Αεροψεκασμοί στη Θεσσαλονίκη κατά κουνουπιών, στη σκιά του ιού Δυτικού Νείλου.
Σε αεροψεκασμούς προέβη από χθες στις αγροτικές περιοχές ρυζοκαλλιεργειών του κάμπου Θεσσαλονίκης η Αντιπεριφέρεια Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας λόγω του αυξημένου αριθμού κουνουπιών, και ενώ επιβεβαιωμένα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου υπάρχουν στην χώρα μας.
Συγκεκριμένα όπως ανέφερε η Αντιπεριφέρεια Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας «από τα αποτελέσματα των παγίδων σύλληψης ακμαίων κουνουπιών που έχουν εγκατασταθεί στις περιοχές των ορυζώνων του κάμπου της Θεσσαλονίκης προκύπτει μεγάλη αύξηση του πληθυσμού ακμαίων κουνουπιών».
Έτσι, πέρα από τα μεγάλα επίπεδα όχλησης από τα τσιμπήματα των κουνουπιών, υπάρχει ορατός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από νοσήματα που μεταδίδουν τα κουνούπια. Και όλα αυτά ενώ ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι παρών.
«Υπάρχουν κρούσματα του ιού, αλλά κυρίως σε πόλεις και σε χωριά. Και τελευταία παρατηρήσαμε μια αύξηση του αριθμού των ακμαίων κουνουπιών. Γι’ αυτό προβήκαμε σε δράσεις εναέριας ακμαιοκτονίας με τη μέθοδο ψεκασμού υπέρμικρου όγκου (ULV) ώστε να μειωθεί κάθετα ο αριθμός τους. Μέχρι σήμερα κάναμε κυρίως δράσεις για τις προνύμφες των κουνουπιών. Τώρα είμαστε έτοιμοι για να αναπτύξουμε δράσεις από τον αέρα στα ακμαία κουνούπια. Οι ψεκασμοί γίνονται μετά τη δύση του ηλίου καθώς εκείνη την ώρα δεν πετούν άλλα έντομα», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Προϊστάμενος της Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κ. Σοφοκλής Κουρτίδης. Τόνισε πως «πρόκειται για έκτακτο μέτρο για την προστασία του πληθυσμού από τις ασθένειες που μπορεί να μεταφέρουν τα κουνούπια και από την όχληση που αυτά προκαλούν».
Όπως εξήγησε οι αεροψεκασμοί έγιναν με σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας, του Δήμου Δέλτα, καθώς και της αρμόδιας Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης και Συντονισμού του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών. Για να πραγματοποιηθούν εκδόθηκαν προηγουμένως οι απαιτούμενες άδειες από τα αρμόδια Υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Οι ψεκασμοί γίνονται από αέρος, με ειδικού τύπου ελικόπτερο και θα καλύψουν συνολικά έκταση ως 80.000 στρεμμάτων του μπλοκ των εκτάσεων της περιοχής των ρυζοκαλλιεργειών του κάμπου της Θεσσαλονίκης, ανάλογα με τις επικρατούσες κλιματολογικές συνθήκες.
Άρχισαν χθες και θα συνεχιστούν σήμερα. Ξεκινούν μετά τη δύση του ηλίου με πτήσεις διάρκειας το ανώτερο έως τρεις ώρες (έναρξη περί την 20.00’) με εγκεκριμένο από το αρμόδιο Υπουργείο σκεύασμα.
Προσοχή και από τους πολίτες για τη δημιουργία εστιών κουνουπιών
Πάντως, πέρα από τις επεμβάσεις με προνυμφοκτονίες και αεροψεκασμούς, ο κ. Κουρτίδης εστίασε και στη σημασία της προσοχής εκ μέρους των πολιτών. «Ο κόσμος θα πρέπει να είναι ενημερωμένος και να λάβει μέτρα ώστε να αποφεύγει τα τσιμπήματα των κουνουπιών και παράλληλα να μην δημιουργεί εστίες γέννησής τους στα σπίτια του. Για παράδειγμα να μην αφήνει στάσιμα νερά στο μπαλκόνι του. Με τις κατασταλτικές δράσεις που κάνει η Περιφέρεια και πιστεύουμε πως θα υπάρξει κάθετη πτώση του πληθυσμού στις ρυζοκαλλιέργειες. Και σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να συμβάλλει και ο απλός πολίτης αποφεύγοντας την δημιουργίας εστιών κουνουπιών», τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθηση πως «όλα θα πάνε καλά».
Να σημειωθεί πως η διενέργεια των αεροψεκασμών γίνεται σε ακατοίκητες περιοχές σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τους οικισμούς της περιοχής.
Για προληπτικούς λόγους επιβάλλεται ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού και λήψη μέτρων από τις τοπικές αρχές, ώστε καθ’ όλη τη διάρκεια των ψεκασμών (τρεις ώρες κάθε βράδυ) να μη κυκλοφορούν άνθρωποι και ζώα στις περιοχές αυτές. Επίσης οι τοπικοί Αγροτικοί Συνεταιρισμοί καλούνται να ενημερώσουν άμεσα τα μέλη τους ώστε να λάβουν τα σχετικά μέτρα προστασίας.
Τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα έχουν καταγραφεί σε διάφορες περιοχές της χώρας κατά τα έτη 2010 – 2014 και 2017 – 2019, σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες. Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί (και) στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ως εκ τούτου, είναι πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό στη χώρα και κατά την περίοδο μετάδοσης 2020 (καθώς και σε επόμενες περιόδους), κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.
Καθώς η επιδημιολογία του ιού είναι σύνθετη και καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού και οι πιθανές περιοχές καταγραφής κρουσμάτων κατά την τρέχουσα περίοδο 2020 (και σε κάθε περίοδο μετάδοσης) δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Ως εκ τούτου, ο Ε.Ο.Δ.Υ. συνιστά την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθ όλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.
Πάντως η τελευταία ενημέρωση στις 23/07/2020 (ώρα 14.00), έκανε λόγο έξι (6) κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα (σε Ξάνθη, Καβάλα, Καρδίτσα και Σέρρες), εκ των οποίων τα πέντε (5) παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και ένα (1) είχε ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχε εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.
Πηγή: Typosthess.gr