Τάνκερ του Μαρινάκη στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών

Φέρεται να μετέφερε πετρέλαιο από το Ιράν

Επανέρχεται στο θέμα της δέσμευσης εκ μέρους των αμερικανικών αρχών φορτίου 2 εκατ. βαρελιών αργού πετρελαίου που μεταφέρεται από το τάνκερ «Achilleas» συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη ο ιστότοπος Lloydslist.

Ήδη από την Τρίτη 26 Ιανουαρίου το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg μετέδωσε την είδηση αυτή, η οποία συνοδεύεται από εκτενές ρεπορτάζ. Το νεότερο δημοσίευμα αναφέρεται απευθείας στον πλοιοκτήτη, και μάλιστα στον τίτλο του άρθρου, όπου εξηγείται όλη η διαδικασία που έχει υιοθετηθεί από τις αμερικανικές αρχές προκειμένου να εντοπίζεται και να δεσμεύεται οποιοδήποτε φορτίο υδρογονανθράκων προέρχεται από το Ιράν στο πλαίσιο του εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ.

 

Το χρονικό

Όπως έγραψε  το zougla.gr, πολλά ερωτήματα προκαλεί η υπόθεση του ελληνόκτητου τάνκερ «Achilleas», το οποίο κατευθύνεται προς την αμερικανική ήπειρο φορτωμένο με 2 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου, με τις αμερικανικές αρχές να θεωρούν ότι προέρχονται από το Ιράν.

Το πλοίο συμφερόντων της εταιρείας Capital Ship Management Corp. μεταφόρτωσε τα 2 εκατ. βαρέλια αργού στη Φουτζέιρα του Περσικού Κόλπου, αλλά στη συνέχεια μπλόκαρε το σήμα εντοπισμού του για 13 ολόκληρες ημέρες.

Επανεμφανίστηκε κοντά στις ακτές της Νότιας Αφρικής και αυτή την ώρα ταξιδεύει στον Νότιο Ατλαντικό. Την υπόθεση δημοσίευσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg με σχετικό άρθρο της 26ης Ιανουαρίου 2021.

 

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να δεσμεύσουν περίπου 2 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου ιρανικής προέλευσης, όπως πιστεύουν οι αμερικανικές αρχές. Πρόκειται για ένα ακόμα εγχείρημα προκειμένου να μπλοκαριστούν οι εξαγωγές υδρογονανθράκων στις οποίες επιμένει η Τεχεράνη παρά το αυστηρό και καθολικό εμπάργκο που είχε επιβάλει η διακυβέρνηση Τραμπ.

Το πλοίο που μεταφέρει περισσότερα από 2 εκατ. βαρέλια κατευθύνεται στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg. Οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν φαίνεται πως αυξήθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα και πάντως μετά την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, σχολιάζει το Bloomberg.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν εν ολίγοις να δεσμεύσουν την αποστολή πετρελαίου που λέγεται ότι προήλθε από το Ιράν. Η ποσότητα είναι φορτωμένη στο υπό σημαία Λιβερίας τάνκερ «Achilleas» της εταιρείας Capital Ship Management Corp.

To αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε εντολή κατάσχεσης, ανέφεραν στο Bloomberg ανώνυμες πηγές οι οποίες ζήτησαν να μην ταυτοποιηθούν, καθώς δεν είναι εξουσιοδοτημένες να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης. Η παραγγελία του Υπουργείου Δικαιοσύνης εκδόθηκε πριν την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο, επισημαίνει ο αρθρογράφος του πρακτορείου Bloomberg.

Ο ιδιοκτήτρια εταιρεία του τάνκερ «Achilleas», Capital Ship Management Corp., προειδοποίησε τις αρχές των ΗΠΑ για την πιθανότητα το φορτίο αργού που μεταφέρει το δεξαμενόπλοιο να είναι ιρανικής προέλευσης και όχι, όπως πίστευε στην αρχή, να προέρχεται από το Ιράκ. Το πλοίο είναι πλήρως φορτωμένο και μπορεί να μεταφέρει περισσότερα από 2 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με τα επίσημα ναυτιλιακά έγγραφα.

Το τάνκερ «Achilleas» θεωρείται ως μεγάλης χωρητικότητας δεξαμενόπλοιο μεταφοράς ακατέργαστου πετρελαίου. Φόρτωσε το πετρέλαιο (πρόκειται για μεταφόρτωση) από άλλο δεξαμενόπλοιο στο λιμάνι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Φουτζέιρα, τον Νοέμβριο που μας πέρασε. Σύμφωνα με τα έγγραφα αποστολής, το τάνκερ «Achilleas» είχε προγραμματιστεί να δέσει στην πρωτεύουσα του Ομάν, Μουσκάτ. Το σύστημα εντοπισμού του απενεργοποιήθηκε από την 1η Ιανουαρίου έως την 13η του ίδιου μήνα, πάντα σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg. Στις 13 Ιανουαρίου εντοπίστηκε κοντά στις ακτές της Νότιας Αφρικής. Αυτή την ώρα διαπλέει τον Νότιο Ατλαντικό.

πηγή: zougla.gr

Σχετικά άρθρα