Θεσσαλονίκη: Λουκέτο σε 50 καφέ-μπαρ το πρώτο 10ήμερο Φλεβάρη

Εν αναμονή του ΕΣΠΑ για την εστίαση οι εκπρόσωποι του κλάδου

Πενήντα καταστήματα εστίασης έβαλαν λουκέτο στη Θεσσαλονίκη μέσα στις πρώτες δέκα μέρες του Φεβρουαρίου. Αυτό ανέφερε στο TyposThes ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Επιτροπίδης.

«Περίμεναν να πάρουν χρήματα από την “Επιστρεπτέα 5” για να πληρώσουν το ρεύμα και άλλες υποχρεώσεις. Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο είχαμε 50 λουκέτα στην πόλη μας σε καταστήματα του κλάδου μας. Τα χρέη μεγαλώνουν και τα μαγαζιά παραμένουν κλειστά. Σκεφτείτε πως τον Δεκέμβρη ήρθαν λογαριασμοί του Σεπτέμβρη – Οκτώβρη και υπήρξαν περιπτώσεις επιχειρήσεων που επειδή δεν πληρώθηκε το ρεύμα τον Ιανουάριο, τους έκοψαν το ρεύμα. Αλλά ακόμη κι αν ένας ιδιοκτήτης λάβει 2000 ευρώ από την Επιστρεπτέα δεν θα μπορέσει να δώσει τα 1500 μόνο για το ρεύμα», σημείωσε.

Εξάλλου προς παράδοση στο Μέγαρο Μαξίμου είναι τα κλειδιά καταστηματαρχών της εστίασης που συνελέγησαν από την κινητοποίηση που έκανε η Ένωση πριν λίγες μέρες στον Λευκό Πύργο, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις. Λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις καθώς και οικονομικών ζητημάτων, δεν κατέστη δυνατό για εκπροσώπους της εστίασης να ταξιδέψουν στην Αθήνα για να τα παραδώσουν.

Επανεκκίνηση από το μηδέν, με άδεια ψυγεία και καταψύκτες

Εν τω μεταξύ καθώς τα καταστήματα παραμένουν για αρκετούς μήνες σε αναστολή λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού, και τα εμπορεύματα κινδυνεύουν να αχρηστευθούν. «Πολλά κατεψυγμένα, αλλά και τρόφιμα σε 5-6 μήνες λήγουν. Πριν λήξουν τα χαρίζουμε σε συγγενείς και φίλους ή σε απόρους», δήλωσε ο κ. Επιτροπίδης. Ο ίδιος συμπλήρωσε στο TyposThes πως το άνοιγμα της εστίασης «θα γίνει εξ αρχής, από το μηδέν. Η επανεκκίνησή μας θα γίνει με άδεια ψυγεία και καταψύκτες». Εξάλλου σχεδιάζουν να γίνει και μια ημερίδα σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ για επαγγελματίες του κλάδου ώστε να υπάρξει ενημέρωση σχετικά με τα αποθέματα των προϊόντων που υπάρχουν και πότε δεν πρέπει να καταναλώνονται.

Ανάσα από το ΕΣΠΑ για εστίαση

Σε κάθε περίπτωση σημαντική ανάσα για την εστίαση θα δοθεί από το σχετικό ΕΣΠΑ που θα “τρέξει” για αποκλειστικά για τον κλάδο. «Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς θα έχει στο επόμενο διάστημα επαφές με το υπουργείο Ανάπτυξης για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την εστίαση», σημείωσε ο κ. Επιτροπίδης στο TyposThes. Συμπλήρωσε πως προς το παρόν οι επαγγελματίες περιμένουν την «Επιστρεπτέα 6» για να δουν τι ποσά θα λάβουν ώστε να πληρώσουν υποχρεώσεις τους.

Επαναλειτουργία από Απρίλη

Αναφορικά με το ενδεχόμενο της επαναλειτουργίας των καταστημάτων της εστίασης ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης σημείωσε στο TyposThes: «Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πως στις αρχές Μαΐου θα επαναλειτουργήσει το catering. Άρα τα εστιατόρια θα μπορούσαν να ανοίξουν από τις αρχές Απριλίου, με περιοριστικά μέτρα πάντα, τις απαραίτητες αποστάσεις, ανάλογα με ό,τι ίσχυε τον περασμένο Μάη, και τηρώντας τα ωράρια λειτουργίας. Και σε μια δεύτερη φάση, στο Πάσχα θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν και τα μπαρ με πιο διευρυμένο ωράριο».

Σχετικά άρθρα