Θεσσαλονίκη: Μπήκαν οι πρώτοι 40 καφέ κάδοι

Πού βρίσκονται-Τι πετάμε σε αυτούς

Να βρουν τον καφέ της γειτονιάς τους καλεί τους δημότες του ο δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης, αναφερόμενος στους καφέ κάδους στους οποίους θα μπορεί να γίνεται ανακύκλωση υπολειμμάτων τροφών.

Πριν λίγες μέρες έγινε η διανομή των πρώτων 40 καφέ κάδων σε επιλεγμένες επιχειρήσεις του Δήμου οι οποίες αφορούν τα οπωροπωλεία, τις υπεραγορές τροφίμων (super market), τους βρεφονηπιακούς σταθμούς με κουζίνα και το ξενοδοχείο Grand Hotel Palace.

Με αυτό τον τρόπο ο δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης εγκαινιάζει το σύστημα ανακύκλωσης υπολειμμάτων τροφών, και αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών.

«Βάλαμε τους κάδους σε σούπερ μάρκετ και ταβέρνες κλπ και την περασμένη Πέμπτη κάναμε και την πρώτη περισυλλογή. Σιγά σιγά θα επεκταθούμε και σε μικρότερα καταστήματα. Εν τω μεταξύ μοιράζουμε φυλλάδια για να ενημερωθεί ο κόσμος. Είναι λίγο δύσκολο στην αρχή ώστε να το μάθουν οι πολίτες τόσο για την ύπαρξή τους όσο και για το πώς γίνεται η εναπόθεση των σκουπιδιών. Δεν θα πρέπει να πετάνε τα υπολείμματα τροφών με την πλαστική σακούλα. Θα πρέπει απλά να αδειάζουν το περιεχόμενο. Υπάρχει ειδικό καπάκι με φίλτρο στον κάδο και όταν τον αδειάζει το απορριμματοφόρο, θα πλένεται κατευθείαν. Στόχος μας είναι να πλένονται μία φορά ανά εβδομάδα οι καφέ κάδοι», δήλωσε στο «ΤyposThes» ο Γεώργιος Κουσίδης, αρμόδιος για θέματα Καθαριότητας & Ανακύκλωσης στο δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης.

Μάλιστα πρόσθεσε πως με την ανακύκλωση των υπολειμμάτων τροφών θα γίνεται μετά κομποστοποίηση και έτσι ο δήμος θα έχει λιγότερα σκουπίδια. Αυτό δεν είναι αμελητέο, σχολίασε, καθώς πλέον πληρώνει 50 ευρώ τον τόνο για την ταφή των απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ.

Στο πρόγραμμα είναι όπως είπε ο κ. Κουσίδης, στις αρχές Ιανουαρίου 2024 να μπουν συνολικά 990 καφέ κάδοι σε όλο το δήμο.

Τι πρέπει να ξέρουν οι πολίτες

Στον καφέ κάδο συλλέγονται σε χάρτινες ή βιοδιασπώμενες σακούλες:

• Υπολείμματα και φλούδες από φρούτα και λαχανικά

• Υπολείμματα και περισσεύματα από μαγειρεμένο φαγητό

• Ζυμαρικά, ρύζι, ψωμί και όσπρια

• Τσόφλια αυγών, υπολείμματα από καφέ και τσάι.

500 κάδοι σκουπιδιών και 200 μπλε για το ‘24

Εν τω μεταξύ στο πλαίσιο της προσπάθειας να μείνουν οι γειτονιές καθαρές ο δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης θα προχωρήσει στην παραγγελία 500 νέων κάδων σκουπιδιών ώστε να αντικαταστήσουν φθαρμένους κάδους. Επίσης θα προβεί στην αγορά 200 μπλε κάδων.

πηγή: typosthes.gr

Σχετικά άρθρα