Τι αγοράζουν περισσότερο οι Ιάπωνες απο την Ελλάδα

Διαβάστε για τις οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών

Βαμβάκι, κονσέρβες φρούτων, προϊόντα αλουμινίου, ελαιόλαδο και δημητριακά είναι τα προϊόντα που προτιμούν να αγοράζουν οι Ιάπωνες από την Ελλάδα σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση για την ιαπωνική οικονομία και τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδος-Ιαπωνίας για το έτος 2015 που εκπόνησε το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, της ελληνικής πρεσβείας, στο Τόκυο. Τα στοιχεία αφορούν και στο πρώτο εξάμηνο του 2016 και σύμφωνα με αυτά παρατηρείται αύξηση των εξαγωγών σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Συγκεκριμένα, το 2015 η Ελλάδα βρέθηκε στην 90ή θέση των προμηθευτών της Ιαπωνίας με μερίδιο αγοράς 0,015% έναντι 0,014% το 2014 ενώ οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν σε 96 εκ. ευρώ. Ωστόσο, και η χώρα μας αύξησε τις εισαγωγές ιαπωνικών προϊόντων και το 2015 ο 83ος καλύτερος πελάτης της Ιαπωνίας, από 89ος το 2014. Η αύξηση αυτή είναι σημαντική καθώς ο όγκος διμερούς εμπορίου ακολούθησε πτωτική πορεία από το 2007 έως το 2013 κυρίως υπό την επήρεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και την συνακόλουθη ευρεία πτώση των ιαπωνικών εξαγωγών.

Η Ελλάδα απορρόφησε το 0,034% του συνόλου των ιαπωνικών εξαγωγών, έναντι 0,024% το προηγούμενο έτος.

AdTech Ad
Οι ελληνικές εξαγωγές προς την Ιαπωνία ανήλθαν το 2015 σε 61,4 εκατ. ευρώ από 44,7 εκατ. ευρώ το 2014 και 45,7 εκατ. ευρώ το 2013 και οι κυριότερες κατηγορίες ήταν οι εξής:

– Βαμβάκι λαναρισμένο: με αξία 23,1 εκ.ευρώ και μερίδιο 37,7% επί του συνόλου διατηρήθηκε στην πρώτη θέση των ελληνικών εξαγωγών καταγράφοντας αύξηση κατά 80% έναντι 2014. Εκτιμάται ότι περίπου το 16% του συνόλου των ιαπωνικών εξαγωγών βάμβακος που προορίζεται τελικά κυρίως για την κατασκευή ρούχων προέρχεται από την Ελλάδα.

– Παρασκευάσματα φρούτων: αποτελούν την δεύτερη κυριότερη κατηγορία με αξία 6,8 εκ. ευρώ έναντι 5,9 εκ. ευρώ το 2014. Η αύξηση ήταν της τάξης του 11,1% και το μερίδιο επί του συνόλου ανήλθε σε 11,1%. Αφορά κυρίως κονσέρβες ροδάκινων με αξία 2,7 εκ. ευρώ και μείγματα φρούτων με 2,3 εκ. ευρώ. Ακολουθούν τα αχλάδια με 800 χιλιάδες ευρώ τα συσκευασμένα προϊόντα τομάτας με 255 χιλ. ευρώ (+64,4%) και οι ελιές με 207 χιλ.ευρώ (+16,8%). Σημαντική πτώση κατά 50% και αξία 206 χιλ.ευρώ σημείωσαν τα γλυκά κουταλιού.

– Προϊόντα αλουμινίου: με αξία 5,7 εκ. ευρώ το 2015 κατέγραψαν αύξηση κατά 46% έναντι του 2014. Κυριότερες υποκατηγορίες ήταν τα φύλλα και ταινίες με πάχος χαμηλότερο του 0,021 mm (αξία 1,87 εκ. ευρώ, μείωση κατά 6%)

– Ελαιόλαδο: η κατηγορία αυτή με αξία εξαγωγών 4,16 εκ., αποτελούμενη κατά 92% από παρθένο ελαιόλαδο, σημείωσε αύξηση κατά 15,4% συνεχίζοντας την ανοδική τάση των τελευταίων ετών. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η ιαπωνική στατιστική εμφανίζει μεγαλύτερη αξία ελληνικών εξαγωγών σε αυτή την κατηγορία. Μερίδιο επί του συνόλου των ελλ. εξαγωγών 6,8%

Ακολουθούν τα μέρη κινητήρων, τα οποία παρουσίασαν αύξηση 41,6%, τα παρασκευάσματα δημητριακών, με αύξηση 7,65, τα ειδικά νήματα, με αύξηση 40%, ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός με αύξηση 440%, τα κρασιά, με αύξηση 48,6% και τα ιχθυηρά, με αύξηση 22,4%.

Επενδύσεις

Οι ελληνικές επενδύσεις στην Ιαπωνία βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα και υπολογίζονται συνολικά σε 13-15 εκ. ευρώ. Αφορούν ένα αρκετά ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως το κόσμημα, την ανάπτυξη λογισμικών προγραμμάτων για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τον τουρισμό, την προώθηση βιομηχανικών προϊόντων, τα καλλυντικά και προϊόντα ομορφιάς, τα προϊόντα νανοτεχνολογίας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι ιαπωνικές επενδύσεις στην Ελλάδα υπολογίζονταν το 2014 σε 28,6 εκ. ευρώ (αλλά μετά την επένδυση της ελβετικής Landis-Gyr, θυγατρικής της ιαπωνικής Toshiba, ξεπερνούν τα 30 εκ. ευρώ). Αφορούν σε ένα εξίσου ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως πχ. βιομηχανία μετάλλων (Sumitomo Corporation), παραγωγή εσωτερικών μερών συσσωρευτών ξηρού τύπου (Tosoh Corporation), κατασκευή φερμουάρ (ΥΚΚ Group), εμπορία προϊόντων αλουμινίου (Furukawa-Sky Aluminium Corp.), εκτυπώσεις (Toppan Printing Co Ltd), μηχανολογικό εξοπλισμό (SMC Corporation), βαφές πλοίων (Chugoku Paints), βιομηχανική και εμπορική ανάπτυξη (Mitsui Corp.), ναυτιλία (Itochu, Mitsubishi). Ιδιαίτερη δραστηριότητα επιδεικνύουν οι ιαπωνικές εταιρείες στον χώρο της ναυτιλίας, καθώς δεκάδες εταιρείες που σχετίζονται με την ναυτιλία έχουν μεν συνεχή παρουσία στην περιοχή της Αθήνας. Ωστόσο μόνον η ναυπηγική Sumitomo και η εμπορική Fujitsu Trading διατηρούν γραφεία αντιπροσωπείας, με αντικείμενο την εξασφάλιση εργασιών για τις ιαπωνικές μητρικές εταιρείες, ιδίως σε ό,τι αφορά την ναυπήγηση πλοίων και την πώληση συναφούς εξοπλισμού.

Προοπτικές ελληνικών εξαγωγών

Αυξημένες ευκαιρίες επιχειρηματικής δραστηριοποίησης λόγω της σταθερά φθίνουσας πορείας της αγροτικής παραγωγής. Συνεπεία αυτού, το 60% των αναγκών σε τρόφιμα ή πρώτες ύλες τροφίμων καλύπτεται από εισαγωγές. Το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω της διαρκούς γήρανσης του πληθυσμού και μείωσης του ενεργού αγροτικού πληθυσμού.

Η αγορά τροφίμων της Ιαπωνίας αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη παγκοσμίως. Τα τρόφιμα αποτελούν την τρίτη σημαντικότερη κατηγορία εισαγομένων προϊόντων στην Ιαπωνία (ως προς την αξία).

Θετικές προοπτικές εισόδου στην ιαπωνική αγορά παρουσιάζουν τα εξής προϊόντα:

– κατεψυγμένα λαχανικά (καλαμπόκι, αρακάς, φασολάκια, κλπ)

– ελαιόλαδο, βρώσιμες ελιές

– γαλακτοκομικά

– κονσερβοποιημένα τρόφιμα (ροδάκινα, κ.λ.π.)

– έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα και μικρο-γεύματα (σνακ)

– μέλι

– ειδικές κατηγορίες προϊόντων, όπως μαστίχα Χίου, κρόκος Κοζάνης και αυγοτάραχο Μεσολογγίου

– βιολογικά προϊόντα των ανωτέρω κατηγοριών

Προϊόντα υψηλής τεχνολογίας

Δεδομένου του υψηλού επιπέδου τεχνολογικής εξέλιξης της ιαπωνικής βιομηχανίας, όλα τα ελληνικά προϊόντα που ενσωματώνουν καινοτομία ή υψηλή τεχνολογία έχουν καλή προοπτική εισόδου (π.χ. εξειδικευμένο λογισμικό, προϊόντα οπτικής βιομηχανίας, εξειδικευμένοι ημιαγωγοί, κ.λ.π.). Ιδιαίτερες προοπτικές έχει ο κλάδος δημιουργίας λογισμικού ιδίως σε ότι αφορά την κάλυψη βιομηχανικών αναγκών, καθώς και ο κλάδος ηλεκτρονικών παιγνιδιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρατηρείται πολύ μεγάλη ποσοστιαία αύξηση εξαγωγών στις κατηγορίες του οπτικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού

Άλλες κατηγορίες με καλές προοπτικές είναι τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, τα κοσμήματα, τα γουναρικά και τα δομικά υλικά.

Σχετικά άρθρα