Το δάκρυ του Ομπάμα

Για τα παιδιά που σκοτώνονται από όπλα στις ΗΠΑ

Μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι θα ληφθούν πρωτοβουλίες για τον έλεγχο στις πωλήσεις των όπλων, ώστε να αποφευχθούν θάνατοι αθώων πολιτών, πραγματοποίησε ομιλία στον Λευκό Οίκο σχετικά με τις προσπάθειες για να αποφευχθούν νέα θύματα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε πως «κάθε χρόνο πάνω από 30.000 Αμερικανοί σκοτώνονται από όπλα. Υπάρχει πολύς πόνος. Οι ΗΠΑ δεν είναι η μόνη χώρα με βίαιους και επικίνδυνους ανθρώπους. Δεν έχουμε την κληρονομική τάση για βία, αλλά είμαστε η μόνη χώρα που έχει τέτοια περιστατικά βίας με αυτή τη συχνότητα».

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε πως η πλειονότητα των κατόχων όπλων συμφωνούν ότι μπορεί να γίνει σεβαστή η 2η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, ενώ μπορεί να γίνει πιο δύσκολο για τους δολοφόνους να σκοτώσουν.

«Κατανοούμε ότι υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στην ελευθερία σε μία προσπάθεια να προστατεύουν οι αθώοι πολίτες», σχολίασε για τα μέτρα που λαμβάνονται από τις τοπικές αρχές.

«Δεν πρόκειται για συνωμοσία για να πάρουμε τα όπλα από τους κατόχους τους», διαβεβαίωσε και τόνισε πως έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα όπου επικίνδυνοι άνθρωποι μπορούν να παίζουν σύμφωνα με διαφορετικούς κανόνες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος φορτισμένος δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά του όταν αναφέρθηκε στα παιδιά που χάνουν τη ζωή τους στις ΗΠΑ. Μίλησε, μάλιστα για τα ανήλικα θύματα από σφαίρες στους δρόμους του Σικάγο, αλλά και στο μακελειό του Νιούταουν, της Ορόρα και του Κολουμπάιν.

«Κάθε φορά που σκέφτομαι αυτά τα παιδιά, τρελαίνομαι», δήλωσε αναφερόμενος στα 28 θύματα του σχολείου Σάντι Χουκ στο Νιούταουν από το όπλο του Άνταμ Λάντζα.

«Παιδιά της πρώτης τάξης στο Νιούταουν. Στην πρώτη τάξη», είπε δίχως να μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

«Φορτ Χουντ, Ορόρα, Νιούταουν, Τσάρελστον, Σαν Μπερναρντίνο, Σάντα Μπάρμπαρα. Είναι πάρα πολλά», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, αναφερόμενος για τις φονικές επιθέσεις που συγκλόνισαν τις ΗΠΑ.

«Ο 15χρονος Ζέβιαν σκοτώθηκε από σφαίρα στο κεφάλι ενώ προσπαθούσε να προστατεύσει τις φίλες του από έναν ένοπλο που άνοιξε πυρ. Δε βρισκόταν στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή. Πήγαινε στο σπίτι φίλων του να παίξει ηλεκτρονικά. Θα μπορούσε να είναι το δικό σου παιδί, ή τα δικά μου παιδιά», είπε ο Ομπάμα.

«Ξέρουμε ότι δε μπορούμε να σταματήσουμε κάθε βίαιη δράση στον κόσμο, αλλά μπορεί να σταματήσουμε έστω μία», πρόσθεσε και τόνισε πως μπορεί το λόμπι των όπλων «να κρατάει υπό ομηρία το Κογκρέσο, αλλά ο αμερικανικός λαός δε μπορεί να τεθεί υπό ομηρία».

Την ίδια στιγμή, δήλωσε πως οι συνεχείς δικαιολογίες για αδράνεια στον έλεγχο των όπλων δεν είναι πια αρκετές και πρόσθεσε ότι πρέπει να πραγματοποιούνται έλεγχοι πριν δοθεί άδεια σε έναν πολίτη, ώστε να αποτραπούν περιστατικά βίας.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως θα υπάρχουν ενισχυμένα μέτρα για την ασφάλεια, περισσότεροι έλεγχοι για το παρελθόν του ανθρώπου που ενδιαφέρεται να αποκτήσει άδεια οπλοχρησίας, καθώς και καταγραφή των όπλων που πωλούνται, αλλά και καταγραφή των κλεμμένων.

Επιπλέον, ανακοίνωσε πως θα ενισχυθεί η τεχνολογία των όπλων, προσθέτοντας ότι ήδη κάποιοι πωλητές κάνουν σημαντικά βήματα και εξέφρασε την ελπίδα ότι ακόμα περισσότεροι θα ακολουθήσουν στο ίδιο μονοπάτι.

«Πολλοί έχουν μάθει να ζουν με την αναπηρία ή έχουν μάθει να ζουν χωρίς την αγάπη της ζωής τους. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται εδώ σήμερα. Μπορούν να σας πουν ιστορίες. Σε αυτή την αίθουσα, εδώ, υπάρχουν πολλές τέτοιες ιστορίες. Έχουν πονέσει πολλές καρδιές. Υπάρχει πολύ προσαρμοστικότητα, δύναμη, αλλά και πολύς πόνος. Και αυτό είναι απλώς είναι μικρό δείγμα», συμπλήρωσε ο Ομπάμα, ο οποίος τόνισε ότι δεν κατεβαίνει στην πολιτική κούρσα για την προεδρία επομένως «δεν αναζητώ πόντους», σε μία προσπάθεια να εξηγήσει ότι η μάχη που δίνει για τα μέτρα ασφαλείας σχετικά με την οπλοκατοχή και οπλοχρησία δεν έχει προεκλογική χροιά.

Ανάμεσα σε εκείνους που παρακολουθούσαν την ομιλία του Ομπάμα, μάλιστα, βρισκόταν και η Γκάμπριελ Γκίφορντς, μέλος των Δημοκρατικών, που δέχθηκε επίθεση από έναν ένοπλο το 2011.

«Φοβόμασταν ότι η Γκάμπι δε θα επιβίωνε. Ξέρουμε τον πόνο που έχουν περάσει οι δικοί της και η ίδια τα τελευταία χρόνια. Ήταν δύσκολη η προσπάθεια να ανακάμψει και να αναρρώσει από τα τραύματά της», δήλωσε ο Ομπάμα λίγα λεπτά αφότου ξεκίνησε την ομιλία του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που έχει ζητήσει επανειλημμένα από το Κογκρέσο να καταστήσει αυστηρότερους τους νόμους περί οπλοκατοχής, έχει εκφράσει την απογοήτευσή του για την αδράνεια της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Βέβαια, παρά την αποφασιστικότητά του, οι Ρεπουμπλικανοί αναμένεται να πολεμήσουν τις κινήσεις του, οι οποίοι ελέγχουν και τα δύο νομοθετικά σώματα και θα συγκρουστούν με τον πρόεδρο για το πολιτικά ευαίσθητο θέμα της οπλοκατοχής ενόψει τον προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Σχετικά άρθρα