Τι ειπε ο Τσίπρας στην ΔΕΘ

“Θα συνεχίσουμε να υπερ-αποδίδουμε”

Βέβαιος πως η Ελλάδα περνά από το μείον μίας επταετούς ύφεσης στο θετικό πρόσημο της ανάπτυξης, εμφανίστηκε από το βήμα της 81ης ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Συγκρίνετε πέρυσι με φέτος. Η αλλαγή της εικόνας της Ελλάδας δεν είναι αποτέλεσμα της τύχης αλλά συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας το ακροατήριο πως «το 2016, θα συνεχίσουμε να υπεραποδίδουμε».

Σημειώνοντας ότι από το 2008 το κατά κεφαλήν εισόδημα στην χώρα έπεσε από το 98% στο 68% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για την άνοδο της ανεργίας και του πσσοστού των πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

«Ποιά θέλουμε να είναι η Ελλάδα του 2021;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός, απαντώντας πως η χώρα θα πρέπει να κατοχυρώσει την παρουσία της στον πυρήνα της ΕΕ ως ένα σύγχρονο κράτος δίκαιου.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι της Ελλάδας θα πρέπει, όχι μόνο να αλλάξει η στάση των ευρωπαίων εταίρων αλλά και το παραγωγικό μοντέλο της χώρας με στροφή στην καινοτομία, την έρευνα και την επιχειρηματικότητα. «Εμείς αποφεύγουμε τις λογικές ξεπουλήματος που ακολούθησαν προηγούμενες κυβερνήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση ότι είχε συμφωνήσει σε «εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα», ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι, αν δεν είχε υπάρξει πολιτική ανατροπή το 2015, θα σημειώνονταν περαιτέρω απώλειες . Οι στόχοι είναι πλέον χαμηλότεροι και δόθηκε μία ανάσα στην ελληνική οικονομία – «αυτό δεν είναι εκτίμηση αλλά δεδομένο», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός έθεσε στον πυρήνα του οδικού χάρτη για την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης, την αντιμετώπιση της διαφθοράς, του μαύρου χρήματος και της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας και αναγνώρισε πως η φοροδοτική ικανότητα των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων έχει εξαντληθεί.

Για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών (των οποίων το αποτέλεσμα οριστιοκοποιήθηκε σήμερα μετά τον έλεγχο πόθεν έσχες με τις άδειες να κλειδώνουν σε ΣΚΑΪ, Καλογρίτσα, Αντέννα και Μαρινάκη), ο κ. Τσίπρας είπε πως η δημοπρασία διεξήχθημε με τρόπο απολύτως διαφανή και αμερόληπτο. Μάλιστα δεσμεύθηκε πως τα 246 εκατομμύρια ευρώ που θα μπουν στα κρατικά ταμεία, θα χρηματοδοτήσουν το κοινωνικό κράτος πρόνοιας.

Σχετικά άρθρα