12.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τι επιδιώκει ο Ερντογάν με το πογκρόμ διώξεων (videos)

Έφοδοι μέσα στα σπίτια ναυάρχων και συλλήψεις μέσα στη νύχτα καθορίζουν την κατάσταση στην Τουρκία. 24 ώρες μετά την παρέμβαση των 104 ναυάρχων για την ισλαμοποίηση του τουρκικού στρατεύματος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλάει ανοιχτά για πραξικόπημα και απαντάει με χειροπέδες.

«Θα δοθεί σίγουρα η απαραίτητη απάντηση στο πλαίσιο της δικαιοσύνης σε αυτή τη νοοτροπία, σε αυτό τον όχλο», τόνισε για το θέμα ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ.

Αμέσως μετά την έκτακτη σύσκεψη που έκανε το κόμμα του Ερντογάν και η οποία κράτησε δυο ώρες, ο Τούρκος πρόεδρος καταδίκασε με δηλώσεις του την παρέμβαση του στρατού στα πολιτικά πράγματα της χώρας και χαρακτήρισε ανοικτά τη δήλωση των 104 ναυάρχων ως κίνηση που είχε σκοπό το πραξικόπημα.

«Δεν αποτελεί ελευθερία έκφρασης, ήταν κίνηση για πραξικόπημα. Καμία τέτοια πρωτοβουλία δεν γίνεται αποδεκτή», είπε ο Ερντογάν και κάλεσε όλους τους πολιτικούς να πάρουν θέση εναντίον αυτής της ενέργειας και «να σταθούν δίπλα στη δημοκρατία».

Στη συνέχεια, ο Ερντογάν τόνισε πως η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να τιμωρηθούν οι συντάκτες αυτής της δήλωσης. Αναφορικά με τη Συνθήκη του Μοντρέ δήλωσε πως δεν θα έπρεπε να έχει δημιουργηθεί κανένα θέμα και να μην χρησιμοποιηθεί ως αφορμή από τους ναύαρχους και την αντιπολίτευση για επίθεση προς την κυβέρνησή του διότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να ακυρωθεί η εν λόγω συνθήκη. Παρ’ όλα αυτά ξεκαθάρισε πως αν γίνει κάτι τέτοιο, αποτελεί δουλειά της κυβέρνησης!

Η στάση αυτή του Ερντογάν είχε εκτιμηθεί εκ των προτέρων από την αντιπολίτευση, σύμφωνα με την οποία ο Τούρκος πρόεδρος θα επιχειρούσε έτσι κι αλλιώς να δημιουργήσει μια πόλωση και να παρουσιάσει την κυβέρνησή του ως «θύμα» ενδεχόμενου πραξικοπήματος. «Αποκρούσαμε μια απόπειρα πραξικοπήματος, οι δράστες θα λογοδοτήσουν», ήταν τα λόγια του.

Αναλυτές: Ο Ερντογάν ηθελημένα μεγαλοποιεί το θέμα

Πολλοί είναι πάντως οι διεθνείς αναλυτές που θεωρούν ότι ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί ηθελημένα να μεγαλοποιήσει το θέμα προκειμένου να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και να συσπειρώσει γύρω του τους εθνικιστές και μάλιστα, σε μια περίοδο που ο εθνικιστικός χώρος είναι πολυδιασπασμένος αλλά σε μεγάλο βαθμό στέκεται κριτικά απέναντι στον Ερντογάν.

Εκτός από εκείνους που συσπειρώνονται γύρω του πάντως, υπάρχουν και εκείνοι που συσπειρώνονται εναντίον του και είναι άνθρωποι διαφορετικών καταβολών. Η επιστολή των ναυάρχων μοιάζει με μια προσπάθεια από πολλές αφετηρίες να ενώσουν τις φωνές τους και να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στον Ερντογάν, που βλέπουν να οδηγεί την Τουρκία σε επικίνδυνα μονοπάτια. Πίσω από την επιστολή των ναυάρχων δεν βρίσκεται μόνο το ρεύμα του κεμαλισμού, υπάρχουν και γκιουλενιστές αλλά και απόστρατοι που φοβούνται την κατάλυση του κοσμικού κράτους αλλά και της ίδιας της δημοκρατικής εναλλαγής και επιχειρούν να βγουν μπροστά με ρίσκο να χάσουν τα πάντα.

Ευκαιρία για εκκαθαρίσεις αντιπάλων

Μπροστά σε αυτή τη συνθήκη, η απουσία αντιπολιτευτικού λόγου είναι εκκωφαντική. Ο Κιλιντσάρογλου αποφεύγει να στηρίξει δημόσια τους ναυάρχους υπό την απειλή του Ερντογάν πως συντάσσεται με πραξικοπηματίες ενώ κάποιοι εκτιμούν πως εν τέλει αυτή η κρίση όχι απλά δεν θα εξελιχθεί σε πρόβλημα για τον Ερντογάν αλλά αντίθετα, σε μια χρυσή ευκαιρία για εκκαθαρίσεις αντιπάλων και πογκρόμ σαν αυτά που ακολούθησαν μετά το πραξικόπημα του 2016. Βέβαια αυτή τη φορά, ο διεθνής παράγοντας είναι διαφορετικός σε σχέση με τότε, έχει στραμμένα τα μάτια του στην Τουρκία ενώ πλέον, στον Λευκό Οίκο βρίσκεται ο Τζο Μπάιντεν…

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα