Τέμπη: Ποιοι μπαίνουν στο κάδρο των ερευνών

Τι περιλαμβάνει ο νέος κύκλος που ανοίγει

Mετά τη μαραθώνια απολογία του σταθμάρχη της Λάρισας, το λάθος του οποίου, σε συνδυασμό με τις χρόνιες υποβαθμίσεις του σιδηροδρομικού δικτύου και των παραλείψεων της πολιτείας να λάβει μέτρα για την ασφάλεια των τρένων, οδήγησε στην τραγωδία των Τεμπών, στο μικροσκόπιο αναμένεται να βρεθούν υπηρεσιακοί παράγοντες που είχαν την ευθύνη τοποθέτησης του σταθμάρχη ως υπεύθυνου βάρδιας στο κρίσιμο πόστο της Λάρισας, δηλαδή ο επιθεωρητής του αλλά και άλλοι στην υπηρεσία ή στην ιεραρχία, είτε του ΟΣΕ είτε άλλων σημείων ευθύνης του σιδηροδρόμου.

Σύμφωνα με το dikastiko.gr, ο εποπτεύων το σύνολο των ανακρίσεων, προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, ζήτησε να στραφούν οι έρευνες στην αναζήτηση όλων των δεδομένων για το πώς ο άπειρος σταθμάρχης ήταν μόνος του επί 4 ημέρες στο πόστο της Λάρισας και μάλιστα, όταν κατά τη διάρκεια του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας, η κίνηση των τρένων ήταν μεγάλη.

Πάντως ήδη τα δεδομένα δείχνουν πως η έρευνα θα μεταφερθεί σε εφέτη ανακριτή, όπως άλλωστε ζήτησε ήδη η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, πράγμα το οποίο σημαίνει πως θα διενεργήσει ένας αυξημένης εμπειρίας δικαστικός λειτουργός.

Εξαιρετικά σημαντικό θεωρείται επίσης να οριστούν δικαστικοί πραγματογνώμονες που θα εξετάσουν τις συνθήκες του δυστυχήματος και θα αναφέρουν τις εκτιμήσεις τους επιστημονικά και τεκμηριωμένα στη Δικαιοσύνη.

Ο νέος κύκλος που θα ανοίξει

Πιθανό είναι στο σημείο αυτό να ανοίξει και ένας μεγαλύτερος ενδεχομένως κύκλος όπου θα κληθούν, πιθανότατα, στελέχη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, μέλη ρυθμιστικών αρχών, επιτροπών και διευθύνσεων, ανάδοχες εταιρείες, πρώην και νυν στελέχη του ΟΣΕ και άλλα πρόσωπα, με φόντο τη μη λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας στο μεγαλύτερο μήκος του ελληνικού σιδηροδρόμου.

Στο κάδρο αναμένεται να μπουν ακόμα και αδικήματα όπως ενδεχόμενες πιθανότητες δωροδοκιών και χρηματισμών που θα μπορούσαν να σχετίζονται με τις καθυστερήσεις, κωλυσιεργίες και προσκόμματα στην παραλαβή και λειτουργία αυτών των σύγχρονων συστημάτων.

Οι μάρτυρες που θα κληθούν τώρα

Τις επόμενες ημέρες, υπό την καθοδήγηση Εισαγγελέα, αναμένεται να κληθούν για να δώσουν εξηγήσεις στις αρχές, διαφορετικά πρόσωπα, σε μια προσπάθεια να σχηματιστεί μια σαφέστερη εικόνα για τις συνθήκες που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο νέος κύκλος, δεν θα περιοριστεί μόνο σε άτομα που έχουν εμπλοκή στις ενέργειες που έγιναν κατά τις κρίσιμες ώρες πριν το δυστύχημα, αλλά θα αφορά και πρόσωπα που γνωρίζουν τις παθογένειες του κλάδου και είχαν προειδοποιήσει για επικίνδυνες αστοχίες.

Παράλληλα οι καταθέσεις ενδέχεται να επεκταθούν σε στελέχη που συνδέονται με τη λειτουργία των σιδηροδρόμων τα τελευταία 20 χρόνια, ακόμα και σε πολιτικά πρόσωπα, με φόντο την απουσία ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας.

Επιστολή Μητσοτάκη σε Ντογιάκο – Κατά προτεραιότητα η έρευνα και ανάθεση σε ανακριτή

Υπενθυμίζεται ότι την άμεση και σε βάθος διαλεύκανση όλων των ποινικών υποθέσεων που σχετίζονται με το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη ζήτησε το πρωί της Δευτέρας με επιστολή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ζητά από τον κ. Ντογιάκο να προχωρήσει με την με την ποινική αξιολόγηση συστημικών σφαλμάτων στον τομέα των σιδηροδρόμων ακόμα περιλαμβανομένης και της τυχόν καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της απαιτούμενης τεχνολογικής αναβάθμισης των σχετικών υποδομών, ανεξάρτητα από το έργο της Επιτροπή Γεραπετρίτη.

Αναλυτικά η επιστολή Μητσοτάκη:

Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, αποτελεί εύλογο και δίκαιο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας να υπάρξει άμεση και σε βάθος διαλεύκανση όλων των ποινικών υποθέσεων που σχετίζονται με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Προς τούτο, το εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης στην προτεραιοποίηση των σχετικών υποθέσεων και την ανάθεσή τους, εφόσον το κρίνετε στο υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο.

Ειδικότερα σε σχέση με την ποινική αξιολόγηση συστημικών σφαλμάτων στον τομέα των σιδηροδρόμων ακόμα περιλαμβανομένης και της τυχόν καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της απαιτούμενης τεχνολογικής αναβάθμισης των σχετικών υποδομών, παρακαλώ να προχωρήσετε ανεξάρτητα από την πρόοδο των εργασιών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει οριστεί για να προβεί στην αποτίμησή τους από τη διοικητική και τεχνική άποψη.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής κόμμα αυτονοήτως θα κοινοποιηθεί στις αγγελικές αρχές που διεξάγουν την έρευνα το πόρισμα της για να καταστεί μέρος της δικογραφίας.

Σχετικά άρθρα