Θεσσαλονίκη: Επιχείρηση αντί-Μπέργκαμο για ομαδικούς τάφους

Σχέδιο επέκτασης των κοιμητηρίων προκειμένου να εξασφαλιστεί έξτρα χώρος

«Μακριά από την σκέψη της διοίκησης οι ομαδικοί τάφοι. Θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να μην γίνουμε Μπέργκαμο», δήλωσε στο ethnos.gr ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιώργος Αβαρλής – Πενταπλάσιος αριθμός ενταφιασμών από κορονοϊό τον Νοέμβριο σε σχέση με το πρώτο κύμα της πανδημίας

Σχέδιο επέκτασης των κοιμητηρίων προκειμένου να εξασφαλιστεί έξτρα χώρος για ταφώνες κορονοϊού αλλά και για να μην μπλοκάρουν οι κοινές ταφές έχει στα χέρια του ο δήμος Θεσσαλονίκης μετά και την έκρηξη των θυμάτων από κορονοϊό τον Νοέμβριο στην πόλη. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο τον Νοέμβριο μέχρι και την περασμένη Παρασκευή ενταφιάστηκαν 100 άνθρωποι από κορονοϊό, πέντε φορές περισσότεροι από αυτούς που θάφτηκαν σε όλο τον πρώτο κύμα της πανδημίας (από την 1η Απριλίου μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου ενταφιάστηκαν λόγω του κορονοϊού 19 άνθρωποι) στη Θεσσαλονίκη.

Ενδεικτικό της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνει η Θεσσαλονίκη είναι ότι για πρώτη φορά την περασμένη Παρασκευή καταγράφηκε διψήφιος αριθμός ενταφιασμών από κορονοϊό (10) ενώ τους επτά έφτασαν το περασμένο Σάββατο. Καθημερινές είναι οι εργασίες ανοίγματος νέων ταφώνων στα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου στην περιοχή της Θέρμης από συνεργεία του δήμου, τα οποία έχουν προμηθευτεί για το σκοπό αυτό ειδικά σκαπτικά μηχανήματα. Στο μεταξύ, τουλάχιστον 70 ταφές έχουν γίνει μέχρι στιγμής στα κοιμητήρια του Ευόσμου τα οποία βρίσκονται στην άλλη πλευρά της πόλης ενώ ακόμη 130 ταφώνες είναι διαθέσιμοι για θύματα COVID.

«Φροντίζουμε να έχουμε καθημερινά 30 ανοιχτούς ταφώνες»

«Από τον Μάρτιο με εντολή του δημάρχου μας Κωνσταντίνου Ζέρβα δημιουργήσαμε ξεχωριστό απομακρυσμένο χώρο στα Κοιμητήρια, όπως προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και αποφύγαμε τα δυσάρεστα. Φροντίζουμε να έχουμε καθημερινά 30 ανοιχτούς ταφώνες για να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε προκύψει. Αν δεν είχαμε προβλέψει από τον Μάρτιο ξεχωριστό χώρο και δεν αρχίζαμε να σκάβουμε σήμερα θα αντιμετωπίζαμε σοβαρό πρόβλημα», δήλωσε στο ethnos.gr ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και υπεύθυνος των Κοιμητηρίων ως πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, Γιώργος Αβαρλής.

5070703.jpg

«Εκ των πραγμάτων θα δημιουργούνταν μπλοκάρισμα γιατί όταν τον νεκρό από κορονοϊό θα τον έχεις δέκα χρόνια ενταφιασμένο βάσει πρωτοκόλλου ενώ το σύνηθες είναι 3 συν 1 τέσσερα, καταλαβαίνεις  ότι κάποια στιγμή θα υπήρχε πρόβλημα λόγω χώρου. Σε κάθε περίπτωση είναι μακριά από τη σκέψη της διοίκησης οι ομαδικοί τάφοι. Δεν το σκεφτόμαστε καν» συμπλήρωσε ο κ. Αβαρλής.

Πρόταση για fast track διαδικασίες επέκτασης των κοιμητηρίων

Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και εν αναμονή πιθανού τρίτου κύματος ο δήμος Θεσσαλονίκης κατέθεσε πρόταση την Παρασκευή στην Πολιτεία, προκειμένου όλοι οι δήμοι της χώρας να έχουν το δικαίωμα να επεκτείνουν με fast track διαδικασίες την επέκταση των κοιμητηρίων σε διπλανούς χώρους αν υπάρχουν και αν όχι την δημιουργία καινούριων.

«Ως δήμος έχουμε τη δυνατότητα να ανοίξουμε άλλους 250 ταφώνες που να είναι χωριστά από τους κοινούς ταφώνες. Υπάρχουν, όμως, περιθώρια και αναζητείται χώρος εντός των κοιμητηρίων για άλλους 300 ταφώνες σε περίπτωση που γίνει η δραματική η κατάσταση. Ελπίζουμε, όμως, να μην χρειαστούν. Σε κάθε περίπτωση θα προχωρήσουμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να μην γίνει η Θεσσαλονίκη Μπέργκαμο» συμπλήρωσε ο κ. Αβαρλής.

Με εντολή Ζέρβα στα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου ενταφιάζονται πολίτες που πεθαίνουν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ανεξάρτητα από το αν είναι δημότες ή όχι. Μεταξύ άλλων στα Κοιμητήρια οι θανόντες είναι από την Καστοριά, την Φλώρινα, την Πτολεμαΐδα και άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας οι οποίοι κατέληξαν στα νοσοκομεία της πόλης.

Στο κόκκινο οι ΜΕΘ σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης

Το τελευταίο δεκαήμερο η Θεσσαλονίκη έχει καταγράψει περισσότερα από 4.950 κρούσματα έναντι 3.400 στην Αττική ενώ ασφυκτική είναι η κατάσταση στις ΜΕΘ σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης. Έντονη είναι η ανησυχία των εντατικολόγων, οι οποίοι δεν προβλέπουν μείωση του αριθμού των βαριά ασθενών με κορονοϊό μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, το οποίο συνεπάγεται ότι δεν θα υπάρξει και μείωση στους θανάτους. Χαρακτηριστικό δείγμα της πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία της πόλης είναι το ότι την Πέμπτη, στο νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος», από τους 12 ασθενείς, που ήταν διασωληνωμένοι, εξέπνευσαν οι 3, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων ήταν μόλις τα 50 έτη.

πηγή: ethnos

Σχετικά άρθρα