Θεσσαλονίκη: Χτύπησε 47αρι ο υδράργυρος

Ο καύσωνας συνεχίζει να χτυπά τη χώρα μας

Σε συνθήκες ακραίου καύσωνα αναμένεται να συνεχίσει να κυμαίνεται η θερμοκρασία και την Τετάρτη, 4 Αυγούστου.

Σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου την Τρίτη, 3 Αυγούστου, σημειώθηκε νέο, θερμοκρασιακό ρεκόρ, με τον υδράργυρο να σπάει το φράγμα των 47º βαθμών Κελσίου, αγγίζοντας του 47.1 στον Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης.

Συνεχίζονται οι υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα – Υψηλή επικινδυνότητα πυρκαγιών

Ιδιαίτερα δυσμενείς πυρο-μετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν στη χώρα μας καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Έτσι, η κορύφωση του κύματος καύσωνα αναμένεται να συνοδευτεί από κορύφωση της επικινδυνότητας για την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών. Με βάση τον καναδικό πυρομετεωρολογικό δείκτη που υπολογίζει επιχειρησιακά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, πολύ υψηλή επικινδυνότητα αναμένεται σήμερα σε Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Μυτιλήνη, Λήμνο, Σαμοθράκη, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Ήπειρο, Δυτική Στερεά, Μακεδονία, Θεσσαλία και κατά τόπους στον Έβρο.

Η Τετάρτη 4 Αυγούστου αναμένεται εξίσου επικίνδυνη, με υψηλή επικινδυνότητα πυρκαγιών στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας και ειδικότερα σε: Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Μυτιλήνη, Σαμοθράκη, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Ήπειρο, Δυτική Στερεά, Θεσσαλία και κατά τόπους σε Μακεδονία και Θράκη.

Οι παρατεταμένες συνθήκες καύσωνα που επικρατούν, έχουν αυξήσει την ευφλεκτότητα της νεκρής καύσιμης ύλης σε ακραία υψηλά επίπεδα στο σύνολο σχεδόν της επικράτειας, καθιστώντας εξαιρετικά επικίνδυνη οποιαδήποτε χρήση φωτιάς. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr απευθύνει νέα έκκληση για αποφυγή οποιασδήποτε χρήσης φωτιάς σήμερα και τις επόμενες λίγες ημέρες, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο έναρξης πυρκαγιάς.

Στις χαμηλές πιέσεις και θερμοκρασίες οφείλεται το κύμα καύσωνα που χτυπά την χώρα

Όπως εξηγεί ο διδάκτορας Μετεωρολογίας του Πολυτεχνείου των Παρισίων, Σταύρος Ντάφης στο ethnos.gr, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία δεν είναι αποκομμένη μεταξύ των περιοχών του πλανήτη, επομένως οι ακραίες θερμοκρασίες που καταγράφονται στη Βόρεια Αμερική και στην Κίνα τις τελευταίες εβδομάδες συνδέονται και με την εμμονή του δικού μας κύματος καύσωνα. Κύρια αιτία των παρατεταμένα υψηλών θερμοκρασιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι είναι, παραδόξως, όπως λεει, η συνεχής επικράτηση χαμηλών πιέσεων και χαμηλών θερμοκρασιών στη Δυτική Ευρώπη. «Όταν σε μια περιοχή του πλανήτη παρατηρείται ένα ακραία θερμό φαινόμενο, αυτό συνδέεται άμεσα με τη μεταφορά ακραία ψυχρών αερίων μαζών σε κοντινή απόσταση. Η διαφορά της πυκνότητας μεταξύ των ψυχρών και θερμών αερίων μαζών είναι αυτή που οδηγεί σε ακραία καιρικά φαινόμενα».

Η Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021, αναμένεται εξίσου επικίνδυνη, καθώς πολύ υψηλή επικινδυνότητα περιμένουμε στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας, και ειδικότερα σε: Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Μυτιλήνη, Σαμοθράκη, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Ήπειρο, Δυτική Στερεά, Θεσσαλία, και κατά τόπους σε Μακεδονία και Θράκη.

Επισημαίνεται ότι οι παρατεταμένες συνθήκες καύσωνα που επικρατούν στη χώρα μας έχουν αυξήσει την ευφλεκτότητα της νεκρής καύσιμης ύλης σε ακραία υψηλά επίπεδα στο σύνολο σχεδόν της επικράτειας, καθιστώντας εξαιρετικά επικίνδυνη οποιαδήποτε χρήση φωτιάς. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr απευθύνει έκκληση για αποφυγή οποιασδήποτε χρήσης φωτιάς σήμερα και τις επόμενες λίγες ημέρες, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο έναρξης πυρκαγιάς.

Σχετικά άρθρα