33.1 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Θεσσαλονίκη: Οι εκδηλώσεις για την Καθαρά Δευτέρα

Tρία χρόνια μετά τους περιορισμούς της πανδημίας, πλήθος εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν από τους δήμου της Θεσσαλονίκης για το τριήμερο της Αποκριάς, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να γιορτάσουν και να διασκεδάσουν με την ψυχή τους.

Σήμερα, Καθαρά Δευτέρα, σειρά έχει το πέταγμα του χαρταετού στους ανοιχτούς, δημόσιους, χώρους.

Δείτε παρακάτω εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν:

Ανοιχτές εκδηλώσεις στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Ανοιχτές εκδηλώσεις για όλους τους δημότες θα πραγματοποιηθούν την Καθαρά Δευτέρα στο δάσος του Σέιχ Σου, σε Τούμπα, Χαριλάου και Τριανδρία, όπου θα διανεμηθούν τα παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα, λαγάνες, χαλβάς, ελιές, φασόλια φούρνου, τουρσί, ταραμάς και κρασί ενώ τον ρυθμό της ημέρας θα δίνουν μουσικά σχήματα παραδοσιακής μουσικής.

Συγκεκριμένα, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν: Δάσος του Σέιχ Σου (Πλ. Τσιάτρα, 11.00 -15.00), Κέντρο Πολιτισμού Τούμπας (Κλεάνθους 57, 11.00 -15.00), Πάρκο Νέας Ελβετίας (11.00 – 16.00) και Παλαιό 1ο Δημοτικό Σχολείο Τριανδρίας (Χαρ. Τρικούπη και Τζουμαγιάς, 10.30-13.30).

Κούλουμα στο Φράγμα του Δήμου Θέρμης

Με τα Χάλκινα της Γουμένισσας θα διασκεδάσουν οι Θεσσαλονικείς και θα πετάξουν χαρταετό στο Φράγμα της Θέρμης την Καθαρά Δευτέρα. Τη διοργάνωση της γιορτής, που θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί, έχουν αναλάβει ο δήμος Θέρμης, η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος (ΔΕΠΠΑΘ) και η κοινότητα Θέρμης Τριαδίου, που καλούν τον κόσμο να βρεθεί στην περιοχή για να γλεντήσει και να απολαύσει σαρακοστιανά εδέσματα. Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, η Πολιτική Προστασία και το 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης.

Τρεις χιλιάδες μερίδες σαρακοστιανά στον Δήμο Καλαμαριάς

Τρεις χιλιάδες μερίδες με σαρακοστιανά εδέσματα και 300 χαρταετούς, προκειμένου να χαρούν τα παιδιά, θα μοιράσει την Καθαρά Δευτέρα ο δήμος Καλαμαριάς. Η γιορτή για τα Κούλουμα θα στηθεί από τις 11 το πρωί στις Καπναποθήκες αλλά και στην πλαζ Αρετσούς. Οι δημότες θα γιορτάσουν με αποκριάτικους ρυθμούς από dj, με χορό, κρασί και παραδοσιακά εδέσματα.

Γλέντι με Χάλκινα στον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου

Να δώσουν το «παρών» στις εκδηλώσεις της Καθαρά Δευτέρας σε Εύοσμο και Κορδελιό που θα «πλημμυρίσουν» από χορό, μουσική, άφθονο κρασί και πατροπαράδοτα νηστίσιμα εδέσματα καλούνται οι δημότες.

Στη Δημοτική Ενότητα Ελευθερίου Κορδελιού, η καθιερωμένη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στην Πλατεία Ελευθερίας και για τη διασκέδαση θα φροντίσει το μουσικό σχήμα «Σαλονικιώτικο Τακίμι». Στον Εύοσμο, τα Κούλουμα θα γιορταστούν σε δύο σημεία: στο Πάρκο Ελπίδος με σαρακοστιανές γεύσεις και υπό τους ήχους των «Χάλκινων της Γουμένισσας» και στο Πάρκο Προσκόπων, με το ανάλογο τραπέζι συνοδεία παραδοσιακής μουσικής.

Σοχός του Δήμου Λαγκαδά

Από 11.30 – 13.00 στην κεντρική πλατεία θα σύλλογοι θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς την Καθαρά Δευτέρα ενώ από 13.00 – 14.30 θα σερβίρονται φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα.

«ΠΡΟΣΤΑΒΑΝΙ» Το έθιμο της συγχώρεσης. Οι νεότεροι επισκέπτονται τους μεγαλύτερους σε ηλικία συγγενείς καθώς και πνευματικούς συγγενείς προσφέροντας πορτοκάλια. Με ένα πορτοκάλι και φιλώντας το χέρι τους, ζητούν τη συγχώρεσή τους

Αργότερα το μεσημέρι θα γίνει το έθιμο του παραδοσιακού γάμου Σοχού ενώ στις 15.30 θα γίνει η παρουσίαση κουδουνοφόρων.

Επίσης, στον Ασκό θα υπάρχει Φασολάδα και Σαρακοστιανά Εδέσματα, ενώ ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζαγκλιβερίου διοργανώνει στις 11.00 γλέντι για τα Κούλουμα στην πλατεία του χωριού, με Bubble Show για τους μικρούς μας φίλους και την παραδοσιακή φασολάδα συνοδευόμενη από λαγάνα και χαλβά.

Παραδοσιακό γλέντι στον Δήμο Νεάπολης Συκεών

Με παραδοσιακό γλέντι, με μουσική και όλα τα εδέσματα θα γιορτάσουν την Καθαρά Δευτέρα, από τις 11 το πρωί, οι κάτοικοι σε όλες τις δημοτικές ενότητες του δήμου Νεάπολης Συκεών.

Ειδικότερα, σημεία συνάντησης έχουν οριστεί στον Άγιο Παύλο, το δημοτικό αθλητικό κέντρο (γήπεδο ποδοσφαίρου) με τους Adam Aman, στη Νεάπολη στο Πάρκο Ρουμανικών με το μουσικό σχήμα του Νίκου Ταλέα, στα Πεύκα στον αύλειο χώρο του κλειστού γυμναστηρίου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό – Αιμοδοτικό Σύλλογο Κατοίκων Πεύκων με το μουσικό σχήμα «Ακούσματα Παράδοσης» και στη Δενδροφυτεία Συκεών για γλέντι με τον Δημήτρη Κεχαγιά.

Σερπαντινοπόλεμος στον Δήμο Παύλου Μελά

Την Καθαρά Δευτέρα, τα Κούλουμα θα γιορταστούν με παραδοσιακό γλέντι, με μουσική, με πέταγμα χαρταετού και δραστηριότητες για τα παιδιά στο στρατόπεδο Καρατάσιου από τις 11 το πρωί.

Το ραντεβού του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη

Ραντεβού με τους δημότες, αλλά και τους Θεσσαλονικείς που επιθυμούν να γιορτάσουν «εκτός των τειχών» και να συμμετέχουν σε ένα παραδοσιακό γλέντι, δίνει ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη, διοργανώνοντας τα «Κούλουμα 2023», με τίτλο «Ο δήμος ψηλά!»

Οι φετινές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στις έξι δημοτικές ενότητες από τις 11 το πρωί. Στον Χορτιάτη στο γυμνάσιο, στο Φίλυρο στην κεντρική πλατεία, στο Πανόραμα στο πάρκο Γαλανού, στην Πυλαία στο Ελαιόρεμα, στην Εξοχή στο γήπεδο ποδοσφαίρου και στο Ασβεστοχώρι στον προαύλιο χώρο των δημοτικών σχολείων.

Με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων και των τοπικών φορέων της περιοχής, με φασολάδα, λαγάνα, παραδοσιακό χαλβά και κρασί σε όλους τους επισκέπτες, καθώς και χαρταετούς για μικρούς και μεγάλους.

Σαρακοστιανά τραπέζια στον Δήμο Ωραιοκάστρου

Με σαρακοστιανό τραπέζι θα γιορταστούν τα «Κούλουμα» στον δήμο Ωραιοκάστρου. Ειδικότερα, στις Κοινότητες των Δημοτικών Ενοτήτων Ωραιοκάστρου, Καλλιθέας και Μυγδονίας θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις και θα διανεμηθούν δωρεάν στους πολίτες παραδοσιακά εδέσματα, φασολάδα και λαγάνα.

Οι εκδηλώσεις την Καθαρά Δευτέρα θα αρχίσουν στις 11 το πρωί και θα πραγματοποιηθούν: Ωραιόκαστρο (Αλώνια), Νεοχωρούδα (Γήπεδο Νεοχωρούδας), Πεντάλοφος (Αυλή Δημοτικού Σχολείου), Ν. Φιλαδέλφεια (Πλατεία), Μεσαίο (Πνευματικό Κέντρο), Πετρωτό (Πλατεία), Μονόλοφος (Πολιτιστικό Κέντρο), Μελισσοχώρι (Δημοτικό Σχολείο), Λητή (Ανεμόμυλοι), Δρυμός (Πλατεία).

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα