20.2 C
Thessaloniki
Τετάρτη, 30 Απριλίου, 2025

Τέμπη: Στη Βουλή η δικογραφία των 10.000 σελίδων

Ξεκινά στη Βουλή η ανάγνωση της ογκωδέστατης δικογραφίας των 10.000 σελίδων για τα Τέμπη, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Οι βουλευτές θα έχουν πρόσβαση στη δικογραφία όλες τις μέρες της εβδομάδας

Πρόκειται για τη δικογραφία η οποία διερευνά το αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τους δύο πρώην υπουργούς μεταφορών, τον Χρήστο Σπίρτζη και τον Κώστα Αχ. Καραμανλή. Συνολικά αποτελείται από 10.000 σελίδες και πρέπει να διαβιβαστεί, αλλά και να αξιολογηθεί από τους βουλευτές των κομμάτων.

 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής, η δικογραφία θα είναι διαθέσιμη σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στο κτίριο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, με τους βουλευτές να έχουν πρόσβαση σε αυτή όλες τις ημέρες της εβδομάδας, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

«Κάνουμε κάτι για πρώτη φορά στην ιστορία της Βουλής, για να δώσουμε πρόσβαση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων αλλά και σε μεμονωμένους βουλευτές που θα έχουν δικαίωμα να κρατήσουν τις σημειώσεις τους, χωρίς όμως αντίγραφα ή φωτογραφίες από κανέναν. Υπενθυμίζω ότι σε όλες τις προηγούμενες αντίστοιχες περιπτώσεις, ακόμη και αν η δικογραφία ήταν χιλιάδων σελίδων η πρόσβαση δινόταν κάθε φορά σε έναν εκπρόσωπο από κάποια κοινοβουλευτική ομάδα και οι υπόλοιποι ανέμεναν σε λίστα για να λάβουν γνώση», τόνισε ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Σημειώνεται ότι η εξέταση και η αξιολόγηση του υλικού θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και την κατηγορία που θα αποδώσει η Βουλή στους πρώην υπουργούς, που αναμένεται να ελεγχθούν είτε για πλημμέλημα, είτε για κακούργημα. Η δικογραφία διαβιβάστηκε τη Δευτέρα (28/4) στο Κοινοβούλιο.

Εν αναμονή προανακριτικής

Πέραν της διαβίβασης της δικογραφίας στη Βουλή, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η πρόθεση της αντιπολίτευσης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή. Από τη μεριά της, η κυβέρνηση προτίθεται να ακολουθήσει την ίδια τακτική, όπως και με τον Χρήστο Τριαντόπουλο.

Ο πρώην υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, ελέγχεται για το «μπάζωμα» στα Τέμπη και η κυβερνητική πλειοψηφία αποδέχθηκε τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος. Ωστόσο, στη συνέχεια στήριξε την παραπομπή του θέματος σε δικαστικό συμβούλιο, μετά από αίτημα που κατέθεσε ο Τριαντόπουλος.

Για τη σύσταση προανακριτικής για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, όπως και για τον καθένα, απαιτείται η κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς χρειάζονται 151 βουλευτές σε μυστική ψηφοφορία. Η κυβέρνηση επιθυμεί η πρόταση να περιλαμβάνει κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος, αλλά και να υπάρχει η προοπτική της παράκαμψης της προανακριτικής διαδικασίας στη Βουλή, μέσω παραπομπής σε δικαστικό συμβούλιο.

Εδώ γεννάται το ερώτημα για το τι στάση θα κρατήσει η κυβέρνηση σε περίπτωση που η πρόταση της αντιπολίτευσης είναι κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος. Τότε, είτε η κυβερνητική πλειοψηφία θα απορρίψει την πρόταση, είτε θα καταθέσει πρόταση με διαφορετικό κατηγορητήριο.

Από εκεί και πέρα, στην αντιπολίτευση τον πρώτο λόγο έχει το ΠΑΣΟΚ, που είναι το μόνο κόμμα που διαθέτει τις 30 υπογραφές που απαιτούνται ώστε να κατατεθεί πρόταση για σύσταση προανακριτικής. Ο εκπρόσωπος του κόμματος, Κώστας Τσουκαλάς, επισήμανε ότι θα εξεταστούν οι αναφορές στη δικογραφία και «το ΠΑΣΟΚ αφού τις αξιολογήσει, θα δούμε τι ευθύνες είναι αυτές, αν δηλαδή είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα ή κακουργηματικού, που θα αφορούν στην ασφάλεια των σιδηροδρόμων και προφανώς θα πάρει πρωτοβουλία για σύσταση προανακριτικής επιτροπής».

Παράλληλα, ο Τσουκαλάς ξεκαθάρισε ότι «είναι θέση αρχής του ΠΑΣΟΚ να γίνει προανακριτική επιτροπή με τον ακριβή τρόπο που ορίζει το Σύνταγμα. Το Σύνταγμα προβλέπει λειτουργία, όχι μόνο σύσταση προανακριτικής. Δεν λέει πουθενά το Σύνταγμα ότι επιλέγει ο ελεγχόμενος πώς θα ελεγχθεί».

Ασφαλώς, μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και για το πώς θα χειριστούν την υπόθεση τα υπόλοιπα κόμματα. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των βημάτων που πρέπει να ακολουθηθούν, ιδιαίτερα από τη στιγμή που θα θελήσουν να ψηφίσουν τη σύσταση της προανακριτικής καταθέτοντας τις δικές τους θέσεις, για τη φύση των αδικημάτων.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα