«Το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν» ακολουθούν και φέτος οι Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας, σε Κεντρική- Δυτική- Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Στην Κεντρική Μακεδονία, η Πολιτική Προστασία βάζει σε λειτουργία, για πρώτη φορά, τρία υπερσύγχρονα ραντάρ πυρανίχνευσης, δύο σταθερά και ένα φορητό.
Ραντάρ για πυρανίχνευση πάνω σε βαν
«Το ένα έχει εγκατασταθεί στο Σέιχ Σου, το δεύτερο που αναμένεται άμεσα να ηλεκτροδοτηθεί, έχει τοποθετηθεί στη θέση Κράνος στο Φιλίππειο και το τρίτο, το οποίο θα είναι φορητό, θα είναι τοποθετημένο πάνω σε βαν , το οποίο θα κάνει περιπολίες στο δάσος του Σέιχ Σου», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Κεντρικής Μακεδονίας Χαράλαμπος Στεργιάδης.«Τα σταθερά ραντάρ πυρανίχνευσης έχουν τοποθετηθεί σε μεταλλικούς πυλώνες που ξεπερνούν τα 10 μέτρα ύψος.
Έχουν περιστροφή 360 μοιρών και μέσω μίας κάμερας υψηλής ανάλυσης, θα επιτηρούν και θα ανιχνεύουν τα ίχνη πυρκαγιάς και καπνού και θα αποστέλλουν δεδομένα μέσω δορυφορικής κεραίας» τόνισε ο ίδιος.
«Το πρόγραμμα είναι πιλοτικό και αν δούμε ότι θα λειτουργήσει θα τοποθετήσουμε και επιπλέον ραντάρ σε περιοχές της Χαλκιδικής, της Πιερίας και ευρύτερα στη Μακεδονία, ενώ από την 1η Μαΐου θα ξεκινήσουν οι περιπολίες των εθελοντικών ομάδων φύλαξης του Σέιχ Σου», επεσήμανε, προσθέτοντας πως «για το Άγιο όρος προβλέπεται ενισχυμένη πυροσβεστική δύναμη και μέτρα προστασίας».
Την ίδια ώρα στη Δυτική Μακεδονία, αναμένεται και φέτος η σύμβαση με ιδιώτες υδροφόρων οχημάτων, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της πυροσβεστικής σε περίπτωση πυρκαγιάς. «Ξεκινήσαμε το εγχείρημα πέρυσι με σύμβαση επτά υδροφόρων, ενώ φέτος μπορεί να φτάσουμε και στις 10 συμβάσεις με ιδιώτες, κατόχους υδροφόρων οχημάτων», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος πολιτικής προστασίας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Νίκος Συλλίρης, επεξηγώντας «πως το κόστος είναι αρκετά χαμηλό για την Περιφέρεια, ενώ το όφελος της χρήσης των υδροφόρων από την πυροσβεστική είναι τεράστιο».
«Οι υδροφόρες, που διαθέτουν ειδικό εξοπλισμό σύνδεσης, σταθμεύουν σε συγκεκριμένα σημεία μετά από υποδείξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Σε περίπτωση πυρκαγιάς δίνεται μάχη με το χρόνο. Είναι μία από της προτεραιότητες μας που θέλουμε να καλύψουμε και να βοηθήσουμε άμεσα στο έργο της πυροσβεστικής. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να τροφοδοτούνται με νερό τα πυροσβεστικά οχήματα κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο» επεσήμανε ο κ. Συλλίρης.
Με «ζωντανές ακόμη τις εικόνες καταστροφής από την πολυήμερη καταστροφική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το περυσινό καλοκαίρι στον Έβρο, σε επιφυλακή βρίσκεται και η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Μακεδονίας και Θράκης . Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κωνσταντίνος Χουβαρδάς, «ξεκίνησε ήδη ο σχεδιασμός για επιπλέον μέτρα της πολιτικής προστασίας ενώ εν αναμονή βρίσκονται οι υπηρεσίες στην εφαρμογή του νέου Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων».
Σύμφωνα με τον Κανονισμό για τα ακίνητα, τα οικόπεδα ή γήπεδα, τα οποία βρίσκονται μέσα, ή εν µέρει εντός ακτίνας τριακοσίων μέτρων από δάση, δασικές εκτάσεις και χορτολιβαδικές εκτάσεις ήταν υποχρεωτική η σύνταξη Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
Σε συνέχεια της Τεχνικής Έκθεσης, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων υποχρεούνται εντός ενός μηνός, δηλαδή μέχρι τέλος Απριλίου, να υποβάλουν τη Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας, στην οποία δηλώνουν την ορθή λήψη των μέτρων που προβλέπονται στην έκθεση του αρμοδίου τεχνικού επιστήμονα βάσει των προβλέψεων του κανονισμού για την προστασία του ακινήτου τους σε περίπτωση συμβάντος πυρκαγιάς. Οι διατάξεις αφορούν στην πρόσβαση στο ακίνητο, στη δημιουργία ζωνών προστασίας, στην αποθήκευση υλικών, στον τακτικό καθαρισμό και στην εκπόνηση Σχεδίου Προετοιμασίας Εκκένωσης. Ο Κανονισμός προβλέπει τη διεξαγωγή δειγματοληπτικών ελέγχων, από τριµελείς επιτροπές που θα απαρτίζονται από έναν δασολόγο ή γεωπόνο, έναν μηχανικό και έναν υπάλληλο του τμήματος Πολιτικής Προστασίας του εκάστοτε δήμου που θα διενεργήσουν κατά την αντιπυρική περίοδο αυτοψίες – δειγματοληπτικούς ελέγχους, αλλά και την επιβολή προστίμων, τα οποία μπορεί να φτάνουν έως και τα 500 ευρώ ανά παράβαση.
«Οι διατάξεις του νέου κανονισμού αποσκοπούν στην ενίσχυση του βαθμού πυροπροστασίας και της ανθεκτικότητας στη φωτιά των ακινήτων που γειτνιάζουν με δασικές περιοχές», σημειώνει ο κ. Χουβαρδάς, ενώ επισημαίνει πως φέτος το Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αναμένεται να συνεδριάσει ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου, πολύ νωρίτερα από άλλες χρονιές».