Θεσσαλονίκη: 85% κάτω ο τζίρος στο Καπάνι

Ξεπουλάνε τα κρεοπωλεία!

Μειωμένη, όπως ήταν αναμενόμενο λόγω των μέτρων για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού, είναι η εορταστική κίνηση στα καταστήματα της Θεσσαλονίκης, με την εικόνα στην υπαίθρια αγορά του Καπάνι, τους φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία να μη θυμίζει σε τίποτα τις αντίστοιχες προηγούμενων ετών. Μόνο τα κρεοπωλεία φαίνεται να έχουν «σχεδόν ξεπουλήσει» και αυτά μόνο σε ό,τι αφορά τον παραδοσιακό οβελία, τον «πρωταγωνιστή» στο εορταστικό τραπέζι.

«Σχεδόν ξεπουλήσαμε», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κρεοπωλών νομού Θεσσαλονίκης Σάββας Κεσίδης, τονίζοντας πως «αυτοί οι λίγοι καταναλωτές που περιμένουν πτώση τιμών στα αμνοερίφια, το πιο πιθανόν είναι ότι τελικά δεν θα φάνε». Μάλιστα και σύμφωνα με τον ίδιο, οι παραγγελίες αμνοεριφίων, αριθμητικά καταγράφονται περισσότερες κατά 50% συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με το αρνί να πρωταγωνιστεί έναντι του κατσικιού. «Η μέση τιμή τους κυμαίνεται σε 8-8,50 ευρώ/κιλό, στα περσινά επίπεδα», ανέφερε ο κ. Κεσίδης, επισημαίνοντας πως το τελευταίο 24ωρο παρατηρήθηκε μικρή αύξηση στην τιμή παραγωγού, «λόγω μεγάλης ζήτησης».

Άνω του 85% μειωμένος ο τζίρος των καταστημάτων
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου (ΣΕΠΙΚ) Άρης Ανδρεάδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτήρισε «υποτυπώδη» τη σημερινή κίνηση, ανήμερα Μεγάλης Πέμπτης, στο Καπάνι, επισημαίνοντας ότι ο τζίρος των 35 καταστημάτων που λειτουργούν, καταγράφει μείωση άνω του 85%. «Στο Καπάνι σήμερα λειτουργούν περί τα 15 κρεοπωλεία, με την τιμή των αμνοεριφίων στα 5-6,50 ευρώ/ το κιλό για το αρνί και 5,70-7 ευρ το κιλό για το κατσίκι, λίγα ιχθυοπωλεία, όπου οι τιμές έχουν καταποντιστεί, κάποια μανάβικα, δύο σούπερ μάρκετ και ορισμένα μαγαζιά που πουλούν γλυκίσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ακόμα ότι ο σύλλογος έχει καταθέσει αίτημα για ένταξη των καταστημάτων στο Καπάνι στους ΚΑΔ βοηθείας, ενώ εξέφρασε φόβους και για «λουκέτα» εάν δεν υπάρξει στήριξη.

Βήμα- βήμα αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες

Από την πλευρά τους η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας», Έλσα Κουκουμέρια, σημείωσε ότι οι αρτοποιοί πηγαίνουν βήμα – βήμα. «Από σήμερα βλέπουμε μια ελαφρά αύξηση στην κίνηση των καταναλωτών, οι οποίοι, όμως,, προμηθεύονται τα απολύτως απαραίτητα», επισήμανε. Πάντως, «η μείωση τζίρου στους φούρνους του νομού Θεσσαλονίκης υπερβαίνει το 85% και στο πλαίσιο αυτό οι αρτοποιοί κινούνται συντηρητικά σε ό,τι αφορά το ψήσιμο τσουρεκιών και άλλων πασχαλινών ειδών», τόνισε η κ. Κουκουμέρια. Σύμφωνα με την ίδια, οι τιμές κινούνται στα περσινά επίπεδα, δηλαδή 10-13 ευρώ το κιλό για το απλό τσουρέκι και 12-15 ευρώ το κιλό το γεμιστό.

«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και η πτώση της κίνησης στα ζαχαροπλαστεία της πόλης είναι άνω του 60%», ανέφερε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Συντεχνίας Ζαχαροπλαστών, Μάριος Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο, είναι η «επόμενη μέρα». Για τις τιμές, είπε ότι κινούνται στα περσινά επίπεδα, δηλαδή 10-14 ευρώ το κιλό για το απλό τσουρέκι, ενώ τα γεμιστά πωλούνται με το τεμάχιο και ανάλογα το βάρος τους.

Σχετικά άρθρα