Τηλεοπτικές άδειες: ‘Στοπ’ στα κανάλια χωρίς άδεια

Τελειώνουν όσοι δεν πήραν άδεια

Τροπολογία που δίνει στους μη αδειοδοτηθέντες τηλεοπτικούς σταθμούς διορία πέντε ημερών, από τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της σχετικής υπουργικής απόφασης για να διακόψουν την μετάδοση των εκπομπών τους κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

Η τροπολογία προβλέπει αυστηρότατες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για τους παραβάτες. Συγκεκριμένα ορίζεται φυλάκιση έως 12 μήνες, χρηματική ποινή από 20 χιλιάδες ευρώ ως 1,5 εκ. ευρώ καθώς και κατάσχεση του τεχνικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για την παράνομη εκπομπή. Οι διοικητικές κυρώσεις περιλαμβάνουν την έκδοση σύστασης αλλά και την επιβολή προστίμου έως 3 εκ. ευρώ.

Βαριές ποινές αντιμετωπίζει όμως και η Digea σε περίπτωση που αρνηθεί να εφαρμόσει το νόμο. Συγκεκριμένα προβλέπεται η αναστολή ή ακόμη και η ανάκληση της άδειας λειτουργίας του ψηφιακού παρόχου.

H τροπολογία έχει ενταχθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που θα συζητηθεί τη Δευτέρα και την Τρίτη στη Βουλή. Η υπουργική απόφαση θα εκδοθεί μετά την απόφαση που αναμένεται από το ΣτΕ για τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν κατατεθεί κατά της ανακήρυξης των οριστικών υπερθεματιστών.

Σημειωτέον ότι πρόκειται για εντελώς διαφορετική προσφυγή από εκείνη για την αντισυνταγματικότητα που συζήτησε σήμερα το ΣτΕ. Καθώς πρόκειται για ασφαλιστικά, τα οποία εκδικάζονται σε σχετικά σύντομα διάστημα εκτιμάται ότι η υπουργική απόφαση θα έχει εκδοθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Σχετικά άρθρα