21.2 C
Thessaloniki
Τρίτη, 29 Απριλίου, 2025

Τέμπη: Πιθανό να οδηγηθεί στην φυλακή ο Κ. Καραμανλής (vid)

Το δρόμο της απευθείας παραπομπής του Κώστα Καραμανλή στον φυσικό δικαστή, δηλαδή την υιοθέτηση του «μοντέλου Τριαντόπουλου», δείχνει ότι θα ακολουθήσει η κυβέρνηση και στην περίπτωση του πρώην υπουργού Μεταφορών, για τη διερεύνηση των τυχόν ποινικών ευθυνών του για την τραγωδία των Τεμπών.

Χθες (28.04.2025) βράδυ, διαβιβάστηκε στη Βουλή η δικογραφία που σχηματίστηκε μετά την έρευνα που διεξήγαγε ο ειδικός εφέτης ανακριτής, Σωτήρης Μπαϊκάμης, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Καθώς σκόνταψε πάνω σε πολιτικά πρόσωπα – τους δύο πρώην υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή – όπως προβλέπεται, η δικογραφία απεστάλη αμελητί στη Βουλή, με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Η Βουλή τώρα, «παίρνει τη σκυτάλη» προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες τους για ελλιπή εποπτεία των φορέων που είχαν την ευθύνη της ασφάλειας του σιδηρόδρομου, αλλά και για τη μη υλοποίηση των έργων εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου (τηλεδιοίκηση κ.α.) και της έλλειψης προσωπικού.

Τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης

Για την κυβέρνηση, όπως ομολογούν στελέχη της, είναι μια δύσκολη διαδικασία, που απαιτεί προσεκτικό χειρισμό, καθώς σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να κατηγορηθεί για συγκάλυψη τυχόν ευθυνών του πρώην υπουργού της…

Από την άλλη, δεν έχει καμία πρόθεση να επιτρέψει στην αντιπολίτευση να εργαλειοποιήσει το θέμα για πολιτικά οφέλη…

Οι βουλευτές της Ν.Δ. θα μελετήσουν την ογκοδέστατη δικογραφία και εφόσον κρίνουν ότι προκύπτουν ενδείξεις για κάποιο αδίκημα για τον πρώην υπουργό Μεταφορών, η κυβερνητική πλειοψηφία θα προτάξει το «μοντέλο Τριαντόπουλου», έτσι ώστε η υπόθεση να πάει αμέσως στη Δικαιοσύνη για έρευνα προς πάσα κατεύθυνση.

Για να γίνει αυτό ωστόσο, θα πρέπει να προηγηθεί η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και εκεί να υποβληθεί το αίτημα από τον Κώστα Καραμανλή να κριθεί απευθείας από τον φυσικό του δικαστή, κάτι που, που όλα δείχνουν, ότι δεν θα έχει αντίρρηση να αιτηθεί.

Ακολούθως, μετά από συνεδρίαση της Προανακριτικής, η πλειοψηφία θα συντάξει πόρισμα επί του αιτήματος Καραμανλή για παραπομπή απευθείας στο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο είναι το μόνο αρμόδιο όργανο για να κρίνει αν συντρέχουν οι λόγοι για να στηθεί Ειδικό Δικαστήριο.

Με δική της πρόταση για Προανακριτική η Ν.Δ.;

Θα ζητήσει η ίδια η Ν.Δ. τη σύσταση Προανακριτική Επιτροπής; Κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι όλα θα εξαρτηθούν από το αδίκημα για το οποίο το ΠΑΣΟΚ (το μόνο κόμμα που έχει την απαραίτητη πλειοψηφία των 30 βουλευτών για να καταθέσει πρόταση) ή μαζί και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, θα ζητούν Προανακριτική… Αν δηλαδή θα βάζουν θέμα πλημμελήματος για παράβαση καθήκοντος ή κακουργήματος ή και… κακουργημάτων.

«Αν στέκει η πρόταση και δεν βάλουν μέσα “τρέλες”, η κυβέρνηση θα συνυπογράψει», δήλωνε κυβερνητική πηγή.

Έτσι, σε αντίθετη περίπτωση, θεωρείται βέβαιο ότι η Ν.Δ. να καταθέσει δική της πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

«Δεν θα σταθούμε εμπόδιο στη Δικαιοσύνη»

«Έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι δεν πρόκειται να σταθούμε εμπόδιο στη Δικαιοσύνη… Αυτό το οποίο συνέβη με τον Χρήστο Τριαντόπουλο, για μένα είναι οδηγός συνολικά» δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος (Mega), καλώντας τα κόμματα με βάση τη δικογραφία να κάνουν τους… «σωστούς νομικούς χαρακτηρισμούς», και… «όχι να βάλουμε μέσα πέντε, δέκα, αδικήματα ή να κάνουμε το αδίκημα ακόμα βαρύτερο για να κάνουμε αντιπολίτευση. Αυτό νομίζω ότι δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση» τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης.

Η προειδοποίηση Βενιζέλου για παραγραφή ποινικών ευθυνών του Κώστα Καραμανλή
Παρ’ ότι η κυβέρνηση δηλώνει ότι με βάση τη νέα νομοθετική ρύθμιση που έφερε, δεν υπάρχει παραγραφή αδικημάτων υπουργών, υπάρχουν φωνές και μέσα στη Ν.Δ. που προτάσσουν το εξής επιχείρημα… Επειδή η ισχύς ή όχι της πρόβλεψης του νόμου θα κριθεί στο πεδίο, «την ώρα της κρίσης», θα πρέπει, δηλώνουν, να ληφθεί υπόψιν και από την αντιπολίτευση η προειδοποίηση του έγκριτου συνταγματολόγου Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι για να μην παραγραφούν οι τυχόν υπουργικές ευθύνες για τα Τέμπη μέσω της προανακριτικής, θα πρέπει οπωσδήποτε να εξαντληθούν οι σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος κοινοβουλευτικές διαδικασίες, εντός της παρούσας και τρέχουσας συνόδου της Βουλής, η οποία τελειώνει πριν από τη πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.

Με άλλα λόγια, αν υπάρξει κωλυσιεργία στην κοινοβουλευτική έρευνα (Προανακριτική), μετά τον Οκτώβριο επέρχεται παραγραφή και των όποιων τυχόν αδικημάτων του Κώστα Καραμανλή, όπως έχει συμβεί ήδη με τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Σπίρτζη.

«Να συναινέσει η αντιπολίτευση να πάει ο Καραμανλής άμεσα, απευθείας στον φυσικό δικαστή, για να μην μιλάει μετά για συγκάλυψη» δηλώνει στο newsit.gr έμπειρο «γαλάζιο» στέλεχος, με βαθιά γνώση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Ποιοι «έκαψαν» Καραμανλή και Σπίρτζη;

Τους κυρίους Καραμανλή και Σπίρτζη «έκαψαν» δύο υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Μεταφορών, που απολογήθηκαν πριν από το Πάσχα, και τα οποία ελέγχονται ποινικά για το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας συγκοινωνιών, με θανατηφόρο αποτέλεσμα… Έδειξαν τους δυο πρώην πολιτικούς τους προϊσταμένους για έλλειψη εποπτείας για θέματα ασφάλειας και τη μη υλοποίηση της επίμαχης σύμβασης 717.

Στις απολογίες τους κατέθεσαν δε, ότι είχαν ενημερώσει τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή για κινδύνους στην ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου λόγω ελλιπούς συντήρησης της υποδομής του και έλλειψης προσωπικού.

Μάλιστα, το ένα από τα δύο στελέχη είχε αποστείλει και δύο ενημερωτικά σημειώματα τον Σεπτέμβριο του 2021 προς τον υπουργό Κώστα Καραμανλή, τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γ. Καραγιάννη και τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Γιάννη Ξιφάρα, αναφέροντας χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ότι… «η ελλιπής συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου υποβαθμίζει την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών αυξάνοντας τις πιθανότητες ατυχημάτων και συμβάντων, οδηγεί σε επιβολή βραδυποριών που αυξάνουν ιδιαίτερα τους χρόνους εκτέλεσης των δρομολογίων, δημιουργεί έκτακτες καθυστερήσεις ταλαιπωρώντας το επιβατικό κοινό και αυξάνει το τελικό κόστος συντήρησης».

Τα δύο στελέχη του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, τα οποία στις απολογίες τους αρνήθηκαν όσα τους αποδίδονται, προσκόμισαν αποδεικτικά έγγραφα σύμφωνα με τα οποία τα ζητήματα ασφάλειας είναι ευθύνης της ΡΑΣ και του ΟΣΕ. Ωστόσο, την εποπτεία της ΡΑΣ και του ΟΣΕ έχουν οι εκάστοτε υπουργοί, με αποτέλεσμα ο ανακριτής να διαβιβάζει τη δικογραφία αμελητί στη Βουλή «για τη διερεύνηση ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης των διατελεσάντων Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, το χρονικό διάστημα 1-1-2016 έως και την 28-2-2023», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο διαβιβαστικό σημείωμα.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα