«Το όνομά μου είναι θάνατος στους προδότες»

Σοκάρει ο δολοφόνος της Κοξ

«Το όνομά μου είναι θάνατος στους προδότες, ελευθερία για τη Βρετανία». Αυτή ήταν η απάντηση του δολοφόνου της Βρετανίδας βουλευτού των Εργατικών Τζο Κοξ όταν ρωτήθηκε για το όνομά του στο δικαστήριο του Λονδίνου.

Χωρίς να προσθέσει τίποτε άλλο, ο 52χρονος Τόμας (Τόμι) Μερ παρέμεινε σιωπηλός ακόμα και όταν του ζητήθηκε να δηλώσει την ημερομηνία γέννησής του.

Ο Τόμας Μερ παρουσιάστηκε το πρωί του Σαββάτου στο Δικαστήριο του Γουεστμίνστερ, κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Κοξ, που προκάλεσε σοκ στη Βρετανία, ενώ είχε ως πολιτική συνέπεια της διακοπή της προεκλογικής εκστρατείας αναφορικά με το δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα την επόμενη εβδομάδα, αναφορικά με την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ.

Ο Μερ βαρύνεται με την κατηγορία της δολοφονίας της Κοξ, αλλά και με κατηγορίες σχετικές με την κατοχή πυροβόλου όπλου, αλλά κι άλλου επιθετικού όπλου.

Οι βρετανικές αρχές άσκησαν νωρίτερα κατά του Μερ δίωξη για ανθρωποκτονία και πρόκληση σωματικής βλάβης -ο δράστης τραυμάτισε και έναν 77χρονο.

Ο 52χρονος Μερ δολοφόνησε την Τζο Κοξ, μητέρα ενός μικρού κοριτσιού, στον δρόμο έξω από δημοτική βιβλιοθήκη στην πόλη Μπίρστολ.

Η αστυνομία εκτιμά ότι η επίθεση ήταν «στοχευμένη» και ότι ο Μερ περίμενε την Κοξ έξω από τη βιβλιοθήκη, όπου εκείνη μιλούσε με ψηφοφόρους της.

Αυτόπτες μάρτυρες σημειώνουν ότι όταν ο άνδρας επιτέθηκε στη βουλευτή, φώναξε δύο φορές «Πρώτα η Βρετανία!»

Στο σπίτι του δράστη της δολοφονικής επίθεσης βρέθηκαν ναζιστικά σύμβολα και βιβλία της Ακροδεξιάς, ανάμεσά τους και ένας οδηγός για το πώς να κατασκευάσει κανείς ένα αυτοσχέδιο πιστόλι.

Μάλιστα, πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Μέιρ συνδεόταν τόσο με νεοναζιστική οργάνωση στις ΗΠΑ, όσο και με ακροδεξιά οργάνωση στη Βρετανία που τάσσεται υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχετικά άρθρα