Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε αστυνομικός

Για επικίνδυνη σωματική βλάβη σε διαδηλωτή

Ένοχος κρίθηκε ένας αστυνομικός των ΜΑΤ για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε βάρος νεαρού διαδηλωτή, προκαλώντας του κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στον αστυνομικό ποινή φυλάκισης έξι μηνών με τριετή αναστολή. Ο αστυνομικός άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.

Το περιστατικό έγινε τον Δεκέμβριο του 2015, όταν ο τότε 17χρονος αποφάσισε να πάρει μέρος σε αντιπολεμική – αντιφασιστική πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ο 17χρονος είχε πάει με παρέα φοιτητών, μεταξύ των οποίων και ο μεγαλύτερος αδερφός του.

Πηγαίνοντας στο σημείο της προσυγκέντρωσης, ο αδερφός του ανήλικου φέρεται να λογομάχησε με τον αστυνομικό, που εκείνη την ώρα βρισκόταν σε υπηρεσία, με αφορμή ένα παλαιότερο επεισόδιο για το οποίο ο μεγαλύτερος αδερφός είχε δικαστεί και αθωωθεί μόλις λίγες μέρες νωρίτερα.

Κατά τη διάρκεια της λεκτικής αντιπαράθεσης, ο αστυνομικός ζήτησε να συλληφθεί ο φοιτητής με τη διαδικασία του αυτοφώρου για εξύβριση και απειλή και κινητοποίησε τη διμοιρία των ΜΑΤ στην οποία μετείχε.

Μόλις ο 17χρονος είδε να συλλαμβάνουν τον αδερφό του, μαζί με τους άλλους φοιτητές, διαμαρτυρήθηκαν κινούμενοι προς το μέρος των αστυνομικών. Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο αστυνομικός που καταδικάστηκε χτύπησε τον 17χρονο, που χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο, φέροντας κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, όπως γνωμάτευσαν οι γιατροί.

Ο αστυνομικός υποστήριξε ότι ο νεαρός αυτοτραυματίστηκε

Ο αστυνομικός στην απολογία του αρνήθηκε την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι ο νεαρός μηνυτής αυτοτραυματίστηκε. «Έπεφταν σαν … κατσίκια πάνω στις αστυνομικές ασπίδες», περιέγραψε ο ίδιος το περιστατικό, ενώ αμφισβήτησε τις ιατρικές γνωματεύσεις για τον τραυματισμό του ανήλικου, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο απλώς για «αμυχές». Τα ίδια κατέθεσε νωρίτερα συνάδελφός του, επικεφαλής της συγκεκριμένης διμοιρίας, που ανέφερε ότι «βρισκόμασταν σε άμυνα».

Οι παραπάνω ισχυρισμοί όμως δεν έγιναν δεκτοί από το δικαστήριο το οποίο έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο, ενώ την καταδίκη του ζήτησε και η εισαγγελέας της έδρας.

Σχετικά άρθρα