«Θα κάνουμε την Αγιά Σοφιά τζαμί!»

Νέες προκλητικές αναφορές από τον Ταγίπ Ερντογάν

Σε νέες προκλητικές αναφορές για την Αγιά Σοφιά προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, ο οποίος επανέλαβε ότι μετά τις εκλογές, θα την μετατρέψει σε τζαμί.

«Μπορούμε να κάνουμε την είσοδο στην Αγιά Σοφία δωρεάν. Και τί σημαίνει αυτό; Όχι μόνο να την κάνουμε δωρεάν, αλλά μετά τις εκλογές θα καταργήσουμε τον όρο “μουσείο” και θα κάνουμε την Αγιά Σοφία τζαμί» επέμεινε σε ομιλία του προς τους κατοίκους της Τραπεζούντας ενόψει των δημοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου.

Όπως μετέδωσε ο Μανώλης Κωστίδης για τον ΣΚΑΪ, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε νέα αναφορά και στο όνομα της Κωνσταντινούπολης, επιχειρώντας να καταργήσει για δεύτερη φορά και το… Ιστανμπούλ που αποτελεί παραφθορά της ελληνικής πρότασης «Εις την Πόλιν» (η τουρκική γλώσσα είναι συγκολλητική). «Δεν πρόκειται να ξαναϋπάρξει Κωνσταντινούπολη… Το όνομα αυτής της περιοχής είναι “Ισλάμ μπολ” (σ.σ άφθονο Ισλάμ) και το ξέρετε αυτό» επανέλαβε.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο TGRT HABER, ο Τούρκος πρόεδρος είχε απαντήσει σε ερώτηση για την Αγία Σοφία και για το αν μπορεί η είσοδός να είναι δωρεάν. «Γιατί όχι. Μπορεί να γίνει άνετα. Μάλιστα, μπορούμε να το δούμε σοβαρά αλλάζοντας τον τίτλο του από “μουσείο” σε “Τέμενος Αγίας Σοφίας”. Όπως οι τουρίστες εισέρχονται χωρίς πληρωμή στο τέμενος Σουλταναχμέτ, όπως και στο Σουλεϊνάνιγιε ή το τέμενος Φατίχ. Θα το βγάλουμε από το καθεστώς μουσείου. Ήδη γνωρίζετε ότι αυτό το καθεστώς καθιερώθηκε μεταγενέστερα. Κι αυτό ήταν βήμα της νοοτροπίας του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Μπορούμε να αλλάξουμε το βήμα αυτό που έκανε η νοοτροπία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος».

Σχετικά άρθρα