Θεσσαλονίκη: Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα

Είχε εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα

Ένα θανατηφόρο τροχαίο αποκάλυψε τη δράση μεγάλου κυκλώματος διακίνησης μεταναστών με έδρα τη Θεσαλονίκη. Μετά από συντονισμένες ενέργειες, η αστυνομία κατάφερε να εξαρθρώσει το κύκλωμα, που είχε εξαπλωθεί σε όλη την ελληνική επικράτεια και να συλλάβει ηγετικά του στελέψη, μεταξύ των οποίων και έναν 34χρονο, ο οποίος λογίζεται ως ο εγκέφαλος της μεγάλης μηχανής που είχε στηθεί.

Πιο συγκεκριμένα συνελήφθησαν ένας 34χρονος Έλληνας, ο οποίος φέρεται να είχε την ευθύνη της διεύθυνσης και έναν 43χρονο Έλληνα σε βάρος των οποίων, αλλά και πέντε ακόμη συνεργών τους, σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για Σύσταση και Συμμετοχή σε Εγκληματική Οργάνωση, Παράνομη μεταφορά – Προώθηση μη νόμιμων μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας εκ κερδοσκοπίας πραττόμενη, από την οποία προέκυψε κίνδυνος ζωής και θάνατος.

Στο πλαίσιο των ερευνών, διαπιστώθηκε η συμμετοχή του 34χρονου άντρα σε έντεκα περιπτώσεις παράνομης διακίνησης αλλοδαπών (ολοκληρωμένες και σε απόπειρα), από τον Οκτώβριο του 2016 έως και τις 20 Ιουνίου 2017. Ο διευθύνων την οργάνωση συντόνιζε τις διακινήσεις και κατηύθυνε τους οδηγούς-μεταφορείς των αυτοκινήτων, ενώ ο 43χρονος είχε το ρόλο του προπομπού και της ανεύρεσης οδηγών.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης της οργάνωσης, προέκυψε ότι, τα μέλη της χρησιμοποιούσαν αυτοκίνητα ως προπομπούς για τον εντοπισμό αστυνομικών μπλόκων καθώς και οχήματα μεγάλου κυβισμού για τις διακινήσεις, προκειμένου να διαφύγουν σε εντοπισμό και πιθανή καταδίωξή τους. Επιπλέον, για την αποφυγή εντοπισμού και σύλληψής τους, τα μέλη της οργάνωσης, χρησιμοποιούσαν για την επικοινωνία τους πλήθος διαφορετικών τηλεφωνικών συνδέσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι διακινητές στοίβαζαν τους αλλοδαπούς στους αποθηκευτικούς χώρους των αυτοκινήτων, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Σε μία περίπτωση διακίνησης στην περιοχή της Ροδόπης, ένα όχημα μεταφοράς εξετράπη της πορείας του, με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό ενός εκ των διακινούμενων αλλοδαπών.

Κατά τις συλλήψεις των δύο Ελλήνων που πραγματοποιήθηκαν χθες σε διαδοχικές αστυνομικές επιχειρήσεις σε Θεσσαλονίκη και Γιαννιτσά Πέλλας, κατασχέθηκαν ένα όχημα ως μέσο μεταφοράς αλλοδαπών, οκτώ κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν για τις μεταξύ τους συνεννοήσεις, 14 κάρτες SIM και χρηματικό ποσό.

Οι έρευνες συνεχίζονται για τυχόν εντοπισμό κι άλλων μελών της οργάνωσης, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Σχετικά άρθρα

1 Σχόλιο

Comments are closed.