Τέλος εποχής για τον Γ. Ντάισελμπλουμ

Εγκρίθηκε η τεχνική συμφωνία με τους Θεσμούς

Η εκλογή του διαδόχου του Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και η επικύρωση της τεχνικής συμφωνίας για την τρίτη αξιολόγηση θα είναι τα βασικά θέματα συζήτησης στο σημερινό Eurogroup.

Το Eurogroup συνεδριάζει υπό δύο συνθέσεις: Αρχικά θα πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση των υπουργών της ευρωζώνης, η οποία θα αρχίσει στις 13:00 (ώρα Βρυξελλών) και στη συνέχεια θα συνεδριάσουν στις 18:00 οι υπουργοί των 27 κρατών – μελών της ΕΕ για να προετοιμάσουν τη σύνοδο κορυφής τον Δεκέμβριο.

Βασικοί υποψήφιοι για την προεδρία του οργάνου, είναι πορτογάλος σοσιαλιστής Μάριο Σεντένο, ο φιλελεύθερος Πιέρ Γκραμένια από το Λουξεμβούργο, ο σλοβάκος σοσιαλιστής Πέτερ Κάζιμιρ και η λετονή πράσινη Ντάνα Ράιζνιτσε-Οζόλα μέλος του κόμματος των Πρασίνων.

Ήδη, όπως μεταδίδουν ανταποκριτές ελληνικών ΜΜΕ από τις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης​ έδωσαν το πράσινο φως και τυπικά στην τεχνική συμφωνία με τους Θεσμούς, κάτι που αναμενόταν.

Καθώς η τεχνική συμφωνία εγκρίθηκε και τυπικά από το Eurogroup, η κυβέρνηση αναλαμβάνει το πολιτικό βάρος της υλοποίησης του SLΑ που όπως όλα δείχνουν θα έρθει σε δύο εφαρμοστικούς νόμους, ο ένας πριν και ο άλλος μετά τα Χριστούγεννα. Απώτερος σκοπός είναι να κλείσει και πολιτικά η αξιολόγηση στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου και εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ξεκλειδώνει επίσης το… «μεγάλο βραβείο» για την κυβέρνηση, που δεν είναι άλλο από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό χρέος και συγκεκριμένα των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης. Από την κατάληξη της συζήτησης θα κριθεί ή όχι η ενεργοποίηση της συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θα σημαίνει και την παροχή δανειοδοτικής συνδρομής προς τη χώρα μας.

Επίσης θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την μεταμνημονιακή εποχή για την Ελλάδα, δηλαδή το θέμα της εποπτείας μετά το πρόγραμμα, αλλά και το πώς θα μπορεί η χώρα μας στα σταθεί μόνη της στις αγορές κεφαλαίων.

Σχετικά άρθρα