«Τέλη Απριλίου η κορύφωση της επιδημίας του κορονοϊού!»

Όσα είπε ο καθηγητής, Γιάννης Τούντας!

Ο καθηγητής κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής του ΕΚΠΑ Γιάννης Τούντας, μίλησε το πρωί της Δευτέρας στο Open Tv. «Είναι πολλά τα πράγματα τα οποία δεν γνωρίζουμε για τον συγκεκριμένο ιό και γι’ αυτό υπάρχει μια αβεβαιότητα στις προβλέψεις μας. Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε οριστικές απαντήσεις για το πότε θα τελειώσει η κρίση με τον κορονοϊό, αλλά πρέπει να ανταποκριθούμε με ψυχραιμία», σημείωσε ο καθηγητής.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας «δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή πόσα είναι τα μη διαγνωσμένα κρούσματα και από χώρα σε χώρα η διάγνωση διαφέρει. Το βέβαιο είναι ότι εάν θέλουμε να κάμψουμε τον ρυθμό της επιδημίας, πρέπει να μειώσουμε τη μετάδοση του ιού, μένοντας σπίτι».

Στην ερώτηση για το εάν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη διασπορά κρουσμάτων μέχρι το Πάσχα, άποψη που διατυπώθηκε στο Open Tv, από τον καθηγητή Βιοχημείας, Δημήτρη Κουρέτα, ο κ. Τούντας απάντησε: «Δεν θα ήθελα να μιλήσω με νούμερα, επειδή αλλάζουν κάθε ημέρα, αλλά εάν πάρουμε τα μέτρα που προτείνει η πολιτεία, θα δούμε κορύφωση της επιδημίας μέσα στον Απρίλιο, με αρχές Μαΐου, αυτή είναι η μάχη που δίνεται τώρα. Εάν πάνε όλα καλά και τηρηθούν τα μέτρα, μόνο τότε, σε αυτό το διάστημα, θα δούμε μείωση των κρουσμάτων.

Εχουμε έναν Γολγοθά για τον επόμενο μήνα, αυτό πρέπει να κρατήσουμε. Εάν ξεφύγει η διάδοση του ιού μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες, τότε η όλη περιπέτειά μας θα κρατήσει μέχρι και τον Ιούνιο. Η χώρα μας, βέβαια, δεν βρίσκεται στην κατάσταση της Ιταλίας, επειδή εμείς πήραμε πολύ γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να πάρουμε επιπλέον μέτρα, από τα ήδη υπάρχοντα. Οι πολίτες πρέπει να ακολουθούν όλα τα μέτρα προφύλαξης που έχει ορίσει η κυβέρνηση – γάντια, συχνό πλύσιμο των χεριών, αποφυγή συγχρωτισμού».

Σχετικά άρθρα