Στην ορθή διαχείριση των κρίσεων στα μέτωπα της πανδημίας, του μεταναστευτικού και των ελληνοτουρκικών αλλά και στην ταυτόχρονη προώθηση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας που υποσχόταν προεκλογικά επενδύει το Μέγαρο Μαξίμου με φόντο το στοίχημα του 2021.
Επί του παρόντος το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζει το πρόγραμμα που θα υποβληθεί στην ΕΕ στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι κατευθύνσεις με τις προδιαγραφές των προγραμμάτων στάλθηκαν από τις Βρυξέλλες πριν από 10 μέρες αλλά στο μεταξύ οι ομάδες που έχουν συγκροτηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου υπό τους Θ. Σκυλακάκη, Α. Σκέρτσο, Α. Πατέλη, Μ. Αργυρού και Δ. Σκάλκο έχουν προχωρήσει αρκετά στην επεξεργασία. Να σημειωθεί -όπως προσθέτουν κυβερνητικές πηγές- ότι από τα προγράμματα αυτά το 37% πρέπει να αφορά την «πράσινη οικονομία» και το 20% την ψηφιακή οικονομία. Το προσχέδιο θα είναι έτοιμο στο τέλος Οκτωβρίου ή το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου.
Για το δε πρώτο τρίμηνο του 2021 ή και το διάστημα που προηγείται το Μέγαρο Μαξίμου προσανατολίζεται σε ένα, όπως υπογραμμίζουν, «μεταρρυθμιστικό μπαράζ» – κάποιοι προβλέπουν μάλιστα ότι δεν αποκλείονται σημαντικές πολιτικές κινήσεις που σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας. Οι σχετικές και σημαντικές παρεμβάσεις σε πολλούς τομείς υπό την εποπτεία του Γ. Γεραπετρίτη, του Α. Σκέρτσου και του Γρ. Δημητριάδη έχουν σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου συγκεκριμένους τίτλους και περιεχόμενο:
Εκσυγχρονισμός της αγοράς εργασίας, με βάση εισηγήσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Καταργούνται παρωχημένες ρυθμίσεις του περασμένου αιώνα ενώ το νέο πλαίσιο ενθαρρύνει τις νέες θέσεις απασχόλησης και ρυθμίζει το εργασιακό περιβάλλον στην ψηφιακή εποχή.
Αναμορφώνεται η επικουρική ασφάλιση με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Το νομοσχέδιο θα έρθει στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Ο ατομικός κουμπαράς για κάθε νέο εργαζόμενο, θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη όλων, κυρίως των νέων, στο ασφαλιστικό σύστημα.
Επιταχύνεται η απονομή της Δικαιοσύνης. Θα ψηφιοποιηθούν οι διαδικασίες. Θα διευρυνθεί ο θεσμός της πιλοτικής δίκης και των επίκουρων βοηθών δικαστών.
Nέο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης. Αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και του έργου τους αμέσως και των διδασκόντων από το 2021. Νέος νόμος-πλαίσιο θα ενδυναμώσει και άλλο το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων.
Νέο χωροταξικό νομοσχέδιο οργανώνει τον δημόσιο χώρο με σεβασμό στο περιβάλλον. Προσδιορίζονται χρήσεις γης, περιορίζεται η εκτός σχεδίου και άναρχη δόμηση, απλοποιείται η αδειοδότηση επενδύσεων, ιδίως, των
Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Νέο πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων που θα αλλάξει τον ν.4412. Αφαιρώντας γραφειοκρατία, προσθέτοντας διαφάνεια, κάτι που θα δώσει ώθηση και σε μεγάλα έργα υποδομών αλλά και σε μικρότερα έργα σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμων, ώστε να εκκινούν και να αποπερατώνονται με ταχύτητα, ποιότητα και ασφάλεια.
Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Προωθείται μεγάλη τομή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα με Μονάδες Χρόνιων Παθήσεων και Ημερήσιας Νοσηλείας για μικρά χειρουργεία και θεραπείες. Επίσης 4.000 μόνιμες προσλήψεις κυρίως νοσηλευτών πρωτίστως από όσους υπηρέτησαν ως επικουρικοί στην πανδημία.
Αλλαγές στο δημόσιο. Ήδη παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο με το οποίο αναδιαρθρώνεται η λειτουργία του ΑΣΕΠ για να επιταχύνονται νέοι διορισμοί.
Ενίσχυση ψηφιακού αποτυπώματος του κράτους.. Στην πύλη gov.gr θα προστεθούν άμεσα 400 ψηφιακές υπηρεσίες ώστε να φτάσουν σύντομα τις 1.000. Θα είναι προσβάσιμες όλες από το κινητό τηλέφωνο.
Στην Αυτοδιοίκηση μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση ώστε να ξεκαθαριστούν οριστικά οι αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους, των αποκεντρωμένων διοικήσεων, των περιφερειών και των δήμων.