11.1 C
Thessaloniki
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Θεσσαλονίκη: Έρχεται ο θεσμός του «Επόπτη Γειτονιάς»

Άμεσα, μετά το Πάσχα, μπαίνει σε εφαρμογή ο θεσμός του «Επόπτη της Γειτονιάς» πρωτοβουλία που σηματοδοτεί ουσιαστικά και την έναρξη ισχύος του νέου Κανονισμού Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος προβλέπει αυστηρές ποινές για παραβάτες και όσους ρυπαίνουν.

Ο νέος Κανονισμός Καθαριότητας που ψηφίστηκε από το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο (22 Απριλίου) και ο οποίος ρυθμίζει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του Δήμου και των πολιτών  που αφορούν στην τήρηση της καθαριότητας των κοινόχρηστων χώρων ,την προστασία του περιβάλλοντος  και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, βρίσκεται τυπικά είναι εν ισχύ, ωστόσο πρόθεση της διοίκησης του δήμου είναι να αρχίσει η ενημέρωση πολιτών και επιχειρήσεων για τα όσα προβλέπει μετά το Πάσχα, μετά και την έναρξη του θεσμού του «Επόπτη Γειτονιάς». Οι επόπτες θα ελέγχουν 24+1 γειτονίες του δήμος και θα λειτουργούν συνεπικουρούμενοι από αυτά που προβλέπει ο κανονισμός.

«Την εβδομάδα μετά το Πάσχα ξεκινάει επί της ουσίας να είναι σε ισχύ ο Κανονισμός Καθαριότητας με την παρουσία και των Εποπτών Γειτονιάς», όπως δήλωσε μιλώντας στο «ΤyposThes» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Γιώργος Δημαρέλος.

Στην ουσία, οι Επόπτες Γειτονιάς, θα είναι τα «μάτια» του δήμου Θεσσαλονίκης στον δημόσιο χώρο της περιοχής ευθύνης τους. Σκοπός τους, όπως σημειώνει ο κ. Δημαρέλος θα είναι να εντοπίζουν δυσλειτουργίες και προβλήματα που αφορούν τον αστικό χώρο, αλλά και η εξεύρεση τρόπων συνεργασίας με πολίτες και επιχειρήσεις προκειμένου να λύνονται θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια του δημόσιου χώρου εν γένει. Ως επί το πλείστον τα θέματα θα αφορούν τον τομέα της καθαριότητας αλλά όχι μόνο, καθώς θα μπορούν να καταγράφουν και άλλα προβλήματα, όπως σπασμένες ή καμένες λάμπες, σπασμένα πλακάκια σε πεζοδρόμια κλπ.

Οι Επόπτες Γειτονιάς θα προσπαθούν να λύνουν προβλήματα ώστε να μην δημιουργούνται θέματα ευταξίας στο δημόσιο χώρο. Μεγάλο ζήτημα αποτελεί η ανεξέλεγκτη και παράνομη εναπόθεση ογκωδών απορριμμάτων, από παλιά έπιπλα, στρώματα μέχρι υλικά ανακαίνισης, δίπλα σε κάδους και πάνω σε πεζοδρόμια. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δύσκολο να επιβληθεί κάποιο πρόστιμο εάν δεν πιαστεί ο «δράστης» επ΄ αυτοφώρω , ωστόσο όπως επισημαίνει ο κ. Δημαρέλος αν μη τι άλλο είναι καλύτερες οι πιθανότητες να συμβεί αυτό όταν υπάρχει ένας άνθρωπος αρμόδιος για μια συγκεκριμένη περιοχή προκειμένου να ειδοποιείται ότι συμβαίνει κάτι, «παρά έτσι όπως λειτουργούσε μέχρι τώρα η διαδικασία, η οποία ήταν λίγο δυσκίνητη».

“Δεν είναι αυτοσκοπός τα πρόστιμα”

Ο αντιδήμαρχος τονίζει ότι πρόστιμα θα επιβληθούν «αλλά δεν είναι αυτοσκοπός». Εξηγεί ότι πρόθεση του δήμου ειδικά για αυτό το πρώτο χρονικό διάστημα, είναι να καταλάβει η πόλη ότι υπάρχει ένας άνθρωπος στη γειτονιά ο οποίος προσπαθεί να εξομαλύνει προβληματικές καταστάσεις. Αν αυτές επιμείνουν να υπάρχουν από συγκεκριμένους δημότες ή επιχειρήσεις, τότε θα επιβληθούν και πρόστιμα. «Αλλά σκοπός της παρουσίας του Επόπτη Γειτονιάς δεν είναι το πρόστιμο, σκοπός είναι να μη χρειάζεται να επιβληθεί πρόστιμο. Ο θεσμός αυτός δε δημιουργήθηκε για να επιβάλλονται πρόστιμα. Όμως αν συνεχίσουν κάποιες παραβατικές συμπεριφορές, τότε προφανώς θα υπάρχουν και πρόστιμα, όπως υπάρχουν και σήμερα», τονίζει.

Σημειώνεται ότι οι επόπτες είναι υπάλληλοι της διεύθυνσης καθαριότητας και θα «εποπτεύουν» 24 γειτονιές, όπως για παράδειγμα «Καμάρα, Ροτόντα», «Διοικητήριο»,  «Άνω Πόλη –Επταπύργιο», «Ξηροκρήνη», «Ιπποκράτειο-Φάληρο»  κλπ συν μία ακόμη που θα περιλαμβάνει τη Νέα και την Παλιά παραλία.

Τα πρόστιμα που προβλέπει ο Κανονισμός Καθαριότητας

Ο πολυσέλιδος κανονισμός καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης προβλέπει μεταξύ άλλων την υποχρέωση απόθεσης των αποβλήτων στους κατάλληλους κάδους/ περιέκτες από την πλευρά των δημοτών, τη χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών, τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, φαρμακευτικών σκευασμάτων , βρώσιμων ελαίων, ηλεκτρικών συσκευών κλπ., αλλά και προστασία του εξοπλισμού που παρέχει ο Δήμος. Για παράδειγμα απαγορεύεται η μετακίνησή τους ή η μη ορθή χρήση τους με εναπόθεση μέσα στους κάδους αποβλήτων διαφορετικών από εκείνων για τους  οποίους προορίζονται, καθώς και οτιδήποτε άλλο μπορεί να προκαλέσει ρύπανση ή  ζημιά στον κάδο όπως υγρά απόβλητα (κολλώδεις ή τοξικές ουσίες κ.λπ.), υλικά ή ουσίες  που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά στον κάδο (αναμμένα τσιγάρα ή αποτσίγαρα, στάχτες κ.λπ.) ογκώδη αντικείμενα ή υλικά που μπορούν να αυξήσουν υπερβολικά το βάρος του κάδου (μπάζα, χώματα, λάσπες κ.λπ.) και να προκαλέσουν καταστροφές στους  κάδους και στους αντίστοιχους μηχανισμούς των απορριμματοφόρων καθώς και η τοποθέτηση εντός των κάδων ή σε σάκους εκτός αυτών, αιχμηρών αντικειμένων ή  τοξικών ουσιών που μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμό ή να θέσουν σε κίνδυνο την  υγεία των εργαζομένων. Όποιος βάζει στον κάδο τέτοια υλικά που μπορεί να προκαλέσουν ρύπανση ή ζημιά στους κάδους μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με πρόστιμο ύψους 300 ευρώ, ενώ στα 500 ευρώ αυξάνεται το πρόστιμο για τοποθέτηση εντός των κάδων ή σε σάκους εκτός αυτών, αιχμηρών αντικειμένων ή τοξικών ουσιών.

Παράλληλα, ο κανονισμός αναφέρει ότι απαγορεύεται να απορρίπτονται σε πεζοδρόμια, στο οδόστρωμα, σε κοινόχρηστους χώρους και σε οποιοδήποτε άλλο δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο ογκώδη αστικά απόβλητα (παλαιά έπιπλα, στρώματα, άχρηστες οικιακές συσκευές κλπ ), καθώς και ογκώδη υλικά συσκευασίας (ξύλινα κιβώτια, φελιζόλ κλπ ). Το πρόστιμο ανέρχεται σε 500 ευρώ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ακόμη ότι εναπόθεση αστικών αποβλήτων εκτός των κάδων μηχανικής αποκομιδής και λοιπών μέσων προσωρινής αποθήκευσης, όπως έμπροσθεν ξένης ιδιοκτησίας, σε κοινόχρηστους χώρους, δρόμους ή πεζοδρόμια, σε δέντρα ή κολώνες ή οπουδήποτε αλλού επιφέρει πρόστιμο ύψος 300 ευρώ για έως 6τ.μ. επιφάνεια κατάληψης κοινοχρήστου χώρου & επιπλέον αύξηση του ποσού ανά τ.μ. υπέρβασης των 6.τ.

Πάντως, πρόστιμο 300 ευρώ προβλέπεται και για αφαίρεση υλικών μέσα από κάδους μηχανικής αποκομιδής απορριμμάτων πάσης φύσεως.

Πρόστιμα 150 ευρώ ανά τεμάχιο προβλέπονται και για επιχειρήσεις που δεν συμπιέζουν κατάλληλα τα χάρτινα κιβώτια συσκευασιών πριν τα ρίξουν στους κάδους ανακύκλωσης ενώ το πρόστιμο διπλασιάζεται σε περίπτωση υποτροπής.

Ιδιαίτερα αυστηρά είναι τα πρόστιμα για «γκραφίτι». Ειδικότερα μερική ή ολική καταστροφή/ βανδαλισμός (αναγραφή συνθημάτων, «γκράφιτι» άνευ αδείας) μνημείων, αγαλμάτων, αρχαιολογικών χώρων, δημοσίων κτιρίων, ιερών ναών και λοιπών δημοσίων και δημοτικών χώρων, μπορεί να επιφέρει πρόστιμο από 4000 -8000 ευρώ.

Ρύπανση/ μερική ή ολική καταστροφή / βανδαλισμός (αναγραφή συνθημάτων, «γκράφιτι» άνευ αδείας) των  στοιχείων «αστικού εξοπλισμού» της πόλεως όπως παγκάκια,  συντριβάνια, παρτέρια (τσιμεντένια και κάθε είδους),  πινακίδες (φωτεινές ή μη) κάγκελα, κολώνες  ηλεκτροφωτισμού, στάσεις λεωφορείων επιφέρει πρόστιμο ύψους 250 ευρώ.

Με πρόστιμο 200 ευρώ εξάλλου τιμωρείται η ούρηση ή αφόδευση σε δημόσιο χώρο, καθώς κάτι τέτοιο απαγορεύεται. Επίσης, πρόστιμο 500 ευρώ επιφέρει η ρύπανση με λάδια κάθε είδους οχημάτων που εγκαταλείπονται στο οδόστρωμα ή σε άλλους κοινόχρηστους χώρους .

Επίσης η απόρριψη από πεζούς ή εποχούμενους σε δρόμους, πεζοδρόμια και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους  οποιουδήποτε αντικειμένου μπορεί να επιφέρει πρόστιμο 30 ευρώ.

Νυχτερινή αποκομιδή σκουπιδιών

Στο μεταξύ, όπως είπε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης, ο δήμος έλαβε από την κυβέρνηση χρηματοδότηση 13 εκατ. ευρώ για την καθαριότητα, εκ των οποίων τα  8 εκατ. ευρώ είναι για να αγοραστεί ο απαραίτητος εξοπλισμός ώστε κάθε δημοτική κοινότητα να έχει τα δικά της μηχανήματα για πλύσιμο και σάρωμα και τα υπόλοιπα 5 εκατ. ευρώ για τη νυχτερινή αποκομιδή των απορριμμάτων λόγω Flyover.

«Είμαστε σε ένα τελικό στάδιο για να δούμε ποιες γραμμές αποκομιδής μπορούν να γίνονται το βράδυ», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, επαναλαμβάνοντας ότι φυσικά δεν είναι δυνατόν να πάνε όλες οι περιφέρειες αποκομιδής το βράδυ, καθώς υπάρχουν ανάγκες στην πόλη και πρέπει να υπάρχει εξυπηρέτηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Παράλληλα, τονίζει ότι δεν είναι έτοιμος ο ΦΟΔΣΑ στον ΧΥΤΑ αυτήν την στιγμή ώστε να παραλάβει το σύνολο της αποκομιδής το βράδυ.

Γιατί νυχτερινή αποκομιδή σημαίνει ότι θα μεταφερθεί σε βραδινό ωράριο και η κίνηση τρακτόρων και κοντέινερ από το σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων προς τον ΧΥΤΑ. Αυτό όπως λέει ο κ. Δημαρέλος είναι και η «καρδιά» του προβλήματος αναφορικά με τα έργα του FlyOver ,γιατί τα οχήματα αυτά κινούνται κυρίως προς τον Περιφερειακό και κατά συνέπεια η εκτροπή τους κατά τις βραδινές ώρες θα ανακουφίσει την κίνηση.

πηγή: typosthes

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα