8.1 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025

Το “χοντραίνουν” οι Τούρκοι!

Δεν έχουν τέλος οι τουρκικές προκλήσεις.

Η Τουρκία με ΝΟΤΑΜ υποστηρίζει πως μία από τις τρεις περιοχές που δεσμεύει η Ελλάδα για τις στρατιωτικές ασκήσεις και συγκεκριμένα η περιοχή της Κάσου είναι αποστρατικοποιημένη και δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εντός του σχεδιασμού. Ονομάζει μάλιστα το νησί… Τσοπάν! Η τουρκική ΝΟΤΑΜ, όπως αναφέρει το tοvima.gr, έρχεται μετά από άρθρο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσουγλου, ο οποίος ανέφερε πως τα Ιμια αποτελούν τουρκικό έδαφος.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών της αντιπολίτευσης, ο κ. Τσαβούσογλου φέρεται να είπε πως τα Καρντάκ -όπως είναι η τουρκική ονομασία των Ιμίων- ανήκουν στην Τουρκία και δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στο νομικό και de facto καθεστώς τους. Στην απάντησή του προς τους βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Fikri Sağlar και Niyazi Nefi Kara, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε:

”Τα βασικά διεθνή έγγραφα για την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου είναι οι συνθήκες ειρήνης της Λοζάνης (1923) και των Παρισίων (1947). Οι συνθήκες αυτές περιλαμβάνουν αναλυτικά άρθρα που αφορούν την κυριαρχία και τον αφοπλισμό των νησιών… Οι απόψεις της χώρας μας για όλα τα προβλήματα του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένου και αυτού του θέματος, αλλά και για την επιλυσή τους, έχουν διαβιβαστεί στην κοινή γνώμη, με διάφορες ανακοινώσεις που έχει κάνει το Υπουργείο μου, από το 1996 μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό έχει ανακοινωθεί ότι δεν θα αποδεχθούμε πιθανά τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα, σε αμφισβητούμενου καθεστώτος γεωγραφικούς σχηματισμούς, και ότι ακόμη και αν αυτό επιχειρηθεί δεν θα έχει κανένα νομικό αποτέλεσμα”.

Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στο ιστορικό των επαφών Ελλάδας- Τουρκίας, που ξεκίνησαν το 2002, επί πρωθυπουργίας Μπουλέντ Ετσεβίτ και συνεχίστηκαν όταν ανέλαβε την εξουσία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών

”Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο”, απαντά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του. ”Ανεύθυνες αναφορές περί του αντιθέτου είναι προκλητικές, καθότι το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και έχει ρητώς καθοριστεί από σειρά Διεθνών Συμφωνιών του προηγούμενου αιώνα. Όποιος αγνοεί αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα δεν συμβάλλει στην εμπέδωση κανόνων καλής γειτονίας, αντίθετα τους υπονομεύει”.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα