Το μέλλον της νέας γενιάς στο επίκεντρο ειδικής εκδήλωσης

Προτάσεις και προοπτικές για ένα καλύτερο αύριο

Προτάσεις και προοπτικές για ένα καλύτερο αύριο της σημερινής γενιάς, αλλά και περιγραφή της υπάρχουσας κατάστασης, κυρίως σε ότι αφορά τη μετανάστευση τα τελευταία χρόνια προς το εξωτερικό, αναλύθηκαν και συζητήθηκαν σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα.

«Η τοπική αυτοδιοίκηση, με αρωγό την κοινωνία των πολιτών, στον δρόμο για ένα αειφόρο αύριο της υπαίθρου που θα δώσει επαγγελματικές διεξόδους στους νέους» ήταν το θέμα εκδήλωσης που έγινε από την ΜΚΟ «Πράσινη Κιβωτός» με τη συνδιοργάνωση του δήμου Τρικκαίων και της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων και ομιλητές ήταν ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης και ο πρόεδρος του Σωματείου “Διάζωμα” Σταύρος Μπένος.

Ο κ. Κούλογλου, αναφέρθηκε στο πώς να ανατρέψουμε τη φυγή των νέων από τον ευρωπαϊκό Νότο, τονίζοντας, πως αν δεν δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και δεν κρατήσουμε τους νέους στη χώρα, και δεν επαναφέρουμε αυτούς που μετανάστευσαν, τις εκατοντάδες χιλιάδες τα τελευταία χρόνια, κάνουμε μια τρύπα στο νερό.

Πρέπει, πρόσθεσε, να βρούμε τρόπους έξυπνους, δημιουργικούς, τρόπους με τους οποίους να πετύχουμε τον στόχο της απασχόλησης και διακοπής των μεταναστευτικών ροών των Ελλήνων προς το εξωτερικό, και επιστροφής τους.

Ο Σταύρος Μπένος, μίλησε για την αξία και τη μαγεία της συνέργειας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

«Φέρω μια βαθιά πληγή μέσα μου στα 40 χρόνια που είμαι στη δημόσια ζωή. Γιατί όλοι έχουν φτιάξει μια ωραία φυλακή και είναι ευχαριστημένοι μέσα σε αυτή και το κράτος, και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση και οι δήμοι και δυστυχώς δεν συνεργάζονται μεταξύ τους, και δεν υπάρχει βεβαίως συνεργασία ανάμεσα στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα».

Ο ίδιος έκανε λόγο για τεράστιο, πλούσιο πολιτιστικό και περιβαλλοντικό απόθεμα της Θεσσαλίας συνολικά και ειδικά της πόλης των Τρικάλων, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί με τη συνεργασία όλων των φορέων, οικοδομώντας νέα προϊόντα πολιτιστικού τουρισμού.

Ο κ. Μπακογιάννης μίλησε για τους νέους και την τοπική αυτοδιοίκηση. Αφού ανέφερε πώς αυτά που συμβαίνουν διαχρονικά στα Τρίκαλα, είναι μια πάρα πολύ καλή πρακτική, ένα πολύ καλό παράδειγμα, τόνισε: «Πέρα και πάνω από κόμματα και ιδεολογίες έχουμε κοινές αγωνίες. Όλοι ψάχνουμε να βρούμε πώς μπορεί αυτή η χώρα να σταθεί όρθια. Να δούμε πως μπορούμε όλοι μαζί, από κάτω προς τα πάνω, να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες συνθέσεις, τις αναγκαίες συμπράξεις, να ξεπεράσουμε αυτά που παλαιά μας χωρίζανε και να μπορέσουμε να πάμε μπροστά».

Ακόμα ο ίδιος μίλησε για τρία χαρακτηριστικά της σημερινής γενιάς. Είναι η πιο μορφωμένη, η πιο καταρτισμένη και πιο σπουδαγμένη, είπε, μίλησε για μια ευρωπαϊκή γενιά, αλλά και ότι είναι η πρώτη γενιά μετά από 200 χρόνια, που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη. Να μπορέσουμε, επισήμανε επίσης ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, να πετύχουμε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα από κάτω προς τα πάνω που θα δουλέψει με τη λογική των επόμενων γενιών.

Πιο μπροστά στην εισαγωγική της ομιλία η πρόεδρος της Πράσινης Κιβωτού, Λένα Τζιότζιου – Μηλιώνη, ανέφερε πως στόχος της εκδήλωσης είναι να σταθούμε δίπλα στους νέους, και να τους δείξουμε δρόμους και ευκαιρίες απασχόλησης, για να μείνουν στον τόπο τους, για να ξαναζωντανέψουν ξανά την ελληνική ύπαιθρο. Επίσης χαιρετισμούς απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης και ο δήμαρχος Τρικκαίων.

Σχετικά άρθρα