Το Eurogroup είπε «όχι» στην Ελλάδα

Όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη των Βρυξελλών

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την Ελλάδα στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να αποφασίζουν πως η κυβέρνηση δεν έχει πράξει τα δέοντα για να επιστρέψουν στη χώρα τα κέρδη από τα ομόλογα SMP και ANFA.

Σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας και Ισπανίας μίλησαν για την έλλειψη προόδου στα εναπομείναντα προαπαιτούμενα, ιδιαίτερα στο διάδοχο νόμο Κατσέλη, με τους Γερμανούς να είναι αναμενόμενα πιο αυστηροί.

Συζήτηση έγινε επίσης και για την κατάσταση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα, με τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης να υπογραμμίζουν πως το Κράτος απέχει αισθητά από τον στόχο καταβολών του Απριλίου.

Η συνεδρίαση της Ευρωομάδας συνεχίζεται ενώ ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης αναμένει στις δηλώσεις των αξιωματούχων να υπογραμμισθεί πως παρά το προσωρινό πάγωμα των κερδών της Ελλάδας, έχει γίνει σημαντική πρόοδος και είναι πιθανόν να υπάρξει θετική απόφαση στο Eurogroup στις 5 Απριλίου.

Παρά τα θετικά λόγια των προσερχόμενων υπουργών Οικονομικών και των αξιωματούχων της Ευρωζώνης για πρόοδο, ήταν από την αρχή ξεκάθαρο πως η Ελλάδα δεν θα παραλάβει τα χρήματα που της αναλογούν από τα κέρδη των ομολόγων SMP και ANFA.

Τις δηλώσεις ξεκίνησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, που είπε πως ναι μεν έγινε αρκετή πρόοδος την περασμένη εβδομάδα, ειδικά στο κυριότερο σημείο διαφωνίας, τον διάδοχο του νόμου Κατσέλη, όμως δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για θετική απόφαση για την εκταμίευση.

Σε αντίστοιχο πλαίσιο κινήθηκαν ο Πιέρ Μοσκοβισί, ο Γάλλος Επίτροπος για θέματα οικονομίας και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σόλτς. Ο πρώτος είπε πως απο τα 16 προαπαιτούμενα μόνο τα τρία παραμένουν ανοιχτά και γίνεται «σημαντική πρόοδος» έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το σημαντικότερο ζήτημα, ο νέος νόμος Κατσέλη και να υπάρξει απόφαση για εκταμίευση «το αργότερο μέχρι το επόμενο Eurogroup». Από την πλευρά του ο Γερμανός αξιωματούχος είπε πως «έχει γίνει μεγάλη πρόοδος».

Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, από την Πορτογαλία, δήλωσε πως έχει γίνει πρόοδος και θα εξεταστούν σήμερα τα επόμενα βήματα. Ιδιαίτερη σημασία έδωσε στη δουλειά που έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες και την ικανοποίηση των θεσμών για την έκδοση 10ετούς ομολόγου.

Με την ολοκλήρωση των υπόλοιπων θεμάτων της ατζέντας του Eurogroup, ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Μάριο Σεντένο επιχείρησε να βελτιώσει το κλίμα έπειτα από το την άρνηση αποδέσμευσης των κερδών των ελληνικών ομολόγων στην Ελλάδα. Χαρακτηρίζοντας ως “περασμένα ξεχασμένα” (water under the bridge) τις διαφορές της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωζώνη, ο Πορτογαλος πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε πως με τον προϋπολογισμό του 2019 η Ελλάδα πιάνει το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα για τέταρτο συνεχόμενο χρόνο. Για τον Μάριο Σεντένο, παραμένουν διαφορές στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των κερδών των ελληνικών ομολόγων, ιδιαίτερα στο θέμα του διαδόχου νόμου Κατσέλη.

Ο Πορτογάλος πρόεδρος δήλωσε επίσης πως δεν υπάρχει λόγος βιασύνης καθώς η ρευστότητα της Ελλάδας είναι τέτοια που επιτρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις την εκταμίευση των κεφαλαίων.

Ο διοικητής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ είπε πως περίπου 50% του ελληνικού χρέους είναι στα βιβλία του ΕΜΣ και ως εκ τούτου έχει το ρόλο δανειστή αλλά και το ρόλο του ετέρου που θέλει την επιτυχία της οικονομίας και της χώρας καθώς έτσι γίνεται δυνατό να αποπληρώσει τα δάνεια της. Σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ ανα έξι μήνες οι θεσμοί θα εξετάζουν τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας και θα αποφασίζουν για την εκταμίευση των κερδών των ομολόγων και των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί είπε πως είμαστε κοντά στη συμφωνία και πως συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις εστιάζοντας στο νόμο Κατσέλη. Σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας και Ισπανίας μίλησαν για την έλλειψη προόδου στα εναπομείναντα προαπαιτούμενα, ιδιαίτερα στο διάδοχο νόμο Κατσέλη, με τους Γερμανούς να είναι αναμενόμενα πιο αυστηροί.

Σχετικά άρθρα