Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 στο Παρίσι χαρακτηρίζονται ήδη ως οι πιο ανατρεπτικοί στην ιστορία. Κάτι η αμφιλεγόμενη -θεματικά- τελετή ενάρξης, που πραγματοποιήθηκε μάλιστα για πρώτη φορά εκτός Ολυμπιακού σταδίου, κάτι η απόφαση να γίνουν κολυμβητικά αγωνίσματα στον μολυσμένο Σηκουάνα έχουν ήδη προκαλέσει έντονες συζητήσεις.
Υπάρχει όμως ακόμα ένα… μυστήριο σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και αφορά την Ολυμπιακή Φλόγα. Από την τελετή έναρξης έγινε αντιληπτό ότι η φλόγα στο Παρίσι ήταν διαφορετική απ’ όλες τις προηγούμενες. Ο τρόπος που άναψε η φλόγα σε ένα αερόστατο που πέταξε ψηλά στον ουρανό του Παρισιού, το σύννεφο καπνού που δημιούργησε και ο περίεργος φωτισμός της, αν μη τι άλλο, ήταν κάτι που δεν είχαμε ξαναδεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Δεν είναι καν πραγματική φλόγα
Σύμφωνα με τους New York Times, η Φλόγα που καίει δεν είναι τεχνικά φωτιά! Στην πραγματικότητα, είναι κάτι…ψυχρό, όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ. Το φως που λάμπει τόσο μαγευτικά στον ουρανό σε ένα βωμό που κρατιέται ψηλά μέσα σε ένα αερόστατο είναι στην πραγματικότητα «ένα σύννεφο ομίχλης και δέσμες φωτός», σύμφωνα με αξιωματούχους των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ο πρωτότυπος βωμός είναι εξοπλισμένος με 40 προβολείς LED και περίπου 200 ακροφύσια ομίχλης! Μαζί, δημιουργούν την ψευδαίσθηση της Φλόγας και του καπνού.
Πού είναι όμως η Ολυμπιακή Φλόγα που παραδοσιακά είναι αναμμένη στο Ολυμπιακό Στάδιο; Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το περίφημο αερόστατο με τη Φλόγα βρίσκεται στους Κήπους του Κεραμεικού, ενώ κάθε βράδυ, ανυψώνεται στον ουρανό του Παρισιού!
Μολονότι μοιάζει να καίει, η ζέστη που εκπέμπεται από την Ολυμπιακή Φλόγα είναι αμελητέα, ενώ ο καπνός που φαίνεται στην πραγματικότητα είναι δροσερός κι όχι καυτός!
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού είναι, κατά κάποιο τρόπο και ένα περιβαλλοντικό «στοίχημα». Τα στελέχη της γαλλικής οργανωτικής επιτροπής έκαναν μια συνειδητή επιλογή σε σχέση με το περιβάλλον. Ο μεγάλος στόχος είναι να μην υπερβούν τον 1,5 τόνο εκπομπών άνθρακα στο σύνολο των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρόκειται για τεράστια μείωση συγκριτικά με τον μέσο όρο των 3,5 εκατομμυρίων τόνων κατά τη διάρκεια των προηγούμενων αγώνων.
Συνήθως, η Ολυμπιακή Φλόγα παραμένει αναμμένη στις πόλεις υποδοχής με τη χρήση φυσικού αερίου, αλλά κάτι τέτοιο σε διάστημα τριών εβδομάδων θα καθιστούσε αδύνατο για το Παρίσι να πετύχει τον στόχο ως προς τη μείωση εκπομπών άνθρακα.
Με Φλόγα ή χωρίς Φλόγα, ο βωμός αποτελεί πάνως ένα σημείο έλξης. Κατά τη διάρκεια της ημέρας και προτού πετάξει στον ουρανό του Παρισιού περόπου 10.000 άνθρωποι συγκεντρώνονται καθημερινά για να δουν από κοντά την Ολυμπιακή Φλόγα στους Κήπους του Κεραμεικού. Γύρω της πάντως βρίσκονται πάνοπλοι αστυνομικοί…
Πού βρίσκεται η πραγματική Φλόγα που άναψε στην Αρχαία Ολυμπία;
Κι αφού αυτή δεν είναι η πραγματική Φλόγα που άναψε στον βωμό της Αρχαίας Ολυμπίας και μεταφέρθηκε μέσω της λαμπαδηδρομίας, το ερώτημα που εγείρεται είναι εύλογα; Υπάρχει αυτή η Φλόγα στο Παρίσι και πού ακριβώς βρίσκεται; Σύμφωνα το ίδιο ρεπορτάρ η γνήσια Ολυμπιακή Φλόγα είναι σχεδόν κρυμμένη σε μια γωνία στους Κήπους του Κεραμικού. Βρίσκεται μέσα σε ένα μικρό γυάλινο δοχείο και καίει σιγά αλλά σταθερά. Μια μικρή φλόγα με μια πινακίδα που αναγράφει: «Ανάβει στην Ολυμπία από τις ακτίνες του ήλιου»! Σημεία των καιρών…
Αυτή η Φλόγα είναι αυτή που άναψε για πρώτη φορά στις 16 Απριλίου στην Αρχαία Ολυμπία και έφτασε στις 8 Μαΐου με το ιστορικό ιστιοφόρο Belem στη Μασσαλία. Προηγουμένως, περιόδευσε στη Γαλλία και στα υπερπόντια εδάφη της προτού ο περιβόητος μασκοφόρος δρομέας -που μοιάζει να βγήκε από το video game Assassin’s Creed- διέσχισε το Παρίσι για να την παραδώσει στον θρυλικό Ζινεντίν Ζιντάν.
Το «σπίτι» της Φλόγας έχει διάμετρο 20 πόδια και ύψος περίπου 90 πόδια. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, αποτελεί φόρο τιμής στην πρώτη πτήση με αερόστατο στον κόσμο, την οποία οι αδελφοί Μοντοφκολφιέ ξεκίνησαν από την ίδια τοποθεσία το 1783! Ανυψώνεται κάθε βράδυ 200 πόδια στον ουρανό, επιτρέποντας στους ανθρώπους να τη βλέπουν απ’ όλα τα σημεία του Παρισιού.
Σύμφωνα με την Ολυμπιακή παράδοση η Φλόγα «σβήνει» κατά τη διάρκεια της Τελετής Λήξης, αλλά η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό είπε ότι ελπίζει πως ο βωμός θα αποτελέσει μόνιμη κληρονομιά των Αγώνων του 2024, μαζί με τους Ολυμπιακούς Κύκλους στον Πύργο του Άιφελ και τα αγάλματα γυναικών που εμφανίστηκαν κατά μήκος του Σηκουάνα κατά την τελετή έναρξης.