Τεράστιο σκάνδαλο με τη Google!

Συνέλεξε εκατομμύρια ιατρικά δεδομένα χωρίς συγκατάθεση

Εν έτει 2019 υπάρχει μία πληθώρα προϊόντων και τεχνολογιών τα οποία φροντίζουν να ελέγχουν την υγεία του χρήστη. Εταιρείες όπως η Apple, Amazon, Google και Microsoft κινούνται προς τον ιατρικό τομέα, η Google όμως είναι η μόνη (τουλάχιστον από όσο γνωρίζουμε) που σύλλεξε εκατομμύρια δεδομένα για την υγεία ασθενών χωρίς αυτός να δώσει την συγκατάθεση του. Αυτά τα δεδομένα ανήκουν σε εκατομμύρια Αμερικανούς πολίτες σε 21 διαφορετικές πολιτείες της Αμερικής.

Αυτή η τακτική ονομάστηκε, Project Nightingale και ίσως πήρε το όνομα της από την “Κυρία με το Φανάρι”, Florence Nightingale. Η Google λέγεται ότι συνεργάστηκε με έναν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς στον τομέα της υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ascension. Έκτοτε, η Google συγκέντρωνε πολλά και διαφορετικά δεδομένα όπως όνομα, ημερομηνία γέννησης, αποτελέσματα εξετάσεων, διάγνωση των γιατρών, αρχεία νοσηλείας και άλλα δεδομένα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν το προφίλ ενός ασθενή.

Σε αυτά τα δεδομένα φαίνεται πως έχουν πρόσβαση 150 υπάλληλοι της Google, κανένας όμως εκ των ασθενών δεν έχει λάβει κάποια ενημέρωση για την συλλογή των δεδομένων του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Google δημιούργησε μία μηχανή αναζήτησης για την Ascension επιτρέποντας σε αυτούς που παρέχουν τις υπηρεσίες τους να έχουν μία σελίδα επισκόπησης του ασθενή.

Το Android Police ζήτησε από την Google να σχολιάσει το θέμα, η οποία δήλωσε ότι, η συνεργασία με την Ascension έχει επικεντρωθεί στην μεταφορά της υποδομής της Ascension στο cloud, την ενσωμάτωση του G Suite καθώς και την παροχή εργαλείων τα οποία θα χρησιμοποιήσουν γιατροί και νοσηλευτές. Επιπλέον, η Google λέει ότι τηρεί τους αυστηρούς κανόνες απορρήτου της Health Insurance Portability and Accountability Act (HIPAA), πράγμα που σημαίνει ότι οι πληροφορίες προστατεύονται αποτελεσματικά και πρόσβαση σε αυτές έχει μόνο το σύστημα cloud της Ascension.

Σχετικά άρθρα