10.2 C
Thessaloniki
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Το κυνήγι της εφορίας

Η φοροδιαφυγή είναι ένα πολύ παλιό «σπορ», το οποίο όπως φαίνεται διαρκώς εξελίσσεται με νέες τεχνικές και κόλπα, οι οποίες πολλές φορές καλύπτονται με το μανδύα της νομιμότητας.

Το ύψος των φόρων, αλλά κυρίως η είσπραξή τους, απασχολούσε διαχρονικά τις κυβερνήσεις, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικών κρίσεων, όπως η σημερινή.

Οι επιτήδειοι ανακαλύπτουν συνεχώς καινούργια κόλπα και νέα συστήματα για να αποφύγουν την τσιμπίδα της εφορίας και για να μην πληρώσουν ή να κρύψουν εισοδήματα. Άλλωστε το κίνητρο είναι μεγάλο… Οι επιχειρηματίες έχουν ως… συνέταιρο στο μαγαζί τους το κράτος που θέλει το 50% των εσόδων της επιχείρησης.

Σε κάθε περίπτωση είναι γνωστό ότι πίσω από τους υψηλούς φόρους κρύβεται η φοροδιαφυγή. Και ακριβώς αυτή η συνταγή των υψηλών φόρων ακολουθείται από την ημέρα που η Ελλάδα μπήκε στα μνημόνια. Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 6-9% του ΑΕΠ. Δηλαδή ως και 32% των δημοσίων εσόδων. Εξαιτίας της φοροδιαφυγής, το κράτος χάνει ως και 16 δισ. το χρόνο.

Η νέα έρευνα του ανεξάρτητου, μη κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού διαΝΕΟσις, εκτιμά ότι από τη φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ η Ελλάδα χάνει το 3,5% του ΑΕΠ. Απώλειες από το λαθρεμπόριο ποτών, τσιγάρων και καυσίμων αντιστοιχεί σε περίπου 0,5% του ΑΕΠ. Το μέγεθος της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα μπορεί να προσδιοριστεί σε ένα ποσοστό από 6% ως 9% του ΑΕΠ, δηλαδή ανάμεσα σε 11 και 16 δισ. ευρώ το χρόνο.

Άλλωστε είναι γεγονός πως υπάρχει μια αλήθεια που ισχύει σε όλες τις χώρες του κόσμου: Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις φοροδιαφεύγουν.

Από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τη Γερμανία, και από την Ιταλία μέχρι τη Βουλγαρία, παντού οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες κατά κανόνα δηλώνουν μικρότερο ποσοστό του εισοδήματός τους γιατί είναι δύσκολο να εντοπιστούν και το κίνητρο να κόψουν αποδείξεις και να δηλώσουν τα εισοδήματά τους μικρότερο.

Αυτό το φαινόμενο έχει μικρότερες συνέπειες στα φορολογικά έσοδα των περισσότερων ανεπτυγμένων χωρών γιατί απλά οι πολύ μικρές επιχειρήσεις σε αυτές τις οικονομίες είναι λίγες, και οι αυτοαπασχολούμενοι μικρό ποσοστό του εργατικού δυναμικού.

Ωστόσο στην Ελλάδα το ποσοστό της αυτοαπασχόλησης είναι διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου και φτάνει το 34%. Σύμφωνα με μελέτες, το ποσοστό των μη-δηλωθέντων εισοδημάτων των αυτοαπασχολούμενων κυμαίνεται στο 57-58,6%, ενώ για τους μισθωτούς το αντίστοιχο ποσοστό είναι 0,5-1%. Οι απασχολούμενοι σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (0-9 ατόμων) στην Ελλάδα είναι διπλάσιοι από ό,τι ισχύει στην Ε.Ε. -ένα ιλιγγιώδες 59%. Το δε ποσοστό των εργαζομένων σε μεγάλες επιχειρήσεις (με πάνω από 250 υπαλλήλους) είναι μόλις 13% για την Ελλάδα, έναντι 33% της Ε.Ε. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν πιο εύκολα να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους, αποφεύγοντας την καταβολή φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, ενώ κόβουν σπανιότερα αποδείξεις και αποδίδουν λιγότερο ΦΠΑ.

Όπως λέει στο newsbeast.gr ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνος Μίχαλος, η πρόταση των Επιμελητηρίων για μείωση του βασικού εταιρικού φόρου στο 15% θα έχει τελικά θετικά αποτελέσματα αφού θα ενίσχυε την ελληνική οικονομία, συμβάλλοντας στην ανάκαμψη, τα δημόσια έσοδα ενώ, μεσοπρόθεσμα και θα στήριζε θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς.

ΤΑ ΚΟΛΠΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΚΑΙ ΟΙ 30.000 ΕΛΕΓΧΟΙ

Οι φορολογούμενοι στην Ελλάδα έχουν λοιπόν ένα σημαντικό κίνητρο για να κλέψουν την εφορία. Ο ΦΠΑ είναι στο 24% και όπως ήδη αναφέρθηκε το Δημόσιο ζητάει το 50% των εσόδων της επιχείρησης.

Οπότε εφαρμόζουν διάφορες… πονηρές τεχνικές ώστε να ξεφεύγουν από την εφορία. Από την πιο απλή μέθοδο της μη έκδοσης αποδείξεων, μέχρι τις διπλές ταμειακές μηχανές, και τα POS που εκκαθαρίζουν τις εισπράξεις στη Μάλτα, πάντα όσοι θέλουν να φοροδιαφύγουν βρίσκουν τον τρόπο.

Ταυτόχρονα μετά την κατάργηση των εκπτώσεων 30% στους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, το κόλπο με τα POS έχει πολλαπλάσια αποτελέσματα σε επίπεδο φοροδιαφυγής ενώ οι φορολογούμενοι έρχονται σε αντιπαράθεση με τους καταστηματάρχες όταν ζητούν το αυτονόητο, την απόδειξή τους. Ετσι εκείνοι που έβαζαν στην τσέπη ΦΠΑ 16% με την πλαστή απόδειξη πέρυσι, φέτος τσεπώνουν 24%… λόγω της αύξησης του ΦΠΑ.

Τι κάνει το ελληνικό δημόσιο; Ελέγχους και λουκέτα ώστε υπό τον φόβο της Εφορίας να συνετίζονται οι επιτήδειοι. Μάλιστα μόνο για την φετινή τουριστική περίοδο η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων «τρέχει» ένα πρόγραμμα 30.000 ελέγχων.

Για πρώτη φορά φέτος ο γενικός γραμματέας, Γιώργος Πιτσιλής διαπίστωσε ότι οι παραβάσεις που καταγράφονται από τις τοπικές ΔΟΥ δεν ήταν ικανοποιητικού ποσοστού. Έτσι ξεκίνησε ένα νέο σχέδιο όπου οι ελεγκτές των ΔΟΥ πηγαίνουν σε όμορες πόλεις και δεν κάνουν έλεγχο στη πόλη τους. Έτσι μπορούν με άνεση να προβούν στις διαπιστώσεις, χωρίς να εμποδίζονται από κοινωνικές σχέσεις.

Ο κ. Πιτσιλής καλεί τους πολίτες να συνδράμουν το έργο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων κατά της φοροδιαφυγής, να ζητούν απόδειξη και να μην υποκύπτουν στο δίλημμα με ή χωρίς απόδειξη.

Αυτή τη στιγμή άλλωστε οι πολίτες δεν έχουν κάποιο κίνητρο, κάποιο άμεσο όφελος από τις αποδείξεις. Ωστόσο με αυτό τον τρόπο «πυροβολούν τα πόδια τους», αφού μπορεί να κερδίζουν πρόσκαιρα μια μικρή έκπτωση από τον επιχειρηματία που δεν θέλει να κόψει απόδειξη, όμως αργότερα όταν το κράτος διαπιστώσει ότι τα έσοδα μειώνονται, θα βρει τρόπο να τα εισπράξει…

«Οτιδήποτε θεωρούμε ότι γλιτώνουμε με τη μη έκδοση απόδειξης, το πληρώνουμε διπλά και τρίδιπλα στο τέλος με αυξήσεις φόρων. Δεν είναι ντροπή να ζητάει κανείς την απόδειξη. Ντροπή είναι να έχουμε ανοχή ή συνενοχή σε αυτούς που αισχροκερδούν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου», ξεκαθαρίζει ο Γ. Πιτσιλής.

Η εφευρετικότητα των επιχειρήσεων που θέλουν να φοροδιαφύγουν εκπλήσσει διαρκώς…

ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟ POS

Εκτεταμένη φοροδιαφυγή «κρύβεται» στη μη έκδοση αποδείξεων από τις ταμειακές μηχανές, με τους πελάτες να αποχωρούν από τα καταστήματα μόνο με τις αποδείξεις που εκδίδονται, κανονικά, από τα POS. Ελεγκτές, κατά τους ελέγχους που διενεργούν έχουν εστιάσει την προσοχή τους και στο «μέτωπο» της μη κανονικής έκδοσης αποδείξεων, αφού σε αρκετές περιπτώσεις διαπιστώνεται πως όταν οι πελάτες πληρώνουν με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, δεν εκδίδονται δύο, αλλά μία απόδειξη, μόνο αυτή που βγάζει το POS, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την εφορία.

Δηλαδή οι υπάλληλοι στο ταμείο δίνουν στον πελάτη μόνο την απόδειξη που εκδίδεται από το μηχάνημα POS και όχι την απόδειξη από την ταμειακή μηχανή και έτσι αποκρύπτουν από την εφορία τις πραγματικές εισπράξεις της επιχείρησης. Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση που εντόπισε μετά από έφοδο που έκανε πριν λίγες ημέρες η Οικονομική Αστυνομία σε καφέ-μπαρ στη Μύκονο μέρα μεσημέρι.

Κατά τον έλεγχο του ταμείου οι ελεγκτές ερευνούν τη μνήμη του POS. Αποκαλύπτει ότι τη συγκεκριμένη ημέρα έχουν γίνει συναλλαγές με κάρτες 730 ευρώ. Ζητούν από τον καταστηματάρχη τις αποδείξεις οι οποίες έχουν εκδοθεί και αντιστοιχούν στις πληρωμές με κάρτες. Υπήρχε μια και μόνη απόδειξη αξίας 87 ευρώ και κάνουν την αφαίρεση: 730 ευρώ μείον 87 ευρώ, σύνολο 643 ευρώ, «ορφανά», χωρίς απόδειξη.

Η ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΩΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ

Οι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης (ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές, ουζερί, μπαρ, καφετέριες, club, κ.λπ.) υποχρεούνται στην έκδοση και επίδοση αποδείξεων, για κάθε είδος, που σερβίρουν στο τραπέζι.

Με δεδομένο ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά συστήματα παραγγελιών, τα οποία εκδίδουν και τα αντίστοιχα στοιχεία, παρατηρείται το φαινόμενο τα δελτία παραγγελίας -που μοιάζουν με αποδείξεις αλλά δεν είναι- να καταλήγουν στο τραπέζι και η απόδειξη να μην εκδίδεται. Ωστόσο αυτά τα δελτία αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην εσωτερική λειτουργία των καταστημάτων και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν φορολογικά στοιχεία δηλαδή νόμιμες αποδείξεις.

ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ – ΜΑΪΜΟΥ

Για να μην επιβληθούν πρόστιμα σε περίπτωση ελέγχου, ο ελεγκτής θα πρέπει να διαπιστώσει ότι έχουν κοπεί όλες οι αποδείξεις για κάθε λιανική συναλλαγή. Ετσι, πράγματι σε πολλές περιπτώσεις εκδίδονται αποδείξεις με το… τσουβάλι. Το πρόβλημα είναι όμως ότι οι αποδείξεις αυτές είναι κυριολεκτικά στον αέρα. Πέρσι λοιπόν ήταν στη μόδα οι ταμειακές μηχανές που δεν είχαν σήμανση από το υπουργείο Οικονομικών.

Μια τέτοια περίπτωση, με τρελά κέρδη για τον επιχειρηματία, εντόπισαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ κατά τον έλεγχο καφετέριας – καφεκοπτείου στην περιοχή της Θήβας. Χρησιμοποιούσε μη δηλωμένες ταμειακές μηχανές και εξέδωσε την τελευταία πενταετία 102.977 αποδείξεις. Στην Αττική δύο επιχειρήσεις οι οποίες είχαν στήσει πανομοιότυπη κομπίνα. Μια καφετέρια και ένα εστιατόριο χρησιμοποιούσαν παραποιημένο σύστημα ηλεκτρονικού υπολογιστή για την έκδοση αποδείξεων – μαϊμούδων.

Η ΚΟΜΠΙΝΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΜΕ ΤΑ POS

Μεγάλη απάτη μέσω της οποίας χιλιάδες επιχειρήσεις «έσβηναν» τα ηλεκτρονικά ίχνη των εισπράξεών τους από την εφορία, με POS μέσω… Βουλγαρίας και Μάλτας, παρακάμπτοντας ακόμη τους κανόνες των capital controls, έδειξαν οι έλεγχοι της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και της Οικονομικής Αστυνομίας.

Η νέα κομπίνα φοροδιαφυγής έχει οδηγήσει ήδη σε 24 συλλήψεις, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται αφού έχει ανακαλυφθεί λίστα με πωλήσεις 1.195 «ξένων POS» σε 971 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στον τουρισμό.

Mε τις συσκευές εκκαθάρισης πληρωμών με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες στο εξωτερικό οι επιχειρήσεις κατάφερναν να κρύψουν το ηλεκτρονικό ίχνος τους για σημαντικούς τζίρους από την εφορία.

Ταυτόχρονα όμως, είχαν τη δυνατότητα να κάνουν ανάληψη των σχετικών ποσών από ελληνικά ATM, παρακάμπτοντας το όριο των 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες που ισχύει στο πλαίσιο των capital controls, ενώ αφού τα χρήματα των εισπράξεών τους βρίσκονταν στο εξωτερικό, μπορούσαν να τα μεταφέρουν ελεύθερα σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου.

Πρόκειται για επιχείρηση η οποία εδρεύει στο Καματερό και στην οποία βρέθηκαν στοιχεία από τα οποία προκύπτουν πωλήσεις 1.195 συσκευών σε 971 επιχειρήσεις στην Ελλάδα, οι οποίες ασχολούνται κυρίως με τουριστικές δραστηριότητες. Βέβαια στο site της εταιρείας δεν υπάρχει κανένα τηλέφωνο, ούτε στην Ελλάδα ούτε στο εξωτερικό και καμία διεύθυνση που να έχει σχέση με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Οικονομικής Αστυνομίας, υποστράτηγο Εμ. Πλουμή, η αποδοχή πληρωμών με κάρτες οι οποίες εκκαθαρίζονται στο εξωτερικό απαγορεύεται από την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που διέπει τα capital controls και για τον λόγω αυτό σε συνεργασία με την Οικονομική Εισαγγελία σχηματίστηκαν δικογραφίες για τους 24 συλληφθέντες, ενώ βεβαιώθηκαν και 41 μη αυτόφωρες παραβάσεις.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής, σημείωσε ότι τη Γραμματεία Εσόδων αφορά η πλευρά της φοροδιαφυγής της, καθώς δεν μπορεί να γίνει αποτελεσματικός φορολογικός έλεγχος, εφόσον δεν εκκαθαρίζονται οι συναλλαγές από τράπεζες στην Ελλάδα.

Οι συναλλαγές διακινούνταν από επιχειρησιακό κέντρο στη Βουλγαρία, που είχε έδρα στο Λουξεμβούργο, ενώ η εκκαθάριση των τραπεζικών συναλλαγών γίνονταν στη Μάλτα.

Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι υπάρχει η ευρωπαϊκή νομοθεσία που ενδεχομένως δίνει το δικαίωμα σε αυτές τις εταιρείες (σ.σ. που παρέχουν τα POS) να έχουν μηχανήματα συνδεδεμένα με ξένες τράπεζες. Μάλιστα η εταιρεία που διαθέτει τα συγκεκριμένα POS ενημερώνει στην ηλεκτρονική της σελίδα ότι «είναι μια υπηρεσία που προορίζεται για χρήση σύμφωνα με το νόμο. Κάθε πελάτης που χρησιμοποιεί myPOS είναι υποχρεωμένος να δηλώνει και να πληρώνει το φόρο που του αναλογεί στη χώρα του. Επειδή αυτό ορίζει ο νόμος».

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΛΟΥΚΕΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΕΔΡΕΣ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ

Τα πρώτα λουκέτα για φοροδιαφυγή είναι γεγονός τις τελευταίες μέρες. «Σφραγίστηκε λόγω φορολογικών παραβάσεων». Το μήνυμα αυτό το οποίο αναγράφεται και στα αγγλικά εμφανίζεται στην ταινία η οποία θα τοποθετείται στην είσοδο του καταστήματος ή της επιχείρησης στην οποία θα μπαίνει «λουκέτο» για 48 ώρες λόγω μη έκδοσης αποδείξεων.

Ταυτόχρονα όμως η εφορία φαίνεται ότι… αγρίεψε. Εκτός από τα λουκέτα των 48ωρων για όσους δεν κόβουν αποδείξεις, μετά από διάφορα περιστατικά άσκησης βίας από φορολογούμενους σε ελεγκτές, αποφασίστηκε να μπαίνει λουκέτο στις επιχειρήσεις ακόμα και για 30 ημέρες τέτοιες περιπτώσεις.

Το νέο σχέδιο της ΓΓΔΕ περιλαμβάνει πρόστιμα, λουκέτα για 48 ώρες, αλλά και από 6 μήνες μέχρι και 3 χρόνια για τους παραβάτες της φορολογικής νομοθεσίας, οι οποίοι μάλιστα θα μπαίνουν στη «μαύρη» λίστα του υπουργείου Οικονομικών. Όσοι μπαίνουν σε αυτή τη λίστα θα περνούν από περαιτέρω ελέγχους στα εισοδήματά τους, στην κινητή και ακίνητη περιουσία τους.

Ειδικότερα, οι ελεγκτές, με βάση τις νέες εντολές του γ.γ. Δ.Ε., καλούνται να κάνουν φύλλο και φτερό τα βιβλία επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, ειδικά στις νησιωτικές και γενικότερα τουριστικές περιοχές της χώρας, με προτεραιότητα σε κλάδους ή φορολογούμενους με υψηλή παραβατικότητα.

Στις επιχειρήσεις στις οποίες έχει καταργηθεί η υποχρέωση τήρησης πρόσθετων βιβλίων (π.χ. συνεργεία, ιατρεία) οι ελεγκτές περιμένουν τους πελάτες έξω από την επιχείρηση και θα τους ζητούν την απόδειξη για την υπηρεσίες που έλαβαν. Αν δεν επιδεικνύεται απόδειξη εισέρχονται στην εγκατάσταση για βεβαίωση των παραβάσεων

Για να αποφευχθούν μάλιστα φαινόμενα προστριβών και εντάσεων κατά τους επιτόπιους ελέγχους, ο Γιώργος Πιτσιλής ζήτησε και τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, στελέχη της οποίας θα μετέχουν σε μικτά κλιμάκια τέσσερις φορές τον μήνα.

«Η ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ»

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος μιλώντας στο newsbeast.gr τονίζει ότι η πρόταση των Επιμελητηρίων για έναν ενιαίο συντελεστή φορολογίας 15% θα φέρει τελικά αύξηση των εσόδων. Άλλωστε είναι δεδομένο ότι όσο χαμηλότεροι είναι οι φορολογικοί συντελεστές, τόσο μικρότερο είναι το κίνητρο της φοροδιαφυγής.

«Η Ελλάδα είναι από τις χώρες της Ευρώπης με δύσκολο φορολογικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις. Μετά την αύξηση του συντελεστή στο 29%, η συνολική φορολογική επιβάρυνση ξεπερνά πλέον το 50% των εσόδων της επιχείρησης. Το αντίστοιχο ποσοστό σε γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία και η Κύπρος δεν ξεπερνά το 27%», αναφέρει ο κ. Μίχαλος και προσθέτει: «Αυτό που στην ουσία γίνεται στη χώρα τα τελευταία χρόνια, είναι να επιβάλλονται όλο και υψηλότεροι φόροι, χωρίς να συνεκτιμάται ο αντίκτυπος στην οικονομική δραστηριότητα, αλλά και χωρίς να αλλάζει τίποτα σε έναν δυσλειτουργικό και αναποτελεσματικό μηχανισμό φορολογικής διοίκησης. Και σε αυτό το θέμα δεν έχουν ευθύνη μόνο οι ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά και οι δανειστές οι οποίοι αποδέχονται αυτή την τακτική ενώ γνωρίζουν ότι οδηγεί σε αδιέξοδο».

«Σύμφωνα με μελέτες και στοιχεία έγκυρων οργανισμός όπως ο ΟΟΣΑ και η KPMG, στο διάστημα 2010-2015 στην Ελλάδα επιβλήθηκαν δημοσιονομικά μέτρα ύψους 67 δισ. ευρώ, τα μισά εκ των οποίων αντιστοιχούσαν σε φόρους. Παρ’ όλα αυτά, λόγω της βαθιάς ύφεσης, η εισπραξιμότητα μειώθηκε κατά 11,46%», επισημαίνει.

«Τα επιμελητήρια έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Οι βασικότερες είναι: μείωση του βασικού εταιρικού φόρου στο 15%, συντελεστής φορολογίας που να μην υπερβαίνει το 35% του τζίρου και μείωση κατά 50% των ποσοστών προκαταβολής φόρου. Και όλα αυτά, βεβαίως, σε συνδυασμό με βαθιές αλλαγές για την εξυγίανση και την ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού» σημειώνει ο κ. Μίχαλος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΒΕΑ είναι απαραίτητη η δέσμευση του κράτους για περιορισμό του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων ως προς τον τζίρο τους. Η χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων θα ενίσχυε, συμβάλλοντας στην ανάκαμψη, τα δημόσια έσοδα ενώ, μεσοπρόθεσμα, θα στήριζε θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς. Παράλληλα, θα περιόριζε το ρυθμό μετανάστευσης των επιχειρήσεων προς χώρες όπως η Βουλγαρία και η Κύπρος, όπου οι συντελεστές είναι πολύ χαμηλοί (10%).

Πηγή: newsbeast.gr

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα