16.7 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Το Ναυάγιο της Ζακύνθου καταρρέει

Από το 1980 έως και σήμερα, στο Ναυάγιο δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία εργασία συντήρησης. Και ήδη πέρασαν 36 χρόνια από τη στιγμή που το πλοίο «Παναγιώτης» άφηνε το λιμάνι του Δυρραχίου για να ταξιδέψει προς Πειραιά.

Η κακοκαιρία είχε χαράξει ήδη τη διαδρομή του «Παναγιώτης», καθώς το πλοίο προσάραξε βορειοδυτικά της Ζακύνθου στην παραλία Άγιος Γεώργιος.

Η παραλία που φιλοξενεί το σκαρί του, είναι από τις διασημότερες στον κόσμο. Το πλοίο έμεινε εκεί για πάντα δίνοντας όρκους αιώνιας αφοσίωσης με την αμμουδιά που θα το φιλοξενούσε.

Παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων το 1980, οι οποίοι εξέφραζαν την ανησυχία τους για την περιβαλλοντική επιβάρυνση της παραλίας, το κουφάρι βρίσκεται έως και σήμερα αμετακίνητο στη θέση του, αν αρκετά καταπονημένο από τα χρόνια.

Η αλμύρα και ο άνεμος που πλήττουν την παραλία, σε συνδυασμό με την κοπιώδη προσπάθεια πολλών επισκεπτών να τραβήξουν μια φωτογραφία, ανεβαίνοντας στο κουφάρι του πλοίου, αλλοίωσαν την αρχική του φυσιογνωμία.

Ο δήμος Ζακύνθου, βλέποντας ότι το αξιοθέατο που διαφημίζει το νησί, κινδυνεύει να χαθεί οριστικά εάν δεν παρέμβει εγκαίρως, κάλεσε το τμήμα Συντήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, να προχωρήσει σε αυτοψία του πλοίου.

Το ΤΕΙ συνέστησε ειδική επιτροπή με συντονίστρια την επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Τεχνολόγων Περιβάλλοντος, Αδαμαντία Καμπιώτη, και μέλη την επίκουρη καθηγήτρια, Κατερίνα Καμπάση, και ομάδα συντηρητών του τμήματος.

Φθορές και η διάβρωση σε ολόκληρο το κουφάρι

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΤΕΙ, Γιάννης Δραγώνας, η συγκεκριμένη επιτροπή επισκέφθηκε το Ναυάγιο για να προχωρήσει σε αυτοψία και να εκτιμήσει πόσο εκτεταμένες είναι οι φθορές που παρουσιάζει το πλοίο. «Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας παρατηρήθηκαν και καταγράφηκαν σημαντικές φθορές στα τμήματα του πλοίου, καθώς και προβλήματα στατικότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μεταλλικά μέρη που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα παρουσιάζουν ταχύτατους ρυθμούς διάβρωσης», σημειώνει ο πρόεδρος του ΤΕΙ.

«Το κουφάρι του ‘Παναγιώτης’ παρουσιάζει διάβρωση σε αρκετά σημεία, θραύση κάποιων άλλων, καθώς και τμήματα τα οποία έχουν αποκολληθεί ή χαθεί», συμπληρώνει.

Η πρώτη καταγραφή

Στην πρώτη καταγραφή που πραγματοποίησαν οι άνθρωποι του ΤΕΙ, αναφέρεται ότι το αρχικό μέταλλο του πλοίου έχει υποστεί σημαντική διάβρωση, καθώς όπως σημειώνεται σχετικά, «το αρχικό μέταλλο έχει μετατραπεί σε αλλεπάλληλα στρώματα διάβρωσης».

Όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων στο πόρισμα, «η εκτεταμένη οξείδωση προκαλεί τεράστιες μηχανικές πιέσεις και άρα ρωγμές, παραμορφώσεις, αλλά και χρωματισμό».

 

 

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα