23.8 C
Thessaloniki
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Θεσσαλονίκη: Έρχεται μεγάλο κολυμβητικό κέντρο με 3 πισίνες

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για να πάρει «σάρκα και οστά» ένα έργο πνοής για το δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης και συνολικά για τη δυτική Θεσσαλονίκη, η δημιουργία μεγάλου βιοκλιματικού κολυμβητικού συγκροτήματος στο πρώην στρατόπεδο «Μ. Αλέξανδρος».

Ειδικότερα, πρόκειται για έργο με αρχικό προϋπολογισμό ύψους 32.000.000 ευρώ το οποίο είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Η διαγωνιστική διαδικασία για το σύγχρονο κολυμβητικό κέντρο διεθνών προδιαγραφών,

βρίσκεται σε εξέλιξη. Ειδικότερα, στις 17 Απριλίου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής προσφορών από τους υποψήφιους αναδόχους και στις 22 Απριλίου πρόκειται να γίνει η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών.

Το κτιριακό συγκρότημα θα αποτελέσει ένα διαδημοτικό πυρήνα αθλητικών δραστηριοτήτων του υγρού στίβου ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι θα είναι το μοναδικό κλειστό κολυμβητήριο της Θεσσαλονίκης με βατήρα καταδύσεων 10 μ.

Χωροθετείται στο πρώην στρατόπεδο «Μέγας Αλέξανδρος» σε περιοχή που έχει χαρακτηριστεί από το Γ.Π.Σ. Θεσσαλονίκης ως χώρος “διαδημοτικός – υπερτοπικός πυρήνας Β΄ αθλητικών εγκαταστάσεων”. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται το Δημοτικό Στάδιο Κ. Καραμανλής, το κλειστό Γυμναστήριο Στίβου Τασούλα Κελεσίδου, το Δημοτικό κλειστό Γυμναστήριο Αθλοπαιδιών (πρώην ΕΑΚ) και ανοικτά βοηθητικά γήπεδα.  Παράλληλα, με τη γενικότερη ρύθμιση της περιοχής των αθλητικών χρήσεων προτείνονται χώροι πρασίνου και στάθμευσης (152) για την εξυπηρέτηση των αθλητικών δραστηριοτήτων.

Τρεις πισίνες – Θα εξυπηρετούνται 4 αθλήματα υγρού στίβου

Το κολυμβητήριο που πρόκειται να κατασκευαστεί θα εξυπηρετεί σύμφωνα με το κτιριολογικό πρόγραμμα τα 4 αθλήματα του υγρού στίβου. Συγκροτείται από κλειστούς και ανοικτούς χώρους κολύμβησης και συγκεκριμένα από:

-κλειστή πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων (25,00 x 50,00 μ.) με κερκίδες για 1.250 περίπου θεατές. Στην κλειστή δεξαμενή έχει προβλεφθεί σύστημα βατήρων για το άθλημα των καταδύσεων, που περιλαμβάνει τον πύργο των σταθερών βατήρων (βατήρες των 3,00 μ., 5,00 μ., 7,50 μ. και 10,00 μ.  Στη δεξαμενή αυτή μπορεί να διεξαχθούν όλα τα αθλήματα του υγρού στίβου.

-κλειστή πισίνα εκμάθησης για παιδιά (10,00 x 12,50 μ.), με βάθη από 0,30 μ μέχρι 1,00  μ.

-ανοικτή πισίνα (25,00 x 33,30 μ.) με κερκίδες για περίπου 450 θεατές. Η πισίνα θα έχει βάθος 3,00 μ. στην κεντρική ζώνη πλάτους 12,00 μ., το οποίο προοδευτικά μειώνεται στα 2,50 μ. στις δυο πλευρές κατά μήκος του άξονα των 33,30 μ., ώστε να ικανοποιούνται οι προδιαγραφές της FINA για το άθλημα της συγχρονισμένης κολύμβησης.

Στην ανοιχτή δεξαμενή θα διεξάγονται τα αγωνίσματα του water polo, της συγχρονισμένης κολύμβησης και της κολύμβησης..

Η εγκατάσταση αυτή θα περιλαμβάνει όλους τους απαιτούμενους χώρους για την εξυπηρέτηση των αθλούμενων, των θεατών και των δημοσιογράφων, σύμφωνα με το κτιριολογικό πρόγραμμα και τις σχετικές προδιαγραφές της Γ.Γ.Α. Σε όλους τους χώρους προβλέπεται η δυνατότητα πρόσβασης και χρήσης για ΑΜΕΑ.

Ενεργειακά χαρακτηριστικά

Λόγω του ότι τα κολυμβητήρια γενικά θεωρούνται ιδιαίτερα ενεργοβόρα κτίρια, κύριος στόχος είναι ο δραστικός περιορισμός των ενεργειακών καταναλώσεων σε όλους τους τομείς με την εφαρμογή παθητικών και ενεργητικών συστημάτων για τη θέρμανση, την ψύξη και εν γένει για τη λειτουργία των Η/Μ συστημάτων, με ορθολογική χρήση της ενέργειας. Στο σχεδιασμό γενικά του κτιρίου δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργειακή συμπεριφορά του με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή ενεργειακή αυτονομία. Τμήμα των εξωτερικών όψεων των κλειστών χώρων των δεξαμενών θα είναι ανοιγόμενο, ώστε οι χώροι αυτοί να μπορούν να λειτουργήσουν το καλοκαίρι χωρίς ή με μειωμένη δυναμικότητα συστημάτων ψύξης.

Διατάξεις φωτοβολταϊκών στη στέγη των κτιρίων θα συνεισφέρουν στην ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία του κολυμβητηρίου.

Χώροι στάθμευσης

Σύμφωνα με τη συνοπτική τεχνική έκθεση του έργου, στο υπόγειο του συγκροτήματος, εκτός από τους χώρους που απαιτούνται για τις Η/Μ εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης του κτιρίου, χωροθετούνται επαρκείς αποθηκευτικοί χώροι και χώρος για τη στάθμευση 30 αυτοκινήτων για την  εξυπηρέτηση κυρίως του προσωπικού. Πέραν των θέσεων αυτών στον ειδικό χώρο που προβλέπεται για τη στάθμευση και την εξυπηρέτηση των αθλητικών δραστηριοτήτων του συγκροτήματος, μπορούν να αναπτυχθούν 122 θέσεις στάθμευσης.

Τα αποδυτήρια των αθλητών, οι χώροι προσπέλασης και το foyer των θεατών καθώς και οι κερκίδες, χωροθετήθηκαν σε επάλληλη διάταξη. Η στάθμη των δεξαμενών ( 0,00) βρίσκεται ανάμεσα στη στάθμη των αποδυτηρίων (- 1,80) και τη στάθμη του κάτω τμήματος των κερκίδων (+ 1,80). Στην ίδια στάθμη (+ 1,80) αναπτύσσεται η είσοδος και το foyer των θεατών.

Το τμήμα για την εκμάθηση κολύμβησης στα παιδιά αποτελεί ξεχωριστή ενότητα, με ανεξάρτητη προσπέλαση, αλλά μπορεί και να συνδέεται με την κεντρική δεξαμενή. Η είσοδος της ενότητας αυτής και η δεξαμενή εκμάθησης είναι στη στάθμη   0,00.

Η υπαίθρια δεξαμενή είναι στην ίδια στάθμη ( 0,00) με τις άλλες δεξαμενές. Εντάσσεται στην γενικότερη σύνθεση του κολυμβητικού συγκροτήματος, περιβαλλόμενη από τις υπαίθριες κερκίδες και ένα τμήμα ημιυπαιθρίου διαδρόμου, έτσι ώστε να βρίσκεται “προστατευμένη”, σαν σε εσωτερικό αίθριο.

Η στέγη

Η στέγη του χώρου της κύριας δεξαμενής είναι προσαρμοσμένη στις αρχιτεκτονικές απαιτήσεις του έργου και διαμορφώνεται με σύμμεικτες κιβωτοειδείς δοκούς, ώστε να  βελτιστοποιείται η εκμετάλλευση του υλικού, να απλοποιείται η συνδεσμολογία της κατασκευής και να δίνεται η δυνατότητα επικοινωνίας σε όλο το επίπεδο της κατασκευής μέσω Catwalks για τον έλεγχο, τη συντήρηση και ρύθμιση των Η/Μ εγκαταστάσεων. Μέσω του κεντρικού κλιμακοστασίου εξυπηρετούνται τόσο το εσωτερικό της στέγης, όσο και η επιφάνεια εξωτερικά της στέγης.

Στην επιφάνεια της στέγης τοποθετούνται σε οριζόντια διάταξη 3375 μονοκρυσταλλικά φωτοβολταικά panels τύπου thin film, διαστάσεων 120 x 60 εκ. και συνολικής επιφάνειας 2.430 Μ2.

Βιοκλιματικός σχεδιασμός

Συνοπτικά, τα κύρια σημεία στα οποία επικεντρώθηκε ο αρχιτεκτονικός – βιοκλιματικός σχεδιασμός του κτιρίου είναι:

– Χρήση ισχυρής θερμομόνωσης στο κέλυφος, η οποία, σε πολλά από τα δομικά στοιχεία που μονώνονται, είναι υπερδιαστασιολογημένη σε σχέση με τις απαιτήσεις του ισχύοντος Κανονισμού.

-Επιλογή ειδικών υαλοπινάκων με χαμηλό συντελεστή θερμοπερατότητας (τύπου low – e).

– Χωροθέτηση των λειτουργικών ενοτήτων έτσι ώστε να δημιουργούνται ζώνες θερμικής ανάσχεσης.

-Εγκατάσταση αυτομάτων συστημάτων επιλεκτικού ηλιασμού ή σκιασμού των χώρων, καθώς επίσης νυχτερινής θερμομόνωσης.

-Αξιοποίηση του φυσικού φωτισμού.

– Θερμομόνωση στα τοιχώματα των δεξαμενών και χρήση ισοθερμικών επιφανειακών καλυμμάτων.

-Δυνατότητα διαμπερούς αερισμού, που εξασφαλίζει στους βασικούς χώρους διαμπερή αερισμό κατά τις 3 διαστάσεις (cross ventilation, με τον αερισμό στην κατακόρυφη διάσταση να γίνεται μέσω ανοιγμάτων στις οροφές – σύστημα “καμινάδας”).

– Χρήση ημιυπαιθρίων χώρων ως μεταβατικών χώρων μεταξύ κλειστών και ανοικτών κτλ.

πηγή: typosthes.gr

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα