18.8 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το facebook χωρίς like!

Ο καλλιτέχνης και συνθέτης Benjamin Grosser ο οποίος επικεντρώνεται στις πολιτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές επιπτώσεις του ίντερνετ  περιγράφει τον εαυτό του σαν ένα «μακρόχρονο και δυνατό» χρήστη του Facebook.

Λίγα χρόνια πριν, συμπέρανε κάτι ανησυχητικό για τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον τρόπο λειτουργίας της πλατφόρμας. Συνειδητοποίησε ότι δείχναμε μεγάλο ενδιαφέρον για τον αριθμό των likes και των comments παρά για το περιεχόμενο της συζήτησης που είχαμε ανεβάσει στον εν λόγω διαδικτυακό χώρο.

Περίπου 1,3 δισεκατομμύρια χρήστες του Facebook κάνουν πάνω από 3 εκατομμύρια likes και comments κάθε μέρα. Έρευνες έχουν δείξει ότι κάθε φορά που δεχόμαστε ένα like το κέντρο επιβράβευσης του εγκεφάλου μας διεγείρεται

Όσο πιο έντονη είναι η ενασχόληση κάθε χρήστη με το Facebook τόσο πιο πολλά είναι τα likes και τα comments που δέχεται άρα τόσο πιο μεγάλη είναι και η επιβράβευση που νιώθει. Το γεγονός όμως ότι η έντονη ενασχόληση με το Facebook συνδέεται με χαμηλή αυτοεκτίμηση αποδεικνύει ότι ο έπαινος των likes δεν συνεισφέρει στην ουσία στην προσωπική μας ευημερία.

Με το να κοιτάμε με αγωνία τον αριθμό των likes και των διαδικτυακών μας φίλων αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε την φιλία με ποσοτικούς όρους. Πόσους φίλους έχω; Πόσοι έκαναν like στο κείμενο που έγραψα;

Ο Grosser λοιπόν αποφάσισε να ερευνήσει το πως οι μεγάλοι κόκκινοι αριθμοί στο Facebook επηρεάζουν τον τρόπο που χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα και τι θα γινόταν αν αυτοί οι αριθμοί εξαφανίζονταν.

Δημιούργησε λοιπόν το «Facebook Demetricator» μια διαδικτυακή πλατφόρμα η οποία αφαιρεί όλες τις αριθμητικές ειδοποιήσεις από το Facebook.

Οι χρήστες πλέον δεν βλέπουν τον αριθμό των likes και των comments τους. Βλέπουν μόνο την έκφραση «αρέσει σε ανθρώπους». O Grosser δήλωσε ότι σκοπός του ήταν να επέμβει σε ένα σύστημα με στόχο να εξετάσει πώς το σύστημα αυτό αλλάζει το ποιοι είμαστε και το πως λειτουργούμε.

Η υπηρεσία αυτή δημιουργήθηκε το 2012 και μέχρι τώρα έχει τραβήξει 1000 χρήστες. Η δουλειά  αυτή του Grosser η οποία έχει χαρακτηριστεί ως «δημιουργική πολιτική ανυπακοή στην πολιτική εποχή» αποδεικνύει σύμφωνα με δηλώσεις του, ότι το Facebook μας ενθαρρύνει να συμμετέχουμε σε ένα παιχνίδι «κοινωνικής συσσώρευσης». Με άλλα λόγια όταν μας ρωτάνε πόσους φίλους έχουμε υποσυνείδητα ενθαρρυνόμαστε να αυξήσουμε και άλλο τον αριθμό. Όταν εμφανίζεται η κόκκινη ειδοποίηση «+1» αισθανόμαστε ότι υπερέχουμε σε κοινωνικότητα έναντι των άλλων.

Μέχρι τώρα ομόφωνα οι χρήστες του «Demetricator» αναγνωρίζουν την ανακούφιση που νιώθουν όταν δεν χρειάζεται να μετρούν ανταγωνιστικά  πλέον αριθμούς, αλλά να προσέχουν το περιεχόμενο της κάθε συζήτησης ή σχολίου που αναρτάται στο Facebook.

Όταν η ανάγκη μας για προσωπική ευημερία συνδέεται με αριθμούς γινόμαστε κυνηγοί σε ένα παιχνίδι αριθμών, όταν οι αριθμοί φεύγουν ο ανταγωνισμός εξαφανίζεται.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα