Τι σπίτι αγοράζετε με 30.000 ευρώ στη Θεσσαλονίκη

Τα πρώτα σημάδια ανοδικής πορείας καταγράφουν οι τιμές κατοικίας

Τα πρώτα σημάδια ανοδικής πορείας καταγράφουν οι τιμές κατοικίας και στη Θεσσαλονίκη και ειδικά στο κέντρο της πόλης, όπου εμφανίζεται και εκεί το «φαινόμενο Airbnb». Με τα μισθώματα να έχουν ανεβεί σημαντικά οι επαγγελματίες της κτηματαγοράς αναμένουν πως και οι τιμές πώλησης θα ακολουθήσουν κάνοντας λόγο για μια σταθερή ανοδική πορεία των τιμών τα επόμενα χρόνια.

Επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στη πόλη αναφέρουν πως ειδικά στο κέντρο τα μικρά διαμερίσματα γίνονται ανάρπαστα, καθώς πέρα απ’ όσους αγοράζουν μια κατοικία για προσωπική χρήση εμφανίζονται και πολλοί που προχωρούν σε μαζικές αγορές για επενδυτικούς σκοπούς. Πλέον η κατώτερη τιμή για ένα παλαιό διαμέρισμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης διαμορφώνεται στα 700 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ πριν από δύο χρόνια ήταν στα 400 – 500 ευρώ/τετραγωνικό. Στα μικρά διαμερίσματα η τιμή ανά τετραγωνικό είναι αυξημένη σε σχέση με ένα μεγάλο διαμέρισμα.

Αυτό που κινεί σε μεγάλο βαθμό την αγορά είναι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις σε τουρίστες μέσω ηλεκτρονικών πλατφόρμων όπως η Airbnb που έχουν δημιουργήσει ένα νέο τοπίο. Τα μικρά διαμερίσματα που στο παρελθόν νοικιαζόντουσαν σε φοιτητές η περιστασιακά εργαζόμενους πλέον αποκτούν μια νέα χρήση, η οποία είναι και εξαιρετικά προσοδοφόρα.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν ακόμη ευκαιρίες. Όπως συμβαίνει και στην Αθήνα τα ενοίκια έχουν ανέβει σημαντικά το τελευταίο καιρό αλλά οι αξίες και οι τιμές θα ακολουθήσουν με μια καθυστέρηση. Η μέση τιμή συναλλαγής για ένα διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη διαμορφώνεται στα 50.000 ευρώ αλλά Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως υπάρχουν ακόμη ακίνητα που μπορεί κάποιος να αγοράσει με 30.000 ευρώ.

Μια αναζήτηση σε δημοφιλείς ιστοσελίδες αγγελιών δείχνει πως υπάρχει απόθεμα διαμερισμάτων που πωλείται προς 30.000 ευρώ, αρκεί ο υποψήφιος αγοραστής να είναι διατεθειμένος να κάνει κάποιες υποχωρήσεις είτε στα τμ είτε στην κατάσταση του ακινήτου.

Σχετικά άρθρα