“Το “όχι” δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη”

To μήνυμα του πρωθυπουργού ενόψει του δημοψηφίσματος

Με ηπιότερους τόνους ο πρωθυπουργός επέμεινε μέσω διαγγέλματός του στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με αλλαγή πορείας, ώστε να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία.

Βασικά σημεία της ομιλίας του:

«To δημοψήφισμα δεν αφορά στην παραμονή στην Ευρωζώνη. Αφορά στο αν θα δεχτούμε την πρόταση ή θα ζητήσουμε μια βιώσιμη λύση. Στόχος είναι η συμφωνία με τους εταίρους με όρους βιώσιμους. Ήδη μετά το δημοψήφισμα έπεσαν στο τραπέζι καλύτερες προτάσεις. Αμέσως καταθέσαμε τις αντιπροτάσεις μας και συνεκλήθη Eurogroup» ανέφερε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, υπεραμυνόμενος την διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης.

Ο ίδιος δεσμεύτηκε πως εάν υπάρξει «θετική κατάληξη θα ανταποκριθούμε άμεσα. Θα παραμείνουμε στις διαπραγματεύσεις μέχρι τέλους. Και την Δευτέρα θα είμαστε εκεί μετά το δημοψήφισμα» είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος τόνισε: «Η δημοκρατική επιλογή βρίσκεται στον πυρήνα των ευρωπαϊκών παραδόσεων. Σε πολλές σημαντικές στιγμές της ιστορίας με τα δημοψηφίσματα έπαιρναν σοβαρές αποφάσεις, όπως στην Γαλλία και στην Ιρλανδία».

Για την περίπτωση της Ελλάδας εξέφρασε την πεποίθηση πως «είχαμε άλλα μέτρα και σταθμά. Δεν περίμενα η δημοκρατική Ευρώπη να μην δώσει χώρο και χρόνο σε έναν λαό να αποφασίσει για τον τόπο του. Εκβιάζουν την κυβέρνηση και τους πολίτες με το κλείσιμο των τραπεζών. Είναι απαράδεκτο. Τις κλείνουν επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να δοθεί ο λόγος στον λαό και να οδηγούν σε δυσκολία ηλικιωμένους ανθρώπους. Απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους οφείλουμε μια εξήγηση».

Απευθυνόμενος στους συνταξιούχους δήλωσε:

«Για τις δικές σας συντάξεις δίνουμε μάχη τόσους μήνες. Οι προτάσεις που μας ζήτησαν εκβιαστικά να υπογράψουμε ήθελαν δραστική μείωση των συντάξεων. Γι’ αυτό σήμερα μας εκδικούνται».

Κατήγγειλε ότι στην κυβέρνηση δόθηκε τελεσίγραφο χωρίς καμία πρόβλεψη για το χρέος.

Ο ίδιος κατήγγειλε ότι «τώρα σας καλούν να ψηφίσετε ‘ναι’ σε όλα αυτά που λένε οι δανειστές. Να γίνετε και εσείς ένα με αυτούς. Το ‘όχι’ δεν αποτελεί απλά ένα σύνθημα αλλά ένα αποφασιστικό βήμα για συμφωνία που θέλουμε να υπογραφεί μετά το δημοψήφισμα».

Ο Αλέξης Τσίπρας, παροτρύνοντας τον λαό να πει όχι στις μνημονιακές πολιτικές, ανέφερε ότι «’όχι’ δεν σημαίνει ρήξη αλλά επιστροφή στην Ευρώπη. ‘Όχι’ σημαίνει ‘ναι’ σε μια συμφωνία που δεν θα εκτινάσσει το χρέος. ‘Όχι’ σημαίνει πίεση για μια συμφωνία που τα βάρη δεν θα πέφτουν σε αυτούς που δεν μπορούν να τα σηκώσουν. Με μεταρρυθμίσεις που θα τιμωρήσουν τους θύλακες της διαπλοκής και θα αντιμετωπίζει την ανθρωπιστική κρίση».

Στη συνέχεια, διαβεβαίωσε ότι έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που υπάρχουν ενώ κατήγγειλε όσους συνδέουν το δημοψήφισμα με την παραμονή της χώρας στο ευρώ. «Λένε εν γνώση τους ψέματα. Όσοι τα λένε είναι οι ίδιοι που τα έλεγαν και στο παρελθόν. Γνωρίζετε ότι και εγώ ο ίδιος ήμουν υποψήφιος στην Κομισιόν. Και τότε έλεγα ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα ήταν αποτυχημένο. Λίγους μήνες μετά, τον Γενάρη, ο λαός επισφράγισε αυτή την άποψη», τόνισε.

“Όσοι θέλουν μια Ευρώπη κολλημένη σε λογικές αυταρχισμού και μη σεβασμού στην δημοκρατία, δεν είναι οραματιστές για την Ευρώπη, αλλά άτολμοι πολιτικοί που δεν σκέφτονται ως Ευρωπαίοι. Κοντά σε αυτούς είναι και το εγχώριο πολιτικό σύστημα που ονειρεύεται την ολική του επαναφορά, συνέχισε.

“Είτε δεχόμασταν την συμφωνία είτε τώρα που δίνουμε τον λόγο στον λαό, θα μας κατηγορήσουν, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Μίλησαν για πραξικόπημα, όμως πραξικόπημα κάνουν οι δοτές κυβερνήσεις».

Ολοκληρώνοντας το διάγγελμά του, ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες «για την ψυχραιμία που δείχνετε. Η κατάσταση αυτή δεν θα συνεχιστεί για πολύ. Οι καταθέσεις δεν θα χαθούν στον βωμό των εκβιασμών. Αναλαμβάνω την ευθύνη της άμεσης λύσης μετά την δημοκρατική διαδικασία και σας καλώ να πούμε όχι στις συνταγές των μνημονίων που καταστρέφουν την Ευρώπη. Να ανοίξουμε μια λαμπρή σελίδα δημοκρατίας», ανέφερε.

Τέλος, έδωσε έμφαση στην ευθύνη που έχει ο λαός απέναντι «στα παιδιά και στους εαυτούς μας. Το χρέος μας απέναντι στην Ιστορία».

“Σας καλώ να πείτε όχι στις συνταγές των μνημονίων, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά άρθρα

Μεγαλύτερη απειλή ο Σόιμπλε από τον Τσίπρα

Σφοδρή επίθεση στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εξαπολύει το αμερικανικό περιοδικό Newsweek. Το αμερικανικό περιοδικό χαρακτηρίζει ως μεγαλύτερη απειλή για την Ευρωζώνη τον Σόιμπλε από τον Τσίπρα. «Ο Σόιμπλε αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την Ευρωζώνη από τον Τσίπρα», αναφέρει χαρακτηριστικά το Newsweek. Ο Τόμας Ράιτ, διευθυντής του Project on International Order and Strategy […]