλιέργειας αυτοπεποίθησης» την τελευταία τους βραδιά στο νοσοκομείο.

 

Σχετικά άρθρα