Τέλη κυκλοφορίας: Στις 28/2 η τελευταία μέρα

Για ποιους δεν ισχύει η παράταση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου

Οι φορολογούμενοι και κάτοχοι ΙΧ αυτοκινήτων ή μοτοσυκλετών, θα πρέπει να καταβάλλουν το αντίτιμο των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022, διαφορετικά του περιμένει γερό πρόστιμο που φτάνει στο διπλάσιο του αρχικού βεβαιωθέντος ποσού. Σύμφωνα με τις διευκρινήσεις της ΑΑΔΕ, όσοι θελήσουν να μεταβιβάσουν το ΙΧ αυτοκίνητό τους, θα πρέπει να έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας, πριν αυτό συμβεί.

Το ίδιο ισχύει και για όσους προχωρούν τις ημέρες αυτές σε άρση της ακινησίας των οχημάτων τους, αφού για να μπορέσουν να τα κυκλοφορήσουν ξανά θα πρέπει να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας. Κερδισμένοι της παράτασης είναι οι ιδιοκτήτες οχημάτων που σκοπεύουν να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας για να απαλλαγούν από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2022 έχουν χρονικό περιθώριο να υποβάλουν τη δήλωση ακινησίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται πως αυτό το ποσό δεν μπορεί να μπει σε ρύθμιση, εκτός και αν πληρωθεί με κάρτα μέσω κάποιου διακανονισμού με την τράπεζα.

 

Η παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022, λειτουργεί ως «δώρο» για τους φορολογούμενους που σχεδιάζουν να θέσουν τα οχήματά τους σε ακινησία, καταθέτοντας «ψηφιακά» τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Το ίδιο ισχύει και για όσους είχαν προχωρήσει σε άρση της ακινησίας των οχημάτων τους το 2021 πληρώνοντας τέλη με το μήνα. Στις περιπτώσεις αυτές οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν κερδίσει δύο έξτρα μήνες δωρεάν κυκλοφορίας, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, λόγω της παράτασης της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας.

Αντίθετα όσοι σχεδιάζουν να μεταβιβάσουν τα οχήματά τους μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, για να μπορέσουν να τα πουλήσουν θα πρέπει πρώτα να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση μεταβίβασης της κυριότητας του οχήματος. Για τους φορολογούμενους αυτούς, δεν ισχύει η παράταση της προθεσμίας καταβολής των τελών έως το τέλος του μήνα.

Σχετικά άρθρα