Τετάρτη ή Πέμπτη η ομιλία Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή

Δέχθηκε την πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Εντός της εβδομάδας και πιο συγκεκριμένα την Τετάρτη (30/3) ή την Πέμπτη (31/3) θα μιλήσει στην ελληνική Βουλή, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πρόσκληση στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μιλήσει, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως έχει κάνει στα κοινοβούλια και άλλων δυτικών χωρών –μεταξύ των οποίων της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας–, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες μαζί του.

Η ημερομηνία της ομιλίας του κ. Ζελένσκι, όπως ανακοίνωσε το Μαξίμου, θα οριστεί το αμέσως επόμενο διάστημα διά της διπλωματικής οδού. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας επικοινώνησε με τον Ουκρανό πρέσβη στην Αθήνα Σεργίι Σουτένκο, με τον οποίο συμφώνησαν η ομιλία να γίνει πιθανότατα την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό ο κ. Ζελένσκι έστειλε ευχές στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, ενώ ο Ελληνας πρωθυπουργός από την πλευρά του αναφέρθηκε στη σύνδεση της Οδησσού με την ιστορία του ελληνισμού και την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Η πρόσκληση του πρωθυπουργού στον Ουκρανό ηγέτη έρχεται να προστεθεί στην ξεκάθαρη στάση που πήρε εξαρχής η Ελλάδα έναντι της ρωσικής εισβολής, συντασσόμενη πλήρως με τους συμμάχους της στη Δύση.

Σε συνέντευξη στο CNN o κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως όσο υπάρχει υποχρέωση να στηριχθεί η Ουκρανία, άλλο τόσο πρέπει να στηριχθούν και οι Ευρωπαίοι πολίτες που πλήττονται.

Ο πρωθυπουργός είχε παραχωρήσει νωρίτερα συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CNN σχολιάζοντας, μεταξύ άλλων, και τις κυρώσεις της Δύσης εναντίον της Ρωσίας. «Εχουμε επιβάλει μια εκτενέστατη δέσμη κυρώσεων σε σύγκριση με οτιδήποτε έχουμε κάνει στο παρελθόν. Και αυτές οι κυρώσεις έχουν σημαντικές συνέπειες», είπε, προβλέποντας πως η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 10%.  «Όλα τα κέρδη που έχει αποκομίσει η Ρωσία την τελευταία δεκαετία θα μπορούσαν να εξαλειφθούν μέσα σε ένα χρόνο», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ωστόσο και τους κινδύνους, καθώς «όσον αφορά την ενέργεια πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε τα μέτρα που λαμβάνουμε να μην καταλήξουν να βλάψουν περισσότερο εμάς από ό,τι βλάπτουν τη Ρωσία».

Ο κ. Μητσοτάκης άλλωστε παραδέχθηκε πως ήδη οι δυτικές κοινωνίες «πληρώνουν τίμημα» και «όλοι πρέπει να επανεκτιμήσουμε τις προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης των οικονομιών μας», καθώς «αντιμετωπίζουμε σημαντικές πληθωριστικές πιέσεις ως αποτέλεσμα του πολέμου και το ενεργειακό κόστος πραγματικά μας πλήττει».

Στην ίδια λογική ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως όσο υπάρχει υποχρέωση να στηριχθεί η Ουκρανία, άλλο τόσο πρέπει να στηριχθούν και οι Ευρωπαίοι πολίτες που πλήττονται, ώστε να μην επωμιστούν μεγαλύτερα βάρη από αυτά που μπορούν να αντέξουν. Οσον αφορά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε έπειτα από ερώτηση του δημοσιογράφου πως «η ατμόσφαιρα ήταν σκοτεινή», καθώς άπαντες καταλαβαίνουν πως «ο κόσμος μας έχει αλλάξει».

Σχετικά άρθρα