Θεσσαλονίκη: Αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Συστάσεις για αποφυγή χρήσης τζακιών

Μετά από μετρήσεις, διαπιστώθηκε η αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη. Στους σταθμούς μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Εγνατίας στο ύψος της Αγίας Σοφίας και του Κορδελιού τα σωματίδια PM 10 έφτασαν 110 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, ενώ στους υπόλοιπους σταθμούς τα 70 μικρογραμμάρια.

Η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου υπέγραψε απόφαση για την κήρυξη των παρακάτω βραχυπρόθεσμων μέτρων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια και την ενημέρωση και προστασία του πληθυσμού. Η απόφαση ελήφθη γιατί καταγράφηκε υπέρβαση των ορίων στη μέση ημερήσια τιμή συγκεντρώσεως αιωρουμένων σωματιδίων στους σταθμούς μέτρησης του δικτύου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και στους σταθμούς μέτρησης του Δήμου Θεσσαλονίκης ενώ και οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη συσσώρευση ρύπων.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την απόφαση γίνονται:

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου (άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών) να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση − δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό. Κάθε άτομο θα πρέπει να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό.

Γ. Συστάσεις για αποφυγή χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και βιομάζας. Συστήνεται η χρήση εναλλακτικών καυσίμων και πηγών θέρμανσης έναντι της χρήσης στερεών καυσίμων και στερεής βιομάζας.

Δ. Συστάσεις για ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18 βαθμούς Κελσίου σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης για επίτευξη αποδεκτού επιπέδου θερμικής άνεσης χωρίς υπερκατανάλωση ενέργειας.

Ε. Συστάσεις για την εφαρμογή κανόνων οικολογικής οδήγησης και συμπεριφοράς (οδήγηση με χαμηλότερη ταχύτητα, μείωση των συνεχόμενων εναλλαγών γκαζιού-φρένου, αλλαγή στο σωστό χρόνο ταχυτήτων κλπ) κατά μήκος των οδικών αξόνων αστικών περιοχών.

Επίσης, σύμφωνα με την απόφαση, απαγορεύεται η λειτουργία αποτεφρωτικών κλιβάνων και οποιαδήποτε καύση σε ανοιχτούς χώρους.

Η έναρξη της ισχύος των μέτρων ορίζεται από σήμερα 20-12-2016 και ώρα 14:00 έως 21-12-2016 και ώρα 14:00, οπότε η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί και σε περίπτωση που απαιτηθεί, θα ανακοινωθούν νέα μέτρα.

Πηγή: seleo.gr

Σχετικά άρθρα