Θεσσαλία: Άμεσα η επιδότηση ενοικίου

Στους σεισμοπαθείς

Περιοδεία του υπουργού Υποδομών, Κώστα Καραμανλή στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Την άμεση εκκίνηση της διαδικασίας επιδότησης ενοικίου, ύψους από 300 μέχρι 500 ευρώ με στόχο να διευκολυνθούν οι κάτοικοι των πληγεισών κοινοτήτων από τους πρόσφατους σεισμούς στη Θεσσαλία, ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην περιοχή.

Ο κ. Καραμανλής εξήγησε ότι η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει άμεσα προσθέτοντας πως μηχανικοί του υπουργείου θα ενημερώσουν τους πληγέντες για τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Επισήμανε δε ότι σε δεύτερη φάση υπάρχει και η διαδικασία της λεγόμενης στεγαστικής συνδρομής, πέρα από την άμεση επιδότηση, προκειμένου να επισκευαστούν κτίρια, κατοικίες ή επιχειρήσεις, που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Ο υπουργός Υποδομών επισκέφτηκε το Δαμάσι Τυρνάβου, ανακοινώνοντας την άμεση επιδότηση ενοικίου για τους σεισμόπληκτους, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής ζημιών.

Τόνισε επίσης ότι στην περιοχή πραγματοποιούν ελέγχους 130 μηχανικοί από τους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, αλλά και εθελοντές του ΤΕΕ, ενώ έχουν ήδη σταλεί 40 τροχόσπιτα και θα τοποθετηθούν συνολικά 90 οικίσκοι για τις άμεσες ανάγκες των πληγέντων.

Ο κ. Καραμανλής, τον οποίο συνόδευε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, συμμετείχε σε σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, το Δήμαρχο Τυρνάβου, Γιάννη Κόκουρα και τους βουλευτές Λάρισας, Στέλλα Μπίζιου, Χρήστο Κέλλα και Μάξιμο Χαρακόπουλο.\

Μετά τη σύσκεψη ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επιθεώρησε τα τροχόσπιτα και είδε τους μηχανικούς που πραγματοποιούν αυτοψίες σε κτίρια. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Μεσοχώρι Ελασσόνας, όπου τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Ελασσόνας, Νίκος Γάτσας, καθώς και τα χωριά Αμούρι και Βλαχογιάννι, ενώ συναντήθηκε επίσης με μηχανικούς του ΤΕΕ Θεσσαλίας, που συνδράμουν εθελοντικά στις αυτοψίες.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι Πολιτεία, κυβέρνηση και τοπικοί φορείς βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στην περιοχή για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων ενός πραγματικά μεγάλου σεισμού.

«Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έστειλε, αμέσως, τα κλιμάκια από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών, από την πρώτη μέρα και έχουν ήδη γίνει περίπου 2.500 καταγραφές και αυτοψίες σε κτίρια, που έχουν πληγεί. Εχει ήδη στείλει 40 τροχόσπιτα και άμεσα από αύριο θα φτάσουν και οι πρώτοι οικίσκοι».

Διευκρίνισε επίσης ότι το υπουργείο έχει έτοιμους τους 40 οικίσκους, που θα τοποθετηθούν μόλις ολοκληρωθούν αύριο το μεσημέρι – όπως αναμένεται σύμφωνα με τους τοπικούς φορείς – οι αναγκαίες εργασίες υποδομής, ενώ επιπλέον 50 οικίσκους θα διαθέσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Όσοι οικίσκοι χρειαστούν, θα έρθουν στην περιοχή για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες των συμπολιτών μας», τόνισε ο κ. Καραμανλής, ενώ ξεκαθάρισε ότι δε θα γίνει καμία έκπτωση σε θέματα ασφαλείας όσον αφορά στον έλεγχο καταλληλότητας των κτιρίων στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ευχαρίστησε τους Δημάρχους, τον Περιφερειάρχη και το Μητροπολίτη, επισημαίνοντας ότι: «Ήμασταν όλοι πάνω από το πρόβλημα και θα είμαστε και την επόμενη ημέρα εδώ, για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν».

Το οικιστικό πρόβλημα στις πληγείσες περιοχές είναι τεράστιο. Υπενθυμίζεται ότι έως το βράδυ του Σαββάτου, σχεδόν το 60% των κατοικιών που είχαν εξεταστεί, είχαν κριθεί ακατάλληλες. Συγκεκριμένα στους ελέγχους σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και Δημόσια κτήρια των πληγεισών περιοχών στους Δήμους Λαρίσης, Ελασσόνας, Τυρνάβου και Φαρκαδόνας, έως το τέλος του Σαββάτου 6 Μαρτίου είχαν διεξαχθεί αυτοψίες σε 1800 κτίρια:

Από αυτές 1609 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 898 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες.

Επίσης, έχουν ελεγχθεί 46 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 21.

Όσον αφορά στους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτήρια «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 30 από τις 46 αυτοψίες, ενώ σε 99 άλλα κτήρια (αποθήκες, στάβλους) τα 92 κρίθηκαν ακατάλληλα προς χρήση.

πηγή: Ethnos.gr

Σχετικά άρθρα