Το όνομα “Μακεδονία του Βαρδάρη” προτείνει η Αθήνα στα Σκόπια

Επίκειται ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην ΠΓΔΜ στα τέλη Αυγούστου

Οι πρώτες προτάσεις για τον συμβιβασμό στην ονομασία του γειτονικού μας κράτους των Σκοπίων πέφτουν ήδη στο τραπέζι, ενώ επίκειται ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην ΠΓΔΜ στα τέλη Αυγούστου.

Η Αθήνα, όπως αποκαλύπτει η Realnews, προτείνει στο παρασκήνιο το όνομα «Μακεδονία του Βαρδάρη», εκτιμώντας ότι ο γεωγραφικός προσδιορισμός αποκλείει τα αλυτρωτικά αιτήματα της γειτονικής χώρας. Ως εναλλακτική πρόταση επανήλθε και το όνομα «Δημοκρατία των Σκοπίων», που όμως η ηγεσία της ΠΓΔΜ έχει αποκλείσει κατά το παρελθόν.

Η συγκεκριμενοποίηση του ονόματος δεν συζητήθηκε, σύμφωνα με τις δύο πλευρές τουλάχιστον, στην πρόσφατη συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ, όμως είναι σε γνώση και της ηγεσίας των Σκοπίων και του ειδικού διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος προγραμματίζει ταξίδι στις δύο χώρες, εφόσον σταθεροποιηθεί η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι το θέμα του ονόματος των Σκοπίων θα συζητηθεί ουσιαστικά μετά τις γερμανικές εκλογές, καθώς -όπως τονίζουν- το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς το Βερολίνο παίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή, ενώ η Ουάσιγκτον επί διακυβέρνησης Τραμπ αποσύρει δυνάμεις, τις οποίες και μεταφέρει στη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο.

Σχετικά άρθρα

6 Σχόλια

 1. Vardarska (Βαρδαρία στα Ελληνικά) το μόνο όνομα που δεν θα ταπεινώνει τους ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ!

  1. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου!Το μόνο όνομα που τους ταιριάζει και είναι αυτό που τους αντιπροσωπεύει…

 2. Τα “συνεταιράκια” ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που υποτίθεται ότι κυβερνούν την Ελλαδάρα μας,ετοιμάζονται να βάλουν άλλο ένα αυτογκόλ στα πολλά που έχουν ήδη σημειώσει. Το όνομα που προτείνουν πάλι,έχει επιθετικό προσδιορισμό όπου μετά από λίγο καιρό κανείς δε θα θυμάται και θα μιλάει για τη “Μακεδονία του Βαρδάρη” αλλά,δυστυχώς για εμάς,μόνο για τη “Μακεδονία” όπως θα αποκαλούνται αυτοί και δυστυχώς,με τη δική μας ανοχή!Πόσο πια,ασχετοσύνη έχουν οι κυβερνώντες!Εκτός από ανίκανοι,είναι και επικίνδυνοι!!!…

  1. Κι εγώ ακριβώς έτσι σκεφτόμουνα, συνοπαδέ, ώσπου ρώτησα αγανακτησμένος έναν πατριώρη μου βουλευτή και μου είπε κάτι που έμεινα άναυδος!!!
   Ακόμα δεν τελειώσαμε τον πόλεμο με τον χειρότερο εχθρό της Μακεδονίας μας να χάνουμε δυνάμεις με τον μικρότερο;
   Και ποιος είναι ο χειρότερος;
   Ποιος;;; Ο Μαρινάκης!!!
   Εξ αιτίας του θα διχοτομηθεί η Ελλάδα!!!

Comments are closed.