Θετικό κλίμα για την Ελλάδα στο Eurogroup

Γρίφος ο Σόιμπλε

Σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση του Eurogroup, με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να καλούνται να εγκρίνουν το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Προσερχόμενοι οι υπουργοί, σε γενικές γραμμές εξέφρασαν αισιοδοξία ότι σήμερα θα υπάρξει συμφωνία. Αλλωστε, αυτή ήταν και η πεποίθηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος όμως προειδοποίησε ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ, προκειμένου η Γερμανία να στηρίξει το πρόγραμμα. Μάλιστα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν έκρυψε ότι σε διαφορετική περίπτωση η Γερμανία θα πιέσει για δεύτερο δάνειο- γέφυρα, κάτι που απορρίπτει η Αθήνα.

Τι δήλωσαν οι μετέχοντες στο Eurogroup κατά την άφιξή τους:

16:25 ΥΠΟΙΚ Φινλανδίας (Στουμπ): «Πιστεύουμε βαθιά ότι τον Οκτώβριο το ΔΝΤ πρέπει οπωσδήποτε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Υπάρχουν ακόμα κάποια θέματα που πρέπει να συζητηθούν, αλλά θα μου κάνει τρομερή εντύπωση αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία απόψε». Κατά τον Φινλανδό ΥΠΟΙΚ, τρία είναι τα επόμενα βήματα: 1) Συμφωνία για το ποσό που θα εκταμιευθεί για την Ελλάδα ως πρώτη δόση, 2) Πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος τον Οκτώβριο, 3) Συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

16:19 Αντιπρόεδρος Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις: «Εχουν απομείνει κάποια θέματα που πρέπει να συζητήσουμε απόψε (τράπεζες, δημοσιονομικές ανάγκες κ.λπ.), αλλά η τεχνική συμφωνία είναι ένα πολύ καλό βήμα. Οι τεχνικές διαπραγματεύσεις έγιναν με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, που βοήθησε σημαντικά. Το νέο Μνημόνιο είναι μια καλή βάση για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας». Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η «επίσημη» απόφαση του ΔΝΤ για συμμετοχή στο πρόγραμμα δεν αναμένεται πριν από τον Οκτώβριο.

16:12 ΥΠΟΙΚ Ισπανίας (Ντε Γκίντος): «Εχουμε μια βάση για συμφωνία. Το Μνημόνιο κάνει ξεκάθαρο το ότι το πρόγραμμα διάσωσης θα συνοδεύεται από δύσκολα μέτρα. Νομίζω ότι απόψε θα δώσουμε το πράσινο φως για το 3ο Μνημόνιο. Αυτό πρέπει να είναι το καταληκτικό πρόγραμμα, δεν μπορούν να υπάρξουν κι άλλα προγράμματα για την Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Η αλληλεγγύη συμβαδίζει πάντα με την τήρηση των κανόνων».

16:05 ΥΠΟΙΚ Σλοβακίας (Κάζιμιρ): «Η τεχνική συμφωνία είναι ένα καλό σημάδι. Είνα θεμελιώδους σημασίας η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Η συμφωνία που θα κάνουμε απόψε πρέπει να σέβεται όσα συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου».

15:59 ΥΠΟΙΚ Γερμανίας (Βόλφγκανγκ Σόιμπλε): «Είμαι πεπεισμένος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία απόψε. Πρέπει να έχουμε ξεκάθαρη δέσμευση από το ΔΝΤ για συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να το κάνουμε, αν και το Ταμείο έχει τους δικούς του κανόνες. Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία απόψε (όσον αφορά την εμπλοκή του ΔΝΤ), τότε θα πάμε σε ένα δεύτερο δάνειο-γέφυρα. Οπως και να ‘χει, έχει γίνει σημαντική δουλειά. Νομίζω ότι σήμερα θα κάνουμε ακόμη μερικά βήματα προς τα μπρος».

15:54 Ο ΥΠΟΙΚ της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης δεν έκανε δηλώσεις.

15:50 Ο Μάριο Ντράγκι, διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εισήλθε χωρίς να προβεί σε δηλώσεις.

15:40 ΥΠΟΙΚ Μάλτας (Σικούλινα): «Ολοι πρέπει να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, και φυσικά το ΔΝΤ. Υπάρχουν δύο προσεγγίσεις όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας: αναδιάρθρωση και κούρεμα. Από πολιτικής άποψης, όλοι θεωρούμε ότι πρέπει να μιλάμε για αναδιάρθρωση». Για τη χρονική διάρκεια του Eurogroup είπε χαμογελώντας: «Ελπίζω να μη διαρκέσει και πάρα πολύ»…

15:35 ΥΠΟΙΚ Λουξεμβούργου (Γκραμένια): «Η Ελλάδα έκανε μεγαλύτερη πρόοδο τον τελευταίο μήνα από ό,τι τους 6 προηγούμενους όσον αφορά την υιοθέτηση μέτρων. Η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους θα πέσει στο τραπέζι αργότερα μέσα στη χρονιά».

15:25 «Το Eurogroup δεν θα είναι σύντομο» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Θα υπάρξουν ερωτήσεις, κριτική, θέματα που πρέπει να επιλυθούν. Ολοι ελπίζουμε ότι στο τέλος της ημέρας θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Υπάρχουν κάποιες ανησυχίες για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Οσον αφορά το χρέος, θα συζητήσουμε για αναδιάρθρωσή του τον Οκτώβριο και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε εγγυήσεις ώστε το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Είναι πολύ σημαντικό αυτό».

15:00 Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσερχόμενος στη συνάντηση δεν έκανε κάποιο σχόλιο.

14:45 Κατά την προσέλευσή του για το Eurogroup ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε πως «η Ελλάδα έκανε ό,τι ζήτησε η Ευρώπη. Βρισκόμαστε εδώ για να αποφασίσουμε έπειτα από το σημαντικό έργο που πραγματοποιήθηκε από τους Θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση». Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι αν είναι απαραίτητο να υπάρξουν διευκρινίσεις σε κάποιο μεμονωμένο θέμα τότε θα συζητηθούν, ωστόσο «μέλημά μας είναι, πρώτα και κύρια, να αποφασίσουμε». Αναφορικά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους δήλωσε ότι πρέπει να επαναξιολογηθεί, αλλά αυτή η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο και όχι σήμερα. Πάντως, επισήμανε πως η ελάφρυνση του χρέους θα ήταν «οξυγόνο» για την Ελλάδα ώστε να ευνοηθεί η ανάπτυξη στη χώρα.

 

Σχετικά άρθρα